Preskoči na glavni sadržaj

Književnost, knjižnice i arhivi


 

Edukativne minijature - jedna stranica prijevoda

url: https://www.youtube.com/channel/UCCzbOt3D-dvELRn9E0ZgNNQ

Prevoditeljica Mira Gregov na YouTube stranici projekta ''Edukativne minijature - jedna stranica prijevoda'' objašnjava probleme u procesu prevođenja, moguće načine njihova rješavanja, istraživanje kao "obaveznu figuru" u prevođenju te teorijsku podloga pojedinih primjera.

Program se sastoji od uvoda i šest primjera, svaki kao zasebni video, te kao cjelovito djelo u trajanju cca 27 minuta. Suradnica na projektu je Irena Ščurić, koja potpisuje režiju, snimanje i montažu. 

Program podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja. 

Tajne Hrvoja Kovačevića

url: www.youtube.com/channel/UCIZJHl7430udbrWpYc6ZyFQ
https://vimeo.com/user143354519

Književnik za djecu i autor lektirnih naslova Hrvoje Kovačević, u okviru projekta digitalne prilagodbe sadržaja, putem YouTube kanala i Vimeo platforme predstavlja svojih devet romana koji počinju riječju tajna i jedan koji ima tajnu u sadržaju, ali ne i u naslovu.

Video uradci svojim sadržajem potiču čitanje, ali i predstavljaju svojevrsnu turističku promociju Stubičkih Toplica, Krapine, Požege, Zagreba...Autor njima predstavlja tajne iz sljedećih romana - Tajna šutljivog dječaka, Tajna zlatnog zuba, Tajna zmajeva vrta, Tajna Stubičkih Toplica, Tajna ribljeg oka, Tajna mačje šape, Tajna malog brata, Tajna graditelja straha, Tajna crne kutije te Anđelova šala.

Program je podržalo Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Čarobni svijet bajki
glumice Kristine Krepela

url:
 https://www.youtube.com/channel/UCklPK91Tx6YFE_4fMknKxnQ

“Čarobni svijet bajki” glumice Kristine Krepela, nastao je u svrhu popularizacije manje poznatih hrvatskih bajki koje bi se prije svega mogle ponuditi i biti stalno dostupne djeci s oštećenjima vida i slijepima, kao i djeci s teškoćama u razvoju. Sadržaj je od lipnja 2021. dostupan na YouTube stranici projekta

Bajke i priče za djecu čita glumica i autorica projekta Kristina Krepela, to su: Žabica djevojka, Kako je vojnik postao kranj, Princeza na oblaku, Zec, medvjed, lisica i čovjek, Mudra žena, Trgovac Nav, Pijetlićeva družina, Neobična udaja kraljeve kćeri, Priča o sultani Abdali. Snimljeni sadržaji distribuirani su vrtićima i centrima širom Hrvatske kako bi bili predstavljeni i dostupni što većem broju djece i mladih.

Projekt koji je ostvaren u suradnji s Centrom za mlade Zagreb i udrugom za slijepe, slabovidne i osobe s invaliditetom “Zamisli” podržalo je Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


'Književni trenutak' DHKP-a: Preporuke Romana Simića i Dinka Telećana
 
url:
 https://yammat.fm/
vrijeme: 23. lipnja 2021. u 19 sati 
 
Treću emisiju "Književnog trenutka", u kojoj književni prevoditelji, pisci i književni kritičari preporučuju djela prijevodne književnosti, poslušajte večeras, 23. lipnja u 19 sati, na radijskoj postaji Yammat FM, 102.5. Gosti emisije su Roman Simić i Dinko Telećan.
Program DHKP-a održava se u Godini čitanja, uz podršku Ministarstvo kulture i medija.
 
Snimke održanih emisija:
Književni trenutak #1, 26.5.2021.
Književni trenutak #2, 9.6.2021.
 
"Vidimo se na Zoomu"
knjiga poezije “Made in Germany” Pauline Lanceroti

url: https://www.facebook.com/events/557740375219733/

U okviru programa "Vidimo se na Zoomu", 22. lipnja s početkom u 20 sati, održat će se online predstavljanje knjige poezije “Made in Germany” Pauline Lanceroti, nedavno objavljene u izdanju kuće Jesenski i Turk.

Knjigu će uz autoricu predstaviti urednik i novinar Lado Tomičić, profesorica Danijela Majstorović te moderatorica i voditeljica programa Antonela Marušić (Nora Verde). Predstavljanje pratite putem Zooma: https://us02web.zoom.us/j/82544178869 i Facebook stranici projekta.

Program Ministarstvo kulture i medija podržava putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Pulski dani eseja online

url: https://www.facebook.com/nova.istra.hr

Prošle jeseni odgođeni 18. Pulski dani eseja bit će održani online i dostupni na društvenim mrežama od četvrtka, 3. lipnja. Tema manifestacije je Zbilja i sudbina književnosti. Organizatori su Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i časopis za književnost, umjetnost i kulturu „Nova Istra“. Izlaganja / eseji bit će dostupni na društvenim mrežama (YouTube, Facebook) od četvrtka 3. lipnja 2021. te naknadno objavljeni u "Novoj Istri“.


Lektire za 5

url: http://poumar-ng.hr/

Cilj manifestacije Lektire za 5 je približiti djeci čitanje i lektirne naslove kao nešto zanimljivo i zabavno, poučno i svrhovito. U suradnji s glumcem Igorom Baksom, POUMAR- Dom kulture Nova Gradiška pripremio je videouratke s obradama 8 poznatih lektirnih naslova koje će redovno objavljivati.

Prvi naslov - Trnoružicu, možete pogledati klikom na poveznicu: https://youtu.be/8Au12PhF9dk
Čitajmo da ne ostanemo bez riječi! 
Program se ostvaruje uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Nova Gradiška.

Promocija romana Potpirivanje na Facebooku

url: https://hr-hr.facebook.com/henacom
vrijeme: 8. lipnja 2021.

Hena com najavljuje virtualnu promociju romana 'Potpirivanje' nagrađivane irske spisateljice Jan Carson, objavljenog u ožujku 2021. godine u sklopu projekta 'Europa iznutra i izvana'. Razgovor će se voditi na hrvatskom jeziku, uz konsekutivni prijevod s engleskog jezika u utorak, 8. lipnja, u 18,30 sati. U okviru navedenog projekta Hena priprema, prevodi i objavljuje vrhunske romane desetero suvremenih europskih autora.
 
Potpirivanje je pitak, uzbudljiv, nesvakidašnji roman koji hrabro progovara o društvenim problemima, politici, nasilju i bremenu roditeljstva, uz apokaliptičnu kulisu Belfasta obavijenog plamenim jezicima! Roman je 2019. godine ovjenčan Nagradom Europske unije za književnost.

Audiovizualno izdanje romana Marijana Grakalića Bivši čovjek

url:
 Marijan Grakalić: Bivši čovjek - YouTube

Roman Bivši čovjek Marijana Grakalića je oblikovan kao audio-video knjiga te je dostupan na YouTubeu. Projekt je podržalo Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
 
Fragmentarni roman Bivši čovjek – zapisi o smrtovanju objavljen je 2015. godine uz pomoć Ministarstva kulture RH te je također od iste institucije podržan kao jedno od desetak najboljih književnih dijela iste godine. Privukao je pažnju i publike i kritike, a bila se pojavila i ideja da se predstavi u novom mediju kao crtani film. Ovom prilikom predstavlja se kao audio-vizualni zapis koji je svima dostupan virtualno. Više o romanu: BIVŠI ČOVJEK - Naklada Semafora

MOJA E-BAJKOVNICA

url: http://mojaebajkovnica.com/
 
U okviru programske aktivnosti kreiranja novih sadržaja kulturnog i edukativnog karaktera šire dostupnosti, u skladu s novonastalim epidemiološkim okolnostima, HIT TEATAR predstavlja audiovizualni projekt "Moja e-bajkovnica'" namijenjen najmlađima, koji je dostupan putem poveznice http://mojaebajkovnica.com/.
 
Kako bajke stanuju posvuda i u njima je sve moguće, Hit teatar je zbog novonormalnih uvjeta života koji najmlađima otkidaju neke čari djetinjstva, stvorio čaroban interaktivan online svijet u kojem caruju edukativno-zabavne priče ‘tri u jedan’ – slušajte, crtajte, čitajte. Autori priča su Matko Elezović i Hans Christian Andersen, a priče je obradila i prevela urednica projekta Matea Elezović Brdar.
 
Moja e-bajkovnica pomaže razvoju pažnje i imaginacije, stimulira ljubav prema riječima, njeguje samoizravažanje, obrazovnog je karaktera te je prije svega – sjajna zabava. Program podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


"Književni trenutak"– nova emisija na Yammat FM radiju
 
url: https://yammat.fm/  
vrijeme: od 26.5.2021. svake druge srijede u 19 sati
 
Društvo hrvatskih književnih prevoditelja (DHKP) u Godini čitanja 2021. priprema i najavljuje novu emisiju posvećenu književnosti u kojoj će književni prevoditelji, pisci i književni kritičari preporučivati djela prijevodne književnosti. Emisija će se emitirati svake druge srijede na radijskoj postaji Yammat FM/ 102.5, počevši od 26. svibnja. Na poveznici možete poslušati prvu emisiju "Književnog trenutka", u kojoj su gostovali prevoditelj Adrian Cvitanović i teoretičarka književnosti Marija Ott Franolić. 


3 tribine u Knjižari Fraktura

url: https://magazin.fraktura.hr/hr

Fraktura najavljuje tri književne tribine - Translator's Corner: Eimear McBride, 'Čudan hotel' će se održati 21. svibnja, Poezija je za sve: Alen Brlek, 'Pratišina' 24. svibnja te Razotkrivanje: Svetislav Basara 'Kontraendorfin' 25. svibnja. Tribine se održavaju u Knjižari Fraktura, uživo na Youtube kanalu Fraktura Najbolja Literatura te na na FB profilu Fraktura – najbolja literatura.

Uživo online:
YouTube-kanal Fraktura Najbolja Literatura
FB profil Fraktura – najbolja literatura


10. Istarski povijesni biennale online 

url:
 www.dapa.hr/medunarodni-znanstveni-skup-10-istarski-povijesni-biennale/
vrijeme: 20. i 21. svibnja 2021. 

Međunarodni znanstveni skup 10. Istarski povijesni biennale s temom "Corpus, carnalitas…: o tijelu i tjelesnosti u povijesti na jadranskom prostoru" održat će se 20. i 21. svibnja 2021. godine putem Zoom platforme. Skup se može pratiti te se može sudjelovati u njegovu radu putem: https://unipu-hr.zoom.us/j/93710672843

Prilikom otvorenja javnosti će biti predstavljen zbornik radova s prošloga skupa pod nazivom „Emotio, affectus, sensus: o osjećajima u povijesti na jadranskom prostoru“. Pratite Državni arhiv u Pazinu na društvenim mrežama: FacebookYouTube


Virtualni književni blog Sanje Lovrenčić
 
url: 
www.sanja-lovrencic.com

Književnica i prevoditeljica Sanja Lovrenčić redizajnirala je svoju mrežnu stranicu te je na njoj uz pregled svoje umjetničke djelatnosti pokrenula i književni blog ("Književni kabinet"), organiziran u četiri tematske cjeline: mikroproza - poezija - prostor čitanja - putničke bilježnice.

Književni blog koncipiran je kao otvoreni virtualni radni prostor u kojem će kontinuirano objavljivati nove tekstove i prijevode u nastajanju. Program je Ministarstvo kulture i medija podržalo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Promocija romana U svakom trenutku još smo živi na Facebooku
 
url:
https://www.facebook.com/henacom/
vrijeme: 18. svibnja 2021., u 18.30 sati 

Hena com u utorak, 18. svibnja, u 18.30 sati, organizira virtualnu promociju romana U svakom trenutku još smo živi nagrađivanog švedskog autora Toma Malmquista, objavljenog u prosincu 2020. godine u okviru projekta "Europa iznutra i izvana". U okviru navedenog projekta Hena priprema, prevodi i objavljuje vrhunske romane desetero suvremenih europskih autora.
 
Roman je ovjenčan prestižnim švedskim književnim nagradama, a uvršten je i u finaliste "Nordic Councis's Literature Prize", Razgovor, koji će se voditi na hrvatskom jeziku, uz konsekutivni prijevod sa švedskog jezika, moderirat će urednik i voditelj projekta Hrvoje Kovač.


Prevodilački ring DHKP-a: Ivana Ostojčić i Igor Buljan
 
url: http://www.dhkp.hr/home/objava/17650
vrijeme: 22. svibnja 2021., 10.30 h
 
U prevodilačkom ringu, koji je na rasporedu 22. svibnja, naći će se književni prevoditelji Ivana Ostojčić i Igor Buljan, a susret će voditi Josip Ivanović. Na koji način teku prevodilački procesi i kako je najbolje prevoditi žanrovsku književnost, saznajte od gostiju tribine koji će se u emisiji okušati u prijevodu početka kratke priče 'The Empty House' A. Blackwooda.

Susret pratite od 10:30 sati putem Zooma:
https://zoom.us/j/99903681429?pwd=bzFFK2pmdlY1Um9QL01jZ3hpbU5WZz09
Meeting ID: 999 0368 1429
lozinka: 655958

Tribina je dio DHKP-ovog programa Književno prevođenje pod lupom koji podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Nove epizode "Knjigopsije"

url: https://hrvatskodrustvopisaca.hr/

Projekt "Knjigopsija", koji od 2016. organizira i provodi Hrvatsko društvo pisaca, u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka, a uz potporu Grada Rijeke, ponovo je zaživio.

Nakon dvije godine pauze Knjigopsija se vratila, no okruženje je nešto drugačije. Knjižara Ribook je zatvorena, ekipa Knjigopsije je doživjela izmjene, a svijet je zahvatila pandemija pa su prve dvije epizode snimljene bez publike. U prve su dvije epizode sudjelovali Dunja Matić Benčić, Saša Stanić i Zoran Krušvar, dok će se u idućoj pridružiti Morea Baničević.

"Tragovima grada" virtualna šetnja starim Osijekom 
 
url: https://www.gskos.unios.hr/
 
U organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, od ponedjeljka, 10 svibnja, može se pogledati virtualna šetnja starim Osijekom pod nazivom "Tragovima grada". Virtualna šetnja dostupna je na mrežnoj stranici Knjižnice.
 
Grafička zbirka Zavičajne zbirke Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, osim grafika, zemljopisnih karata i fotografija, sadrži preko 300 razglednica staroga Osijeka, od kojih su 133 digitalizirane i dostupne za pregled korisnicima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Kako bi Zbirku razglednica predstavili korisnicima, kreirana je Virtualna šetnja starim Osijekom u obliku interaktivne karte grada Osijeka na kojoj su unesene geolokacijske oznake svake od razglednica. Otvaranjem karte te klikom na bilo koju od oznaka, otvara se dodatni sadržaj popraćen naslovom, slikom i kraćim opisom svake od razglednica te poveznicom na kataložni zapis i digitaliziranu razglednicu u punoj veličini.


Festival povijesti - Kliofest 2021. uživo i online
 
url: https://www.youtube.com/channel/UCx3zjVJgoz_WpvprYF1lvQw
https://www.kliofest.hr/
vrijeme: 11. – 14. svibnja 2021.
 
Kliofest održavat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, između 11. i 14. svibnja, a bit će ga moguće pratiti uživo iz knjižnice u realnom vremenu putem Youtube kanala. Dio programa održat će se premijerno samo na Youtube kanalu, dio će se odvijati u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović, dok je dio događanja planiran izvan Zagreba. Program s poveznicama na online događanja potražite na stranici manifestacije: https://www.kliofest.org/


Online predstavljanje knjiga 

url: https://www.youtube.com/channel/UCIdESmsTq2Qf4HeI0u8VEsg 
vrijeme: 11. svibnja od 11 sati

Hrvatski institut za povijest pozva na online predstavljanje dvaju novih knjiga koje će se održati u okviru ovogodišnjeg Kliofesta 2021.
Bit će predstavljena izdanja:
1. CEZAROV ILIRIK autora dr. sc. Feđe Milivojevića
2. BOSANSKI UGRI - INSTITUCIONALNA POVIJEST FRANJEVAČKOG ŠKOLOVANJA 1785.-1849. autora dr. sc. Rudolfa Barišića
Događanje pratite putem YouTube kanala Hrvatskog instituta za povijest.


BestBook & Fraktura knjiga mjeseca:''Štajga ili put u maglu' Ivane Šojat

url: https://www.facebook.com/fraktura.hr/
vrijeme: 07. svibnja 2021. 20 sati

Novi roman književnice i prevoditeljice Ivane Šojat 'Štajga ili put u maglu' knjiga je mjeseca svibnja prema izboru književnog magazina BestBook. Predstavljanje knjige održat će u Knjižari Fraktura u petak, 7. svibnja, u 20 sati, a razgovor ćete moći pratiti uživo na YouTube kanalu Fraktura Najbolja Literatura, na FB profilu Fraktura – najbolja literatura te na FB stranicama magazina BestBook, Express i 24sata.

O knjizi će govoriti Ivana Šojat, Seid Serdarević i Emirat Asipi.

Uživo online:
YouTube-kanal Fraktura Najbolja Literatura
FB profil Fraktura – najbolja literatura 
FB profil BestBook 
 
Štajga ili put u maglu roman je o Hrvatskoj danas, o zemlji koju napuštaju mladi, u kojoj sve završava kao na slijepom peronu, o ljudima koji moraju pronaći sebe da bi mogli shvatiti druge. O ljubavi, koju treba njegovati poput krhke biljke, o obitelji koja nestaje. Ivana Šojat ispisala je posvetu željeznici i vremenu u kojem je gradić u panonskoj ravnici imao perspektivu, ljudima koji su zaspali i zapeli u noćnoj mori, ali koji imaju nadu da će se iz nje probuditi.

Web stranica i podcast Ivane Bodrožić
url: https://ivanabodrozic.com
 
Spisateljica i pjesnikinja Ivana Bodrožić, u okviru programa digitalne prilagodbe kulturnih sadržaja, predstavlja novopokrenutu autorsku mrežnu stranicu, podcast i radionicu kreativnog pisanja. Na mrežnoj stranici https://ivanabodrozic.com objedinjeni su svi dosad izašli naslovi autorice na hrvatskom i na stranim jezicima, digitalni sadržaji, kritike, recenzije i nagrade te važne informacije za strane izdavače.
 
Serija od četiri podcasta bavi se temama koje autorica obrađuje u romanu ”Sinovi, kćeri”.
Dva podcasta objavljena su na poveznicama u nastavku, a dvije nove epizode bit će dostupne nakon održavanja.
Podcast: Ispod teksta, izvan margina / ep 1
https://www.youtube.com/watch?v=Sx2kyIVucU4
Podcast: Ispod teksta, izvan margina / ep 2
https://www.youtube.com/watch?v=qGSe_DOX10w
 
U okviru projekta, Ivana Bodrožić održala je putem Zoom platforme radionicu kreativnog pisanja: Autorica traži autore/ice. Na radionici (zatvorenog tipa) polaznici su radili na rukopisima uz vodstvo i uredničke sugestije voditeljice radionice. Snimka predstavljanja romana Ivane Bodrožić ”Sinovi, kćeri”, u prostoru kreacije Uranija, dostupna je putem poveznice: https://www.youtube.com/watch?v=TeX7P1T936E Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Online promocija romana "Bivše stvari"

url: https://www.facebook.com/henacom/
http://www.hena-com.hr/
vrijeme: 4. svibnja 2021. u 18,30 sati

Hena com najavljuje virtualnu promociju romana "Bivše stvari" portugalskog pisca Bruna Vieire Amarala, objavljenog u okviru projekta "Europa iznutra i izvana" kojim ta izdavačka kuća priprema, prevodi i objavljuje vrhunske romane suvremenih europskih autora. 

Bruno Vieira Amaral za ovaj je roman nagrađen prestižnom nagradom „José Saramago”, a u svojoj izvrsnoj prozi prikazuje nevidljivu i važnu stranu Portugala – ljude koji uspinjući se i, češće, padajući, žive na marginama. Razgovor će se voditi na hrvatskom jeziku, uz konsekutivni prijevod s portugalskog jezika, a moderirat će ga urednik i voditelj projekta Hrvoje Kovač.


Online književne radionice 
sa Zoranom Ferićem, Nenadom Stipanićem i Edom Popovićem

url:
 https://www.facebook.com/binocularteatar/
vrijeme: od svibnja 2021. 

Umjetnička organizacija Binocular teatar poziva zainteresirane da se prijave na besplatne edukativne i interaktivne radionice – webinare pisanja priča koje će predvoditi književni autori: Zoran Ferić, Nenad Stipanić i Edo Popović. 

Radionice su namijenjene osobama starijima od 54 godine, a održavaju se u okviru projekta Kulturiraj se online - online filmske radionice i audioknjige financiranog putem poziva "Umjetnost i kultura online", a sredstavima Europskog socijalnog fonda te Ministarstva kulture i medija. 

Radionice kreću u svibnju, a odvijat će se putem platforme Zoom. Polaznici se prijavljuju za jednog od voditelja i njegove termine koji će se točno utvrditi kada se popuni lista. Broj polaznika je ograničen, a prijava je moguća putem telefona 098 976 9587 ili putem e -mail adrese: info@binocularproduction.com.
   
Nenad Stipanić: svibanj/lipanj 2021 – rok za prijavu je 5.5.2021.
Edo Popović: lipanj/srpanj 2021 – rok za prijavu je 1.6.2021.
Zoran Ferić: rujan/listopad 2021 – rok za prijavu je 1.9.2021.


Virtulana NOĆ KNJIGE u Gradskoj knjižnici Kaštela

url: https://www.gkk.hr/
vrijeme: 23. travnja 2021. 

Noć knjige u Gradskoj knjižnici Kaštela održat će se u virtualnom obliku na mrežnoj stranici te Facebook stranici Gradske knjižnice Kaštela. Pripremili su brojne programe za djecu i za odrasle, pa će tako djeca moći pogledati kratku predstavu Sretna vam Noć knjige i poslušati bajke I. B. Mažuranić u izvedbi Kazališta Prijatelj. 

Za emisiju/podcast "Zdravi i veseli bili" na YouTube kanalu GKK pripremila je raznovrstan i zanimljiv program, predstavit će zbornik "Pinka smija - najbolje humoristične priče na čakavštini" i održati emisiju "Matoševi stihovi kao lijek za dušu". O ljekovitim knjigama i čitanju govorit će i novinari, a pred sam kraj Noći knjige moći ćete pogledati i emisiju "Malo nan za sriću triba - puno libri i puno smija" o knjigama, čitanju, kazalištu... Cjeloviti program GKK potražite na poveznici.
U Noći knjige 23. travnja pratite Facebook i mrežnu stranicu te YouTube kanal Gradske knjižnice Kaštela. 


Online književni klub „Zajedničko čitanje“ 

url: http://www.ckd.hr/prijavite-se-na-online-knjizevni-klub-zajednicko-citanje-54/
vrijeme: jednom mjesečno

Centar za kulturne djelatnosti pokreće online književni klub „Zajedničko čitanje“ namijenjen starijima od 54 godine. Ukoliko volite čitati i diskutirati o pročitanom, započeli smo s prijavama za sudjelovanje u klubu koji će s aktivnostima započeti 26. travnja 2021. u 18 sati, putem aplikacije Zoom. Sastanci će biti jednom mjesečno u periodu od 10 mjeseci, do siječnja 2022. godine, a voditeljica kluba bit će Mica Mladineo Desnica, umirovljena profesorica engleskog jezika i književnosti i talijanskog jezika i književnosti.
 
Prijave traju do 22. travnja, putem obrasca na poveznici: https://forms.gle/72jT8ynXaaVyTqYF8.
 
Aktivnosti kluba provode se u okviru EU projekta „Kulturna re-generacija“. Projekt provodi Centar za kulturne djelatnosti u partnerstvu s Otvorenom medijskom grupacijom, sufinancirala ga je Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. − 2020. (poziv Umjetnost i kultura online) u ukupnom bespovratnom iznosu od 462.672,00 kn, od čega 393.271,20 kn predstavlja sredstva Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.


Program Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku – "Čitajmo zajedno"

url: https://www.facebook.com/omhdubrovnik
vrijeme: od 1. ožujka 2021.
 
Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku pridružuje se akcijskom planu Nacionalne strategije poticanja čitanja te u 2021. godini obilježavanju Godine čitanja. U okviru projekta OMH u Dubrovniku "Čitajmo zajedno" tijekom 10  tjedana, svakog ponedjeljka različite književne tekstove i poeziju čitaju profesori, učenici, književnici, glumci i rtv djelatnici. Urednica programa: Slavica Stojan

Čitanja su dostupna mrežnim stranicama i YouTube kanalu Ogranka. Izašao je sada već osmi nastavak programa Čitajmo zajedno (OMH U DUBROVNIKU), "Pometovo divljenje pečenom kapunu" u interpretaciji akademskog glumca Mara Nejašmića Banića.
"Zumasti" Tjedan dobre dječje knjige 2021.

url: https://gkr.hr/Magazin/Najave/Zumasti-Tjedan-dobre-djecje-knjige-2021.-jer-vazno-je-ostati-s-dobrim-pricama-i-u-nevolji
vrijeme: 19. - 25. travnja 2021. 

Tjedan dobre dječje knjige 2021.organizira Gradska knjižnica Rijeka u suradnji s narodnim knjižnicama iz Primorsko-goranske županije, a u okviru Godine čitanja 2021. i finala programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. 
S obzirom na ograničenja javnih kulturnih događanja u PGŽ-u sve aktivnosti odvijaju se u Zoom sobama Gradske knjižnice Rijeka prijave za koje se primaju na mail prijave.programi@gkri.hr, a dio sudionika stream će obavljati iz novootvorene Dječje kuće.
Cjeloviti program i raspored pronađite na poveznici.
Ljekovita moć knjige za Noć knjige

url: https://gkc-pula.hr/hr/
vrijeme: 23. travnja 2021. 

Gradska knjižnica i čitaonica Pula i ove se godine priključuje manifestaciji Noći knjige se svojim programima prilagođenima trenutnoj epidemiološkoj situaciji i važećim mjerama županijskog Stožera te su, kako navode iz Knjižnice, "većim dijelom i ove godine online pa vas pozivamo da nas pratite na našim društvenim mrežama - Facebooku, Instagramu i YouTube kanalu - i razgledate izložbe koje smo za vas pripremili u izlozima i svima dostupnim izložbenim prostorima unutar Središnje knjižnice".
Program potražite na poveznici. 
Slikovnica - ekran u svijet
 
url: https://www.facebook.com/Slikovnica-Prozor-U-Svijet-325691764453062/
www.facebook.com/groups/262548221991738
 
Slikovnica - ekran u svijet autorski je projekt književnice Ane Đokić koji se realizira u Godini čitanja 2021. pod pokroviteljstvom udruge Kreativna mreža, uz podršku Ministarstva kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
 
Učitelji osnovnih škola zainteresirani za sudjelovanje i dalje se mogu uključiti u projekt na Facebook stranici SLIKOVNICA - EKRAN U SVIJET (grupa je zatvorenog tipa). Projekt Slikovnica - ekran u svijet predstavlja video-snimke u kojima autorica predstavlja svoje slikovnice i razgovara s ilustratorima. Video snimke namijenjene su učiteljima osnovnih škola za rad u nastavi s djecom. Uz svaki video navedene su međupredmetne teme koje se obrađuju te dob učenika kojima su namijenjeni. Autorica projekta i gostujući ilustratori: Dubravka Kolanović, Branka Hollingsworth, Aleksandra Knežević, Irena Jukić Pranjić, Darko Macan, zadaju male kreativne zadatke koji se nakon odgledanog videa mogu s učenicima obraditi do kraja sata ili ih učenici mogu raditi kod kuće.
 
Zatvorena grupa bit će aktivna i nakon završetka projekta (1. srpnja), a video snimke će od 1. rujna biti pojedinačno objavljivane na Facebook stranici SLIKOVNICA - PROZOR U SVIJET.

"Hoću knjigu": podcast o knjigama "Između redaka"
 
url: https://www.hocuknjigu.hr/
  
Knjižarski lanac "Hoću knjigu" pokrenuo je podcast o knjigama "Između redaka" koji kroz neformalni razgovor s autorima, urednicima, prevoditeljima, ali i ljubiteljima pisane riječi demistificira knjige i približava ih široj publici.
 
Premijerna epizoda emitirana je 10. travnja, a voditeljica Sanja Srdić Jungić, autorica i voditeljica marketinga i komunikacija "Hoću knjigu", u njoj je ugostila domaćeg autora Kristiana Novaka. Pričalo se o Novakovim počecima, istraživačkom radu, nagradama koje je osvojio, seriji i filmu koji nastaju po njegovim knjigama ali i o serijama koje on sam voli gledati. Epizode će se na Hoću knjigu YouTube kanalu prikazivati jednom tjedno, a pratiti ih se može i samo u audio verziji putem streaming platforme Podbean koja sadržaj ujedno distribuira i na popularne kanale za podcast, poput Deezera, Spotifyja i ostalih.
 
U narednim epizodama iz Hoću knjigu najavljuju poznate urednike, dizajnere i prevoditelje te pokojeg inozemnog autora, ali i poznate te nepoznate osobe van knjiške branše koje jednostavno uživaju u čitanju. 


Tribina Razotkrivanje Knjižare Fraktura 

url: https://www.facebook.com/events/125027519588521/
vrijeme: 9. travnja 2021. od 20 sati

Pratite zanimljiva gostovanja razgovore s književnim autorima na Frakturinoj Tribini Razotkrivanje. 
U petak, 9. travnja 2021. u 20 sati, publici i gledateljima Darko Šeparović predstavit će svoj drugi roman Pristanište.
"Pristanište'" je gusta priča o ljubavi i zabludi, o samoći i upornosti; superiornim, promišljenim stilom ispričana priča koja teče i osvaja.
Razgovor s autorom vodit će Andrija Škare, a ulomke iz knjige čitat će Frano Mašković. Tribinu iz Knjižare Fraktura pratite uživo putem YouTube-kanala Fraktura Najbolja Literatura ili FB profila Fraktura – najbolja literatura. Tribinu podržava Ministarstvo u okviru programa književnih manifestacija.

Digitalni katalog i film o Vesni Parun

url: https://www.muzejprigorja.hr/izlozbe/bvp/bvp-katalog.png
https://www.youtube.com/watch?v=hVWogCkX-_c&feature=emb_imp_woyt
https://www.muzejprigorja.hr/izlozba-bvp-nm2021.html 
 
Uoči 99. rođendana velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun rođene 10. travnja na Zlarin,  Muzej Prigorja predstavlja katalog izložbe Balade Vesne Parun, autorica Morene Želje Želle i Žarke Vujić te istoimeni kratki dokumentarni film.

Virtualna izložba likovnih radova Vesne Parunmahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta također se mogu pogledati na mrežnoj stranici Muzeja Prigorja https://www.muzejprigorja.hr/izlozba-bvp-nm2021.html .


Novi broj 'Vijenca' na mrežnoj stranici Matice hrvatske

url. https://www.matica.hr/vijenac/706/
 
Objavljen je novi, 706. broj Književnog lista za umjetnost, kulturu i znanost Vijenac, koji je u digitalnom izdanju dostupan na mrežnoj stranici Matice hrvatske: https://www.matica.hr/vijenac/706/
 
Izdvojene teme iz novog broja:
Ususret blagdanu Uskrsa 2021. godine
Čovjek boli – metafora patnje i otkupljenja u hrvatskoj likovnoj baštini (Milan Pelc)
Slavko Slišković
Vjera u uskrsnuće potrebna je upravo u teškim trenucima
Obljetnica Hrvatskog proljeća
Zbornik koji je uzdrmao duhove (Piše Dubravka Oraić Tolić)
Misal kneza Novaka
Zlatna knjiga zlatnog doba glagoljaštva u luksuznom izdanjuVladimir Lončarević
Destinacija Lika, lijepa i bogata – opet?

Književni list 'Vijenac' podržava Ministarstvo u sklopu Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi RH za programe časopisa i elektroničkih publikacija u 2021.


 

Bajkovita zima uz ognjište

vrijeme: 19.03.2021.

U Godini čitanja i u posljednjem tjednu zime, Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke u Ogulinu, u želji da tradiciju spoji s novim vremenima, pokrenula je projekt Bajkovita zima uz ognjište koji objedinjuje usmenu pripovjednu književnost i suvremenu tehnologiju. Nakon gostovanja Margarete Peršić, Sandre Vukoja i Nevene Zuber, svoje umijeće pripovijedanja uz digitalno ognjište danas će predstaviti Ogulinka Sabina Gvozdić…

Snimke pripovijedanja dostupne su svakoga dana u 17 sati na YouTube stranici Ivanine kuće bajke.

Projekt podržava Ministarstvo kulture i medija u okviru odobrenih programa književnih manifestacija.
 

 

"Ivana - od uha do srca"
 audio Priče iz davnine I. B. Mažuranić

url: https://www.gkk.hr/vijesti/ivana-od-uha-do-srca-uzivajte-u-pricama-iz-davnine-i-b-mazuranic/
https://www.facebook.com/events/457960051991034/
vrijeme: od 19. ožujka do 2. travnja 2021. 
 
Gradska knjižnica Kaštela, u suradnji s Kazalištem Prijatelj, predstavlja nastavak online projekta za velike i male pod naslovom Ivana - od uha do srca koji je pokrenut s ciljem približavanja djeci manje i više poznatih priča najčitanije i u svijetu najpoznatije hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

Nakon što su tijekom 2020. predstavljene priče iz zbirke Priče iz davnine: "Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica", "Lutonjica Toporko i devet župančića" i "Ribar Palunko i njegova žena", u nastavku projekta bit će predstavljene još četiri priče: "Kako je Potjeh tražio istinu", "Regoč", "Sunce djever i Neva Nevičica" te "Šuma Striborova". 
 
U uvodnom videu vrhunski interpretatori i poznavatelji djela I. B. Mažuranić Anja Đurinović i Hrvoje Zalar predstavit će nastavak projekta, a potom će, u vremenu od 19. ožujka do 2. travnja 2021. na YouTube kanalu te na Internet i Facebook stranici Gradske knjižnice Kaštela svaki dan biti emitiran dio svake od navedenih priča I. B. Mažuranić.
 
Hrvoju Zalaru su se u izvanrednoj audio izvedbi prekrasnih priča I. B. Mažuranić ovom prilikom pridružili: Anja Đurinović, Karmen Sunčana Lovrić, Selma Mehić i Jan Novosel, dok je prof. dr. sc. Diani Zalar pripala uloga jezičnog savjetnika. Sve audio snimke popraćene su ilustracijama poznatog hrvatskog ilustratora Tomislava Tomića, koje je prvotno izradio za izdanje Priča iz davnine iz 2004. godine, nakladnika Golden marketing i Tehnička knjiga (jezično uređeno prema izdanju iz 1916.) za koje je Diana Zalar napisala mali rječnik Mitološka bića u Pričama iz davnine.
 
Nastavak projekta financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.
Uvodni video i sve priče možete pogledati i poslušati na poveznici: https://youtu.be/zyKObHAPMHY.


Portugalski Translab - prevodilačke radionice

url: https://portugalski-prijevodi.com/

U nizu od šest radionica Portugalskog Translaba koje će se održati od siječnja do lipnja 2021. nastavlja se rad na prijevodima kratkih priča koje će sačinjavati Antologiju luzofonske kratke priče. Za polaznike radionica, kao i za sve ostale zainteresirane, organizira se niz susreta s jezičnim stručnjacima, lektorima i urednicima, ali i portugalskim piscima čije će priče biti dijelom antologije.

Nadolazeće radionice
• ​razgovor s urednikom Milanom Šarcem o uređivanju prijevodne književnosti 10. travnja u 10 h na Zoomu
• prezentacija Nives Opačić o jezičnim problemima u prijevodnoj književnosti i ulozi lektora, 26. ožujka 21. u 17 h na Zoomu - na hrvatskom • susret s portugalskim piscem Rujem Zinkom, 25. ožujka 2021. u 17 h na Zoomu - na portugalskom
 
Svi programi odvijaju se preko internetske platforme Zoom, a njihove snimke moći ćete pogledati na YouTube kanalu te na internetskoj stranici Portugalskog Translaba, na kojoj potražite sve informacije. 
Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Margareta Peršić: "Pričom te zovem"

url: https://magisdolls.com/pripovijedanje/
vrijeme: 20. ožujka 2021. od19 do 21 sat

Pripovijedanje narodne priče ili bajke izuzetan je audiovizualni doživljaj za djecu i odrasle. Svojim pristupom, odabranu narodnu bajku Margareta Peršić podiže na razinu zasebnog, specifičnog scenskog izričaja. U svojoj izvedbi kombinira elemente pripovijedanja (storytelling), pantomime i teatra. Uoči Svjetskog dana pripovijedanja, 20. ožujka, Margareta Peršić poziva na live prijenos bajke koju će pripovijedati uz glazbenu pratnju Nine Romić.

Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
Facebook event: https://www.facebook.com/events/253540482893521/
https://www.facebook.com/ninaromicmusic
Pripovjedna izvedba armenske narodne bajke "Anait".


Stručni skup „Biblioterapijski pristup u radu s djecom i mladima u knjižnici“

url: https://www.hkdrustvo.hr/hr/obavijesti/odabrana_novost/1168/?target=/hr/   
vrijeme: 26. ožujka 2021.
rok prijave: 22. ožujka 2021. 
 
Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Knjižnice grada Zagreba - Knjižnica Medveščak organiziraju stručni skup „Biblioterapijski pristup u radu s djecom i mladima u knjižnici" koji će se održati 26. ožujka 2021. putem Zoom aplikacije za videokonferencije.
 
Skup će se tematski baviti teorijskim i praktičnim aspektima primjene razvojne biblioterapije u dječjoj knjižnici, a sudionici će dobiti uvid u različite vrste biblioterapije te koji biblioterapijski pristupi su odgovarajući u radu s djecom i mladima u knjižnicama. Rok za prijavu sudjelovanja (bez izlaganja) je 22. ožujka 2021. Program i više informacija potražite na poveznici.


Virtualni susret s profesoricom Tatjanom Jukić Gregurić

url: www.youtube.com/channel/UC4318ZdEYGsMlf0vkcVohrQ
 
U Godini čitanja, u ponedjeljak, 15. ožujka, u 18.00 sati, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici „Bogdan Ogrizović“ slijedi još jedna u nizu tribina iz DHKP-ova ciklusa Litterarum translatio. Voditelj tribine Sead Muhamedagić ugostit će uvaženu književnu prevoditeljicu s engleskog jezika i redovnu profesoricu na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - Tatjanu Jukić Gregurić.

U razgovoru će između ostaloga biti riječi o književnom prevođenju kao svojevrsnoj interpretaciji, o prevođenju s engleskog jezika s obzirom na njegovu pluricentričnost, o odnosu znanosti o književnosti i traduktologije, a gošća će pročitati i nekoliko odabranih ulomaka iz svojih književnih prijevoda. Iz epidemioloških razloga tribina će se održati bez prisutnosti publike, no snimka emisije ubrzo nakon susreta moći će se pogledati na YouTube kanalu DHKP-a. Snimka je dostupna na poveznici. 
 
Tribinu Litterarum translatio Ministarstvo sufinancira Ministarstvo kulture i medija. 


Virtualni program DHK-a: "sPOJi se!"

url: www.dhk.hr
bit.do/sPOJise
vrijeme: 30. ožujka – 2. lipnja 2021.
rok za prijavu: 22.ožujka 2021.

Društvo hrvatskih književnika pokreće virtualni program "sPOJi se!" posvećen čitanju poezije. Čini ga deset interaktivnih radionica tumačenja poezije 50 suvremenih hrvatskih pjesnika, koje su izvorno dio programa "Poj – poezija, jednostavno". Namijenjen je mlađim sudionicima (od 18 do 35 godina), a održavat će se jednom tjedno u razdoblju od 30. ožujka do 2. lipnja 2021., putem Zoom aplikacije. Program će pratiti javno dostupna digitalna čitanka i deset edukativnih videoisječaka. Autor i voditelj programa je Luka Tripalo, član DHK-a i nagrađivani pjesnik.
Prijave za radionice otvorene su do 22. ožujka na: bit.do/sPOJise
Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Pjesnička online platforma Poetski tren

url: Poetski tren | Facebook
Poetski tren - YouTube
 
S prošlogodišnjom Noći knjige zaživjela je pjesnička platforma Poetski tren - kao kanal na YouTubeu te kao stranica na Facebooku
Cilj je promicanje suvremenog hrvatskog pjesništva uz objavu pokojeg stranog autora. Projekt se temelji na originalnoj i inovativnoj multimedijalnoj praksi - produkciji poetskih video radova u kojima su integrirani poezija, umjetnička interpretacija stihova, pomno birana glazba, katkada naručena, i jednako pažljivo biran vizualni sadržaj koji se sve češće okreće autorskim slikama, grafikama i fotografijama pa platforma promovira ne samo pjesnike, nego i glazbene i likovne umjetnike. 
Svi objavljeni sadržaji trajno su dostupni i besplatni.


Online radionica interpretativnog čitanja teksta

url: www.hrsk.hr
vrijeme: 25. i 26. ožujka 2021.

Hrvatski sabor kulture i glumac Robert Kurbaša pripremili su online radionicu interpretativnog čitanja proznog ili poetskog teksta „Kaz kao iskaz“ namijenjenu svima koji se žele pobliže upoznati s tehnikama javnog govora tj. javnog čitanja.

Radionica će biti održana 25. i 26. ožujka 2021. putem mrežne platforme ZOOM, polaznici na seminaru sudjeluju aktivno ili pasivno, a prijave se primaju do 23. ožujka. Detalji i prijave dostupni su putem poveznice.


Vidimo se na Zoom-u!

url: https://www.facebook.com/Vidimo-se-na-Zoomu-102911118425382
vrijeme: siječanj – lipanj 2021.

Projekt virtualnih književnih predstavljanja „Vidimo se na Zoom-u!“ usmjeren je promociji novih knjižnih naslova hrvatskih nakladnika kako bi se nadomjestio suženi prostor za njihovu promidžbu, nastao uvođenjem epidemioloških mjera i neodržavanjem najvećeg broja promotivnih događaja.

U svakoj od deset virtualnih promocija u trajanju do sat i pol autorica i moderatorica projekta, književnica i novinarka Antonela Marušić, ugošćuje autora ili autoricu, urednika ili znalca opusa odabranog autora te s njima vodi razgovor o objavljenom djelu, problematizirajući njegov nastanak i proces rada i ostala relevantna pitanja. Publika ima priliku pratiti online predstavljanje i sugerirati pitanja. Snimka promocija po završetku ostaje dostupna na Facebook stranici projekta. Do sada su gostovali autori Slađana Bukovac, Darko Šeparović i Dino Pešut. 
Program podržava Ministarstvo putem Poziva za predlaganje programa digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Dan Državnog arhiva u Osijeku

url: https://www.facebook.com/events/426882211726393
vrijeme: 3. ožujka 2021. u 12 sati 

Državni arhiv u Osijeku u povodu obilježavanja svoga Dana na novi datum, 3. ožujka otvorit će izložbu Konzervatorsko-restauratorski radovi u 7 državnih arhiva kojom se široj javnosti želi približiti konzervatorsko-restauratorsku djelatnost, a predstavit će i nove digitalne sadržaja na svojim mrežnim stranicama. Događanje će se iz dvorane arhiva prenositi uživo putem društvenih mreža u 12 sati. 


Teatar Rugantino: "U traganju za izgubljenom poezijom"

url: http://www.rugantino.hr/
https://www.facebook.com/t.rugantino
vrijeme: 28. ožujka; 11. travnja; 25. travnja; 9. svibnja: 23. svibnja; 6. lipnja 2021. u 19 sati
 
"U traganju za izgubljenom poezijom" poetsko su glazbene izvedbe posvećene čitanju/govorenju poezije (klasičnih i suvremenih) hrvatskih i europskih autora koje će se održavati u preuređenom prostoru u Teatru Rugantino, Tomašićeva 4, Zagreb.
 
Prije izvedbe pjesama, publici će se predstaviti zanimljivosti iz života pjesnika kojem/kojima će ta večer biti posvećena, što manifestaciji uz kulturni daje i edukativni karakter. Moderator/ica programa oblikovat će poetske cikluse – bilo tematske, bilo po nacionalnom ključu, bilo po povijesnim razdobljima, bilo po publici kojoj su ciklusi namijenjeni. Potom nastupa scensko glazbeni dio u kome glavnu ulogu preuzimaju glumci.
 
Cijeli događaj bit će i multimedijalan, sniman s dvije kamere, montiran i prikazan na nekoj od video i društvenih platformi, ali će biti dostupan i za naknadno gledanje. Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Smrtonosna mizija - audio knjiga

url: https://www.vanjaspirin.com/
https://www.youtube.com/channel/UCyJp_iGR0YTsjPkMPCmMBlA
 
Na YouTube kanalu autora moguće je pratiti niz epizoda audio izdanja knjige Smrtonosna mizija, humoristične i znanstveno-fantastične knjige izdane 2014. godine, književnika i glazbenika Vanje Spirina. Književno djelo prilagođeno je multimedijalnim platformama uz financijsku podršku Ministarstva, a putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja. U prvoj, uvodnoj epizodi upoznajemo glavne junake: ljubavni par, Marija i Esmeraldu. Esmeraldu otimaju svemirski plaćenici, a Mario dolazi u dodir s tajnom organizacijom vanzemaljaca na Zemlji.
Audio verzija bit će podijeljena u deset dvadesetominutnih audio epizoda, koje će biti objavljivane svake srijede na mrežnoj stranici te YouTube kanalu autora.
Prva epizoda, druga epizoda, treća epizoda, četvrta epizoda, peta epizoda nastavit će se ... 


Nena Lončar Vam predstavlja

url: https://www.facebook.com/Mojeknjige10

Prva video prezentacija književnice Nene Lončar nastala u okviru programa promocije književnosti i književnih djela kojega Ministarstvo podržava putem Poziva za predlaganje programa digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja, dostupna je online.
Književnica osim video prezetnacije književnih djela na društvenim mrežama objavljuje i kreativne zadatke i kvizove vezane za određeno djelo. Prvi video je dostupan, a sljedeći će biti objavljivani u kontinuitetu svakih desetak dana. 


Mrežna stranica posvećena velikanu hrvatskog glumišta Fabijanu Šovagoviću

url: http://www.fabijan-sovagovic.com/
 
U povodu 20. obljetnice smrti glasovitoga hrvatskoga glumca Fabijana Šovagovića i ususret 90. obljetnici njegova rođenja, otvorena je memorijalna web stranica na kojoj se objavljuje niz književnih i novinarskih tekstova o velikanu hrvatskog glumišta. Stranica je u 2021. godini, proširena rubrikama "Književnost o glumcu" i "Novinski arhiv", a uskoro će i rubrika "Zapisi" biti nadopunjena.
Ministarstvo podržava program putem Poziva za predlaganje programa digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Poetica Croatica 

url: https://www.facebook.com/events/2778978019035319/
vrijeme: svake druge nedjelje od 17 do 19:30 sati 

Poetica Croatica poetsko su glazbeni susreti koji će se održavati svake druge nedjelje u Kulturnom centru Mesnička (KCM). Ideja susreta jest da se prvenstveno mladoj publici, ali i svim zainteresiranima bilo koje dobne skupine, pruži umjetnički doživljaj kroz najljepše stihove hrvatskih i svjetskih majstora poetske riječi. Program sadrži i glazbeni dio u kojemu mladi glazbenici, od kojih su neki studenti zagrebačke Muzičke akademije, izvode klasična djela, ali i suvremeni repertoar prepun jazz, soul i rock uspješnica.

Izvođači uživo nastupaju u Kulturnom centru Mesnička uz pridržavanje epidemioloških mjera uz nekoliko gledatelja u prostoru, kako bi zadržali kontakt s publikom, a svi ostali zainteresirani događanje mogu pratiti putem prijenosa uživo ili se uključiti putem Zoom aplikacije u "Male razgovore".
Poveznice na događanja dostupna su na Facebook stranici Kulturnog centra Mesnička od petka za nedjelju, u tjednu kada je događanje.

Treću kazališnu sezonu programa podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja. 


Tribina "Žive knjige" uz prijenos uživo

url: https://www.youtube.com/channel/UC8-La14luPXOJRkInl0jQZw
vrijeme: 25. veljače 2021. u 19 sati

Tribina Žive knjige održat će se u Čitaonici novina i časopisa Gradske knjižnice u Zagrebu. Urednica Mirna Osmanović ponovno će ugostiti znanstvenicu, spikericu na HRT-u te jazz pjevačicu Gordanu Kovačić i Vitolda Košira akademskog kipara i akademskog muzičara. Ova prva ovogodišnja tribina zbog ograničenog broja već je popunjena, ali svi zainteresirani mogu je pratiti u prijenosu uživo na You Tube kanalu Knjižnica grada Zagreba.

Virtualni dnevnik pisanja i Čitanka

url: https://oljasavicevic.com/dnevnik/
https://oljasavicevic.com/citanka/

Književnica Olja Savičević Ivančević u okviru programa Otvorena književna radionica provodi virtualni multimedijalni dnevnik procesa pisanja i blog-časopis. 
 
Virtualni dnevnik pisanja “Zapisi o ljetu” kroz marginalije, zabilješke, dokumente, fotografije i video material, objavljen na mrežnoj stranici i društvenim mrežama, prati proces nastanka romana “Ljeta s Marijom” koji autorica gradi na privatnim dokumentima i svjedočanstvima, dok Čitanka ima za cilj predstavljanje radova polaznika radionice kreativnog pisanja, ali i ostalih, uglavnom javnosti manje poznatih, a kvalitetnih autorica i autora s mogućnošću da s vremenom preraste u širu virtualnu platformu ili časopis.

Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


"Poezija u eteru"

url: http://radio.glaspodravine.hr/
vrijeme: srijedom u 20 sati

Poezija u eteru ciklus je od 24 radio emisije u kojima se hrvatski pjesnici predstavljaju na valovima Radija Glas Podravine i putem streaminga, svake srijede u 20h. Emitiranje emisija započelo je u siječnju, a do sada su, u zasebnim emisijama, predstavljene pjesnikinje i pjesnici Ana Horvat, Tomislav Domović, Darija Žilić, Tomislav Marijan Bilosnić, Diana Burazer, Zrinko Šimunić, Diana Rosandić.

Sljedeći razgovori:
24. veljače u 20h - razgovor s Ružicom Cindori
3. ožujka u 20h - razgovor s Ljerkom Car Matutinović
Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


28 dana drugog stanja

url: https://www.facebook.com/28danadrugogstanja
28 dana drugog stanja audiovizualna je zbirka beat poezije u filmskoj formi. Autorski je projekt glumca i pjesnika Marka Cindrića nastao u suradnji s 15 hrvatskih direktora fotografije, a možete ga pronaći na društvenim mrežama (Facebook; Instagram) te platformi Vimeo.
Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

"Čitaj i gledaj" 

url: https://marijaottfranolic.blogspot.com/

U okviru projekta Čitaj i gledaj neovisna književna teoretičarka i kritičarka Marija Ott Franolić priprema video preporuke za slikovnice hrvatskih autora. Video-preporuke namijenjene su roditeljima, knjižničarima i edukatorima, ali mogu se gledati i s djecom. 

Prva u nizu preporuka je i komentar na slikovnicu "Oblak u žutom kaputu" Nikoline Manojlović Vračar i Jelene Brezovec (Evenio, Varaždin, 2019.) Dostupna je i druga video-preporuka, za slikovnicu Ante Tomića i Tomislava Torjanca "Đuro hodalica"
Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Digitalna povijest Pakraca

url: http://digi-pakrac.com/

Digitalna povijest Pakraca rezultat je projekta digitalizacije građe zavičajne povijesti Pakraca kojega u suradnji provode Gradska knjižnica Pakrac i Muzej grada Pakraca. Otkrijte Pakrac putem starih fotografija, razglednica, nacrta, pozivnica i brojne druge zanimljive arhivske građe. 
"Smatramo kako smo na ovaj način uspjeli zaštititi vrlo vrijedan materijal, a ujedno ga učinili dostupnim širem krugu građana jer ova građa predstavlja iznimno važan dio identiteta grada", poručuju. 

"Koga čitamo?" Prijevodna kritika i kako je steći 

url: www.dhkp.hr/home/objava/17635
vrijeme: 22. veljače 2021. u 20 sati 

Je li prijevodna kritika isto što i kritika prijevoda? Mora li dobar prijevod biti nevidljiv? Kako bi mogla izgledati književna kritika koja uzima prevedenost djela u obzir? 

Gošće prvog susreta "Koga čitamo?" su Marija Ott Franolić i Vanda Mikšić, a razgovor će moderirati Anda Bukvić Pažin. Razgovor možete pratiti uživo na YouTube kanalu i na Facebook stranici Fraktura – najbolja literatura.

Razgovori "Koga čitamo?" održavaju se u okviru projekta Društva hrvatskih književnih prevodilaca "Književno prevođenje pod lupom", a u suradnji s Frakturom, Hrvatskim društvom pisaca te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Aleksandar Hemon u Booksinom online književnom programu

url: https://www.facebook.com/events/4365305816820093/
vrijeme: 11. veljače 2021. 

S piscem će u četvrtak, 11. veljače u 20 sati razgovarati Miljenka Buljević, a razgovor će se prenositi uživo na Facebook stranici Bookse.
Hemonov život i književni opus odredio je rat koji je podijelio vrijeme na prije poslije, a u svojoj memoarskoj prozi on se eksplicitno bavi sjećanjima na te živote. 
"Između sjećanja i zaborava stoje cijeli svjetovi, a u njima književnost, politika, uzgajanje pčela, muzika i, naravno, nogomet", stoji u najavi.

Strip u knjižnicama

url: http://knjiznice.nsk.hr/vinkovci/strip-u-knjiznicama/
vrijeme: 15. travnja 2021. 

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, uz stručnu potporu Komisije za narodne knjižnice HKD-a, organizira Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Strip u knjižnicama povodom 145 godina Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, koji će se održati online u četvrtak, 15. travnja 2021. godine.
GKČ Vinkovci za veliku 145. obljetnicu postojanja odabrala je temu stripa zato što su Vinkovci poznati po strip-autorima (Dubravko Mataković, Krešimir Zimonić, Nenad Barinić, Miron Milić i mnogi drugi) i manifestaciji Salon stripa, koja se održavala dugi niz godina.
Rok za prijavu sudjelovanja s izlaganjem jest 1. ožujka 2021. dok je rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja 1. travnja 2021. godine.
Program Skupa bit će objavljen početkom travnja 2021. godine. Više informacija na poveznici.

Virtualno predstavljanje suvremenih europskih autora

url: www.facebook.com/events/5198211413537153
vrijeme: 13. siječnja 2021. 

Sandorf i književni klub Booksa organiziraju u srijedu, 13. siječnja peti Sandorfov mini maraton, predstavljanje suvremenih europskih autora, koje će se ove godine održati u potpunosti virtualno.
Predstavljanje raznovrsnih knjiga - od poezije, preko hit romana do stripa, održat će se u tri etape, a moći će se pratiti putem Booksine i Sandorfove Facebook stranice.

Zoom pričaonica "Slušaj priču!"

url: www.gk-labin.hr/novosti/zoom-pricaonica-slusaj-pricu-1419
vrijeme: 8. siječnja 2021. u 17 sati

"Dragi ljubitelji priča,
odlučili smo s vama podijeliti našu ljubav prema pričama kroz zoom pričaonice "Slušaj priču!". Prvenstveno su namijenjene djeci od 3 do 8 godina, ali dobrodošli su svi koje slušanje priča uveseljava.
Prijaviti se možete pozivom na broj telefona 053/852-257.
Poveznicu za pristup pričaonici poslat ćemo vam na e-mail adresu, na temelju prijave.
Veselimo se druženju!", poručuju iz Knjižnice. 

Biblioterapija online

url: https://cekate.hr/program/biblioterapija-online/​
vrijeme: 14. siječnja 2021. u 18 sati

Biblioterapija se temelji na zajedničkom čitanju književnoga teksta te razgovoru o pročitanome. Razgovorom sudionici uspostavljaju emocionalne poveznice s književnim likovima, odnosno razvijaju određeni stupanj identifikacije s njima. Na taj način sudionici sa posve emocionalno sigurnoga mjesta daju i dobivaju povratne informacije o svojim tumačenjima onoga što likovi misle, osjećaju i kako djeluju. Kolateralno biblioterapija pomaže poboljšanju komunikacije unutar grupe, potiče smislenije i dublje razgovore te razvija osjećaj zajedništva i suradnje unutar grupe.
 
Biblioterapija će se održati online putem Skype-a i svi zainteresirani mogu se javiti na mail vgasparin@cekate.hr.

Online projekt Djeca ususret Božiću – adventske i božićne priče za djecu
Gradske knjižnice Kaštela

url: www.gkk.hr/vijesti/adventska-i-bozicna-prica-u-gkk-2020/
vrijeme: od 7. prosinca 2020. u 18:30 sati 

Gradska knjižnica Kaštela i Pere Eranović, glumac HNK Split predstavljaju novi projekt pod naslovom Djeca ususret Božiću – adventske i božićne priče za djecu. Svaki drugi dan, ponedjeljkom, srijedom i petkom s početkom u 18.30 sati, u vremenu od 7. prosinca 2020. g. do Badnjaka djeca će zajedno s roditeljima na stranici www.gkk.hr i na YouTube kanalu Gradske knjižnice Kaštela moći pogledati i poslušati autorske priče Pere Eranovića iz njegove do sada neobjavljene zbirke božićnih priča za djecu ili će, također u interpretaciji Pere Eranovića, kreativnog i nadarenog mladog glumca HNK-a Split, moći poslušati jednu od priča iz Biblije za velike i male izdavačke kuće Salesiana.
Objavljene priče možete poslušati na poveznici.


Raznoliki online sadržaji Gradske knjižnice Marka Marulića Split 

url: www.gkmm.hr/

GK Marka Marulića poziva da istražite novu izložbu fotografija Maje Tomas, O moru - od Suska do Mljeta​, koja predstavlja manji, ali cjeloviti opus autoričinog intimnog doživljaja mora, a koja se može pogledati u atriju središnjice knjižnice u Splitu te u virtualnoj galeriji.

Osim izložbi Knjižnica priprema brojna raznolika virtualna događanja i sadržaje poput Male čarobne čitaonice za djecu, Crvenkapice opere za djecu online i brojne druge.

Stoti virtualni susret programa Pisci na mreži

url: www.aquilonis.hr/Poslovanje/pisci-na-mrezi.html​
vrijeme: 16. prosinca 2020. 17:00-18:30 sati

Gosti 100. programa Pisci na mreži bit će Branko Čegec, Zoran Ferić, Evelina Rudan, Neven Ušumović i Olja Savičević Ivančević, koji će i radno i simbolično proslaviti s nama 100. Pisce na mreži! Tema su njihovi autorski životi nakon sudjelovanja u programu, čitanje i pisanje, objavljivanje, nagrade, vrijeme u kojem živimo, koje nas zatječe, vrijeme kojem pokušavamo dati i dajemo smisao, otkrivamo vrijednost „korisne beskorisnosti“, važnost onoga što nam daje i donosi čitanje (i pisanje)!

Festival dell’Istrioto
Festival istriotskog narječja online

url: www.festivalistrioto.com
vrijeme: 14. - 20. prosinca 2020. 

Zajednica talijana / Šišan-Sissano (Ližnjan-Lisignano) najavila je kako će se ovogodišnji Festival istriotskog narječja održati online, na novootvorenoj virtulanoj platformi www.festivalistrioto.com na kojoj će objavljivati materijale s ovogodišnjeg, ali i svih budućih izdanja festivala te materijala iz zajednica Talijana koje su u ovaj projekt uključene. 

Tradicija dobrih želja Nacionalne i sveučilišne knjižnjice u Zagrebu

url: http://tradicijadobrihzelja.nsk.hr/​

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokrenula je blagdansku akciju kako bi oživjela tradiciju dobrih želja – tradiciju slanja božićnih čestitki i kako bi javnost upoznala s božićnim čestitkama koje čuva u svojem fondu Grafičke zbirke.

U Fondu se nalazi više od 500 jedinstvenih božićnih i novogodišnjih čestitaka, a neke od njih oslikale su ruke poznatih likovnih umjetnika poput Andrije Maurovića, a neke su djelo danas nepoznatih autora.

Razglednice i čestitke je moguće ne samo istražiti online već i poslati - dijeliti svojim najmilijima digitalno putem mobilne aplikacije Pozdrav iz Zagreba koja je odjenula blagdansko ruho i postala Advent u Zagrebu! 

Virtualno predstavljanje Zbornika radova 23. seminara AKM

url: http://hrmud.hr/
vrijeme: 16. prosinca 2020.
Hrvatsko muzejsko društvo, nakladnik časopisa, i ICARUS Hrvatska, najavljuju virtualno predstavljanje Zbornika 23. seminara Arhivi, knjižnice, muzeji (AKM), koji će se održati 16. prosinca u 14,00 sati.  

AKM seminari posvećeni su mogućnostima suradnje arhiva, knjižnica i muzeja u okruženju globalne informacijske infrastrukture i već više od dvadeset godina u Hrvatskoj promiču interdisciplinarnost i sinergiju u pristupu informacijskim izvorima ovih baštinskih ustanova.
Broj dokumentira seminarske teme i rasprave s istoimenog seminara održanog u Poreču od 27. do 29. studenoga 2019. s temom „Upravljanje podacima u AKM zajednici“. Budući da je uobičajeno da se na idućem seminaru promovira broj časopisa prethodnog seminara, Hrvatsko muzejsko društvo odlučilo je organizirati virtualno predstavljanje s obzirom da se ovogodišnji 24. AKM seminar nije mogao održati radi globalne pandemije.

Informacije o registraciji:
http://hrmud.hr/virtualno-predstavljanje-zbornika-radova-23-akm-seminara/

Dan Knjižnica grada Zagreba online

url: www.kgz.hr/hr/dogadjanja/dan-knjiznica-grada-zagreba-7-prosinca-2020/57057​
vrijeme: 7. prosinca 2020. 

U povodu Dana Knjižnica grada Zagreba objavljena je glazbena čestitka nastala iz programa Glazbenog odjela Gradske knjižnice „Upoznajmo glazbene instrumente“ u kojem je nastupio Duhački kvintet studenata Muzičke akademije.

U ponedjeljak 7. prosinca premijerno će biti prikazan film „Pionirska knjižnica – rane godine“ snimljen povodom 70 godina Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice. Uz ovu obljetnicu bit će postavljena izložba „U čemu smo najbolji“, jedini program koji se održava uživo. Izložba će se moći razgledati u auli Gradske knjižnice, Starčevićev trg 6.

Digitalni sadržaji Gradske knjižnice Ivan Vidali Korčula

url: https://gk-korcula.hr/

GK Ivan Vidali Korčula obavještava kako nastavlja s kreiranjem digitalnih sadržaja i usluga kako bi korisnici mogli koristiti knjižnične usluge i u uvjetima pandemije.

Virtualna izložba „Ivo Vojnović: Pisma Emki“
Dubrovačkih knjižnica

url: www.dkd.hr/​

Dubrovačke knjižnice pripremile su virtualnu izložbu „Ivo Vojnović: Pisma Emki“ koja je sada dostupna na platformi Google Arts & Cultural Institute na sljedećim poveznicama: 
https://artsandculture.google.com/story/7gXRssp3s38g0Q (hrvatski)
https://artsandculture.google.com/story/7gXRssp3s38g0Q?curator=true&hl=en (engleski)
Radi se o izboru iz Vojnovićeve prepiske s gospođom Emkom Krstelj, njegovom dugogodišnjom prijateljicom. Bračni par Krstelj spadao je u krug Vojnovićevih najbližih prijatelja još od 1915. kad su se Ivo Vojnović i Ivo Krstelj sprijateljili u šibenskom zatvoru igrajući tresetu. 

Facebook; Instagram; Twitter

Izdavaštvo na zadarskom području 2019. - 2020.

url: http://virtualna.zkzd.hr/exhibits/show/izd1920​

Znanstvena knjižnica Zadar ove godine po prvi puta prikazuje izložbu Izdavaštvo na zadarskom području virtualnim putem. "Iako je ova godina zbog epidemiološke situacije zahtijevala nove načine organiziranja izložbe, ona je donijela i prednosti, jer nismo bili uvjetovani raditi izbor iz građe i izložbu možemo učiniti dostupnu svima", poručuju. 

Izložba je organizirana poveznicama i podijeljena u nekoliko cjelina: knjige, serijske publikacije, audiovizualna građa, plakati i sitni tisak. Knjige, serijske publikacije i audiovizualna građa organizirani su po nakladnicima, gdje svaki nakladnik predstavlja svoje naslove koji su povezani s kataložnim zapisom građe gdje možete naći podatke ako građu želite posuditi. Plakati su organizirani po mjesecima prema datumu događanja. Predstavljen je izbor iz sitnog tiska.

Katalog izložbe: http://virtualna.zkzd.hr/exhibits/show/izd1920/izd1920kat​
 

Digitalni arhiv - Državni arhiv u Zadru

url: https://www.dazd.hr/hr/knjige
vrijeme: 20. studenoga 2020.

Povodom obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana, Državni arhiv u Zadru se pridružuje proslavi i u Digitalnom arhivu na svojim mrežnim stranicama (Digitalni arhiv, https://www.dazd.hr/hr/knjige) objavljuje pergamene samostana sv. Krševana. Istraživačima postaje on-line dostupno 747 pergamena s kratkim sadržajem od petka, 20. studenoga 2020. godine.

Samostan sv. Krševana u Zadru najstariji je benediktinski samostan u Hrvatskoj. Crkva sv. Krševana i samostanski opat Adalbert spominju se 918. godine u oporuci priora Andrije. Svoje posjede, koji su se prostirali od Biograda do Nina te po otocima zadarskog arhipelaga, samostan je dobivao od hrvatskih kraljeva, banova, velikaša, župana i plemića. Najpoznatija darovnica je ona kralja Petra Krešimira IV. iz 1067. godine kojom kralj samostanu daruje otok Maun, za kojeg se navodi da se nalazi “u našem dalmatinskom moru“ in nostro dalmatico mari. U samostanu je djelovao skriptorij u kojem su nastale brojne isprave, kodeksi i knjige ne samo za vlastitu uporabu , već i za gradove, ostale samostane i druge naručitelje.

Knjiga svima i svuda!

url: https://znk.hr/knjiga-svima-i-svuda/​
vrijeme: 10. - 15. studenog 2020. 

Iako je ovogodišnji Interliber zbog pandemije koronavirusa otkazan, Zajednica nakladnika i knjižara HGK pobrinula se da ljubitelji pisane riječi ne ostanu zakinuti za užitak čitanja i kupovine knjiga po povoljnim cijenama. Projekt "Knjiga svima i svuda" sajamske će aktivnosti prenijeti na online platformu te u knjižare diljem Hrvatske.

U projektu će sudjelovati više od 120 knjižara iz cijele zemlje, knjige će se nuditi po akcijskim, sajamskim cijenama, a čitatelji će ih moći kupiti putem posebne web stranice na portalu Zajednice nakladnika i knjižara HGK. Osim toga poseban program prenosit će se na trećem programu HRT-a i YouTube kanala Hrvatske gospodarske komore, putem kojega će autori predstavljati svoja djela. 

Time će izdavačima i autorima biti omogućeno da nastave raditi na ekonomski i epidemiološki odgovoran način, a čitateljimaće se pružiti prilika da iz sigurnosti svoga doma nabave knjige po promotivnim cijenama te poslušaju razmišljanja pisaca. 

Digitalna zbirka Gradske knjižnice Poreč

url: https://www.knjiznicaporec.hr/e-usluge/digitalna-zbirka/​

Gradska knjižnica Poreč predstavlja izbor digitalizirane građe u okviru projekta digitalizacije čiji je cilj multimedijska prezentacija tekstualnih, slikovnih i audio zapisa, osobito značajnih kulturnih vrijednosti zavičajne baštine porečkog kraja i njihova promocija. Time je omogućen najširoj javnosti trajni pristup nastalom sadržaju u digitalnom obliku.

Gradska knjižnica Poreč; Facebook


Dan hrvatskih knjižnica online

vrijeme: 11. studenog 2020. 
url: https://www.facebook.com/HKDrustvo

Dan hrvatskih knjižnica ustanovilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo 2010. godine, a održava se svake godine 11. studenoga u spomen na obilježavanje datuma donošenja prvog hrvatskog zakona o knjižnicama.

Središnja svečanost Dana hrvatskih knjižnica i dodjele priznanja "Knjižnica godine" održat će se u virtualnom okruženju 11. studenoga 2020. izravnim prijenosom iz predvorja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a svi zainteresirani moći će pratiti svečani događaj uživo na Facebook stranici HKD-a.

U okviru obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, a radi poticanja svijesti u javnosti o značaju i ulozi knjižnica za perspektivni razvoj zajednica i društva u cjelini, Hrvatsko knjižničarsko društvo organizira i digitalnu kampanju pod nazivom Lista(j) priče! Kad se priče razlistaju, knjižnice blistaju! te poziva građane da se uključe u kampanju koja će trajati do 15. studenoga. Pozivaju sve knjižnice i njihove korisnike da kreiraju digitalne priče, nacrtaju knjižnicu, najdražu knjigu ili najdraži lik iz priče ili snime video, podijele poruke svojih korisnika zašto je knjižnica važna i kako nam pomaže rasti i razvijati se!
Više na: https://virtualno.hkdrustvo.hr/dan-hrvatskih-knjiznica-2020/
 


Virtualna promocija knjige "Spisateljsko oko" Nade Mihoković-Kumrić

vrijeme: 11. studenog 2020. od 8:15 sati

Uz Dan hrvatskih knjižnica u srijedu, 11. studenoga, održat će se prvo virtualno predstavljanje knjige u nakladi Gradske knjižnice Velika Gorica. Riječ je o knjizi velikogoričke književnice Nade Mihoković-Kumrić 'Spisateljsko oko: osvrti, pogledi i zapisi o pisanju za djecu', svojevrsnom priručniku za sve one koji se žele baviti pisanjem.

Premijera književnog priloga u kojem predstavljamo „Spisateljsko oko“ bit će u srijedu, 11. studenoga, od 8:15 sati, od kada će biti dostupna na Youtube kanalu Gradske knjižnice Velika Gorica. Uz voditeljicu i scenaristicu Anu Katulić u nastajanju priloga sudjelovao je i niz sugovornika: autorica knjige Nada Mihoković-Kumrić, recenzentica dr.sc. Dubravka Težak, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica i urednica knjige Katja Matković Mikulčić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Goranka Dimoski, a iako se na snimanje nije mogao odazvati i autor pogovora Miroslav Mićanović, možemo poslušati dio njegova prikaza knjige. Tekstove iz knjige čitaju Ana Katulić, Zlatko Vnučec i autorica Nada Mihoković-Kumrić. 
 

Virtualna izložba Zvane Črnja

url: http://virtualna.nsk.hr/zvane-crnja/​

Državni arhiv u Pazinu poziva da pogledate virtualnu izložbu Zvane Črnja u povodu 100-te obljetnice rođenja tog hrvatskog pjesnika, publicista, esejista i kulturnog povjesničara, čija je autorica Anamarija Kurelić. Izložba je dostupna od petka, 6. studenog 2020. od 13:00 sati na mrežnim stranicama Državnog arhiva u Pazinu i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Pratite aktivnosti Državnog arhiva u Pazivu na društvenim mrežama: Facebook
 

Online pričaonica i likovna radionica 

Gradska knjižnica Ivane Brlić Mažuranić

url: http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/planet-zemlja/56785​
vrijeme: 12. studenog 2020. u 17 sati

Online pričaonica uz slikovnicu Greta i divovi autorice Zoe Tucker i likovna radionica Ekožabice skakalice održat će se u Mjesecu hrvatske knjige putem aplikacije ZOOM. Radionica je namijenjena predškolcima i učenicima nižih razreda osnovne škole. 

Za izradu žabica koristit ćemo: manje papirnate tuljke, zeleni, crveni i crni kolaž papir, bijeli papir iz mape, flomastere, zelenu pastelu, škare i ljepilo u stiku.

Za sve informacije: gordana.komericki@kgz.hr
 

Virtualne pričaonice 

url: http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/10?tip=9&gdje=&term=&datumod=&datumdo=&vrstaKor= 

Knjižnica grada Zagreba na svojoj mrežnoj stranici objavljuje zanimljive virtulane pričaonice za djecu.
 

Književna manifestacija "Tadijine jeseni" online

url: https://www.gugsb.hr/2020/10/30/pocinje-2-knjizevna-manifestacija-tadijine-jeseni/​
vrijeme: 2. - 6. studenog 2020. 

Započelo je 2. izdanje književne manifestacije "Tadijine jeseni" u organizaciji Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda. Manifestacija je nastala objedinjavanjem raznovrsnih programa koji su se održavali niz godina u povodu obilježavanja rođendana hrvatskog pjesnika i akademika Dragutina Tadijanovića.

Raznolik program manifestacije potražite na poveznici.

Zbog epidemiološke situacije programe možete pratiti svakodnevno online, koji će biti objavljeni na službenim stranicama Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda i partnera, kao i YouTube kanalima istih. Facebook GUGSB
 

8. Brazilski dani u Puli: Brazil i Hrvatska kroz riječi i slike

url: https://gkc-pula.hr/hr/​
vrijeme: 4. - 6. studenog 2020. 

Gradska knjižnica i čitaonica Pula obavještava kako će se ovogodišnji Brazilski dani u Puli održati od 4. do 6. studenog većinom kroz digitalne, odnosno online oblike komuniciranja. Taj tradicionalni kulturni događaj donosi Puli, Istri i Hrvatskoj nove zanimljive informacije o Brazilu, djelujući kao stalna poveznica između dvaju zemalja i kultura.

Tematika ovih Dana je raznolika, publika će imati priliku saznati više o spisateljskoj sceni hrvatske zajednice u Brazilu kroz predstavljanje glavnih knjižnih i inih izdanja te natječaja i ostalih ideja koje pisanu hrvatsku pisanu riječ uklapaju u brazilsko govorno područje. Bit će predstavljena i prva izložba o Silviju Pletikosu, o Istrijanu koji je ostavilo velik trag na brazilskoj umjetničkoj sceni, poglavito u saveznoj državi Santa Catarina, koja u mnogočemu duguje razvoj svoje likovne umjetnosti ovom “slikaru riba” koji se tamo iselio 1960-ih.

Program potražite na poveznici. 

Facebook; YouTube GK Pula
 

40. Mali Kaj v Zelini ide online! 

Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“ 
url: www.facebook.com/Kino-Zelina-316898175181937
vrijeme: 31. listopada 2020. 

40. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“ ide online! Putem YouTubea 31. listopada imat ćete priliku poslušati recitacije 28 učenica i učenika kojima će predstaviti svoja literarna ostvarenja. Izaberite sebi najdraže, a ono koje prikupi najviše glasova bit će nagrađeno nagradom publike! Zbornik ovogodišnje 40. smotre "Prejdi breg i dalje bu ravnica" predstavit će izabrane pjesme 67 vrijednih učenica i učenika, radove pristigle u brojnoj konkurenciji. 
 
Smotra je dostupna za pregled na poveznici na YouTube kanalu. 

Radi se o vrijednoj književno-nakladničkoj manifestaciji koja potiče sustavni rad s djecom u osnovnim školama kajkavskoga govornoga područja, a koja se tradicionalno održava u Svetom Ivanu Zelini.


Virtualne izložbe Gradske knjižnice Vukovar

 • mapa "5 linoreza" BRANETA CRLENJAKA

 • NIKOLA ANDRIĆ – PARIŽANIN S VUKE

url: https://gkvu.hr/5-linoreza-brane-crlenjaka/​
https://gkvu.hr/virtualna-izlozba-nikola-andric-parizanin-s-vuke/

Mapu „5 linoreza“ Gradska knjižnica Vukovar predstavlja u svojoj Digitalnoj zbirci, uz dopuštenje obitelji prof. Crlenjaka, obilježavajući 90-godišnjicu profesorovog rođenja. Brane Crlenjak (1930. – 2014.) jedna je od najzačajnijih stvaralačkih osobnosti u cjelokupnoj vukovarskoj kulturi. Zvanjem profesor književnosti, ostao je u neizbrisivoj uspomeni generacijama svojih učenika. Krug njegovog zanimanja bio je širok, a njegovo djelovanje pomicalo je Vukovar s ruba u središte kulturnih zbivanja. Kao kroničar kulturnog života, likovni i književni kritičar, povjesničar vukovarskog ribarstva, urbanizma i arhitekture ostavio je dragocjene pisane tragove o vukovarskoj prošlosti. 

U suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Gradskim muzejom Vukovar, potomcima Nikole Andrića i drugim ustanovama i pojedincima prikupljena je slikovna, rukopisna i tiskana građa koja je 2007. godine bila predstavljena na izložbi Parižanin s Vuke – Život i djelo Nikole Andrića književnika, književnog povjesničara, jezikoslovaca, prevoditelja i dramaturga, uz koju je objavljen i katalog. Virtualna izložba predstavlja raznolik i opsežan rad Nikole Andrića te ga prikazuje kao osobu velike radne energije i širokih zanimanja, ali baca svjetlo i na njegovo privatno i obiteljsko ozračje.

Izložbe potražite na: https://gkvu.hr/5-linoreza-brane-crlenjaka/​
http://virtualna.nsk.hr/nikola-andric/​

Gradska knjižnica Vukovar web stranica, Facebook, Instagram
 

FLIT –  Festival talijanske književnosti 

url: https://flit.gkc-pula.hr/flit/

FLIT –  Festival talijanske književnosti projekt je Gradske knjižnice i čitaonice Pula – Središnje knjižnice Talijana u Republici Hrvatskoj, namijenjen mladima, a organizira se s ciljem poticanja čitanja.

"Vjerujemo da je premalo prilika, u školama i van njih, za susrete i dijaloge, druženja s književnicima, razgovore o knjigama i zato želimo, bez obrazovnih pretenzija, mladima predstaviti neke od najzanimljivijih suvremenih pisaca talijanske književnosti koji pišu za njih, autore koji koriste prave riječi, u skladu s iskustvima, očekivanjima i potrebama današnje mladeži". 

Sva događanja moći će se pratiti na internetskoj stranici www.flit.gkc-pula.hr i Facebook stranici Festivala.

Program pronađite na poveznici: https://flit.gkc-pula.hr/program-programma/


Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split

url: https://www.gkmm.hr/stranica/mjesec-hrvatske-knjige-2020-em-razlistaj-se-em-

Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu pridružila se obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige raznolikim i bogatim programom za djecu i mlade kao i za odrasle, a dio toga programa ide online.

 • Promocija virtualne slikovnice Priča o svetom Jeri ili kako će Dalmatinac kroz rajske dveri, autori: Andrijana Grgičević, književnica i Marin Baučić, ilustrator
 • Pjesnički projekt Trstih, listopad 2020. – virtualno predstavlja zbirku pjesama Svena Adama Ewina, Poslije tebe samo noć
 • Ingrid Poljanić, U potrazi za zaboravljenim knjigama – Herbert George Wells, Nevidljivi čovjek (audio preporuka)
 • Osmijeh me nosi-tribina OSI predstavlja: Područni ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Splitu (10.10.2019.-10.10.2020.)
 • Utorkom s Bijelim krugom (kontakt: 0800 63 29 / 021 783-449)
 • Pomoć psihologa petkom u GKMM – Dubravka Pešorda, Je li normalno da je jedno dijete draže od drugog? (članak iz SD, autor: Jelena Vrcelj)
 • Istraživači planeta Z – sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja. Kviz riješi online od 14. rujna do 23. listopada 2020.: www.mhk.hr/kviz/

Sve informacije o programu pronađite na web stranici i društvenim mrežama (Facebook; Instagram; Twitter) GKMM. 


Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Kaštela

url: https://www.gkk.hr/vijesti/mjesec-hrvatske-knjige-u-gradskoj-knjiznici-kastela/

Gradska knjižnca Kaštela pridružila se obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige čiji je ovogodišnji moto Razlistaj se! , a posvećen je planetu Zemlji i prirodi, a u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Pripremila je bogat i raznovrstan program među kojima su i neki virtualni sadržaji poput Virtualnog likovnog natječaja Razlistaj se – kaštelanska prirodna baština (15. - 31. listopada 2020.), Virtualnog druženja s Kaštelankom uz najnovije knjige za djecu i mlade (15. listopada 2020. u 19.00 – 20.00 sati), Noćnog virtualnog druženja s knjigom (15. listopada 2020. u 20.00 – 21.00 sati) i drugih. 

Sve informacije potražite na web stranici i Facebooku GK Kaštela. 


Pergamene samostana Sv. Dominika u Zadru online

u povodu Dana Državnog arhiva u Zadru
url: https://www.dazd.hr/hr/knjige
vrijeme: od 24. rujna 2020. 

Dana 20. rujna Državni arhiv u Zadru obilježava svoj dan kada je 1624. godine generalni providur Francesco Molin po ovlaštenju mletačkog Senata, osnovao Arhiv generalnoga providura u Zadru. Tada u Zadru započinje organizirano čuvanje važnih dokumenata na jednom mjestu, određuju se poslovi Arhiva, rad službenika i način rada, donosi se propis o poslovanju i zaštiti gradiva te se imenuje prvi arhivist.

Od tada do danas, punih 396 godina  Arhiv čuva službene tragove raznih uprava kao i različita arhivska vrela važna za proučavanje prošlosti Zadra i cijele Dalmacije. U cilju omogućavanja lakše dostupnosti izvornog arhivskog gradiva, Državni arhiv u Zadru od 2016. godine u vlastitom Fotolaboratoriju obavlja njegovu sustavnu digitalizaciju.

S obzirom na ograničenja fizičkih susreta zbog suzbijanja širenja korona virusa odlučili su svoj Dan obilježiti objavljivanjem online novih digitaliziranih dokumentacijskih cjelina na našim mrežnim stranicama (Digitalni arhiv, https://www.dazd.hr/hr/knjige).

Tom prigodom, od 24. rujna omogućili su online korištenje svih 638 pergamena dominikanskog samostana Sv. Dominika zajedno s kratkim sadržajem za svaku pojedinu pergamenu, kako bi ovo vrijedno gradivo učinili dostupnijim istraživačima diljem svijeta. Pergamene su dio fonda HR-DAZD-338, Dominikanski samostan Sv. Dominika (1066. – 1807.) koji predstavlja jedan od najstarijih i najvrjednijih fondova hrvatske arhivske baštine. Osim pergamena, fond sadrži pojedinačne dokumente, rukopise i tiskovine u vremenskom rasponu od 11. do 19. stoljeća. Postupak snimanja pergamena, njihovo postavljanje na mrežnu stranicu i kontrolu zapisa, izvršili su djelatnici Državnog arhiva u Zadru.

Virtualne izložbe Državnog arhiva u Sisku

url: https://www.dask.hr/projekti/virtualne-izlozbe/termini-virtualnih-izlozbi

Državni arhiv u Sisku predstavlja svoju novu, treću u nizu virtualnu izložbu Od početnice do slovnice, kao dio ciklusa virtualnih izložaba koje je Arhiv pokrenuo na svojim web stranicama u povodu Međunarodnog dana arhiva, 9. lipnja, a koje će nastaviti postavljati sve do Međunarodnog dana arhiva 2021.

Izložba Od početnice do slovnice dio je programa ovogodišnjih Dana europske baštine, a bit će dostupna na web stranicama Državnog arhiva u Sisku od 1. do 30. rujna 2020. godine.  

Što se dogodilo 18. kolovoza godine 1450.?

Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu u povodu 570. obljetnice rođenja Marka Marulića 

url: http://www.gkmm.hr/

U povodu 570. obljetnice Marulićeva rođenja, Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu, pripremila je raznolik program kulturnih događanja:
 • Izložba Šetnja Splitom stopama Marka Marulića, a na mrežnim stranicama filmski uradak koji prati izložbu. Autentičnim fotografijama posljednjih izdanaka obitelji Marulić, starim razglednicama, rukopisima, originalnim topografskim kartama i tlocrtima iz fonda Spalatine na izložbi su predstavljeni kulturni lokaliteti, zanimljiva i danas prepoznatljiva mjesta u Splitu na kojima je Marulić boravio i nalazio inspiraciju za svoja djela: https://www.gkmm.hr/dogadaj/izlozba-setnja-stopama-marka-marulica-povodom-570-godisnjice-rodenja-
 • Dramska adaptacija Judite koju je, prema Bibliji i Marulićevoj Juditi, sačinio Zvonko Smajić. Uz Smajićevu adaptaciju bit će dostupni originalni dijelovi teksta Marulićeve Judite uz tonski zapis u produkciji Bulaja naklade.  
 • Do sada objavljeni zapisi o Maruliću, autora Frane Barasa:
 1. Marko Marulić piše prijateljima (oko god. 1520.):
https://www.gkmm.hr/stranica/563-rodendan-marka-marulica
 1. Tragom rodne kuće Marka Marulića:
https://www.gkmm.hr/stranica/tragom-rodne-kuce-marka-marulica
 1. Posljednji muški odvjetak obiteljske loze Marka Marulića: https://www.gkmm.hr/stranica/posljednji-muski-odvjetak-obiteljske-loze-marka-marulica
 • Digitalna verzija Kečkemetove knjige Život Marka Marulića Splićanina. Knjiga je dostupna za posudbu u mreži GKMM, a  raspoloživa je i za kupnju u Središnjici GKMM.
Život Marka Marulića Splićanina:     https://issuu.com/gkmm/docs/zivot_marka_marulica_splicanina_pregled
 

Ljetna online radionica kreativnog pisanja

vrijeme: 20.07.2020. - 01.09.2020.
prijava: 15.07.2020.

Kreativni studio Zvrk kreće s novom, Ljetnom online radionicom kreativnog pisanja, koja će se održati od 20. srpnja do 1. rujna 2020., a namijenjena je djeci i mladima od 9 do 17 godina.

U okviru programa "Vrelo zavičaja" i u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazalištem Škrabe, prva online radionica kreativnog pisanja održavala se od travnja do lipnja 2020., a na njoj je sudjelovalo tridesetak mladih spisateljica i spisatelja.
 
Ljetna online radionica kreativnog pisanja
Svaki polaznik radionice dobit će četiri spisateljska zadataka prilagođena pojedinom mladom spisatelju i spisateljici, njegovoj dobi, afinitetima i spisateljskim željama.
Svi mladi pisci će po završetku dobiti diplome, a najbolji radovi bit će nagrađeni i objavljeni, a o kvaliteti radova koji će nastati za vrijeme radionice odlučivat će stručni žiri.
 
Na radionici svi prijavljeni će uz detaljne upute i smjernice te vođeni svojom maštom i kreativnošću dobiti priliku istražiti razne spisateljske forme i načine pisanja.
 
Program "Vrelo zavičaja" provodi se od 2018. godine, do sada je održano nekoliko radionica kreativnog pisanja u osnovnim školama u Jastrebarskom i Klinča Selima te postavljene dvije Male besplatne knjižnice.
 
Za sudjelovanje u online radionici kreativnog pisanja roditelji svoju djecu mogu prijaviti do srijede, 15. srpnja, u 20 sati, na mail adresi kreativni.studio.zvrk@gmail.com.
 

IVANA – OD UHA DO SRCA : online audio projekt Gradske knjižnice Kaštela 
AUDIO PRIČE IZ DAVNINE

url: www.gkk.hr/djeca-i-mladi/ivana-od-uha-do-srca-online-audio-projekt-gkk/ 

Gradska knjižnica Kaštela predstavlja online projekt za velike i male pod naslovom Ivana – od uha do srca koji je pokrenut s ciljem približavanja djeci manje poznatih priča najčitanije i u svijetu najpoznatije hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

U okviru projekta će u audio inačici biti predstavljene tri najduže, a možda i najzanemarenije i djeci najmanje poznate, ali izvanredne priče iz Priča iz davnine najpoznatije hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić: Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica, Lutonjica Toporko i devet župančića Ribar Palunko i njegova žena.

U uvodnom videu vrhunski interpretatori i poznavatelji djela I. B. Mažuranić Diana i Hrvoje Zalar predstavit će projekt, a potom će, u vremenu od 29. lipnja do 17. srpnja 2020. na YouTube kanalu te na Internet i Facebook stranici Gradske knjižnice Kaštela svaki dan biti emitiran jedan od pet dijelova svake od navedene tri priče I. B. Mažuranić.

Sve audio izvedbe iznimno uživljenih i nadarenih izvođača protkane su brojnim zvukovima koji bogato dočaravaju bajkovitost, mističnost i sve nemoguće i zastrašujuće situacije kroz koje prolaze plemeniti i neiskvareni glavni junaci Ivaninih priča, a koji, naravno, iz svojih bitaka između dobra i zla uvijek izlaze kao pobjednici.

Slušanje priča razvija dječju maštu i ima svrhu poučavanja, usmjerava djetetovu pažnju, bogati pamćenje i vokabular, potiče različite emocije, a dokazano je i kako slušanje priča pred san na djecu djeluje smirujuće.

Uvodni video potražite na: https://youtu.be/KmarCOX4wpM
Audio priče možete slušati na: https://youtu.be/bSBa2HDh1AY
Više o projektu i raspored emitiranja: www.gkk.hr/djeca-i-mladi/ivana-od-uha-do-srca-online-audio-projekt-gkk/


Pristup platformi iBiblos do 31. kolovoza
url: https://gkc-pula.hr/hr/

Posudite knjigu neovisno o radnom vremenu Knjižnice: usluge iBiblosa možete koristiti 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, poručuju iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

U razdoblju u kojem je zbog epidemioloških mjera Knjižnica bila zatvorena za korisnike, u velikoj mjeri porastao je interes za e-knjigu i platformu za posudbu e-knjiga iBiblos, posebno zahvaljujući akciju kojom smo omogućili aktivaciju privremenog korisničkog računa i posudbu e-knjiga putem iBiblosa svim zainteresiranim građanima iz Istarske županije, uključujući i one koji još nisu uplatili članarinu ili obnovili članstvo.

Da bismo potaknuli naše sugrađane da čitaju i e-knjige, odlučili smo produžiti mogućnost privremenog članstva za iBiblos do 31. kolovoza 2020. Građani Istarske županije koji nisu članovi Knjižnice ili nisu obnovili članstvo moći će koristiti posudbu e-knjiga do 31. kolovoza 2020., nakon čega ih pozivamo da se učlane u Knjižnicu te nastave čitati elektroničke knjige s naših virtualnih polica, kao i knjige u tiskanom obliku te koristiti sve knjižnične usluge dostupne u Knjižnici.

Postupak aktivacije korisničkog iBiblos računa potražite na poveznici, a detaljnije upute za preuzimanje i čitanje e-knjiga na svojim uređajima potražite na portalu iBiblos.
 

Državni arhiv u Karlovcu poziva na virtualnu šetnju u nedavnu prošlost
url: www.da-ka.hr

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva, Državni arhiv u Karlovcu pripremio je prigodan program na ovogodišnju hrvatsku središnju temu „Katastrofe u arhivima
Predstavit će film „Nit od sto godina“ koji riječju i slikom priča priču o stoljeću uspješnog poslovanja, razvoja i propasti  „Pamučne“ Duga Resa - tvornice „Pamučna industrija Duga Resa“ koja je osnovana još za vrijeme Austro-Ugarske.

Prezentacija o i predavanje na temu stradanja zgrade Državnog arhiva u Karlovcu koja je imala ključnu ulogu u očuvanju kulturne baštine grada Karlovca u razdoblju 1991.-1995. godine. "Kada je 1991. godine započeo Domovinski rat, grad Karlovac svakodnevno je granatiran. Zbog činjenice da je jedina od kulturnih ustanova imala atomsko sklonište u svom podrumu, Arhiv je postao trezor za kulturno blago grada Karlovca. Namjera ove prezentacije je prikazati svijetli primjer djelatnika Arhiva, koji su svojim nesebičnim zalaganjem i u teškim uvjetima radili na zaštiti gradiva i zgrade", poručuju iz Arhiva.

 
Webinar "Arhivi i društvo znanja" u povodu Međunarodnoga dana arhiva
vrijeme: 10. lipnja 2020.
url: www.icarushrvatska.hr/aktivnosti/me%C4%91unarodni-dan-arhiva

ICARUS Hrvatska i Sveučilište u Zagrebu organiziraju u povodu Međunarodnog dana arhiva webinar "Arhivi i društvo znanja" u srijedu, 10 lipnja, priopćila je udruga ICARUS Hrvatska

Program webinara će se odvijati preko Zooma i sastoji se od dva dijela: predstavljanja knjige "Arhivi i digitalno doba" " i okruglog stola "Arhivi i društvo znanja" u kojem će znanstvenici i stručnjaci različitih profila predstaviti važnost arhiva za održivi razvoj i upravljanje informacijama, gospodarstvo, obrazovanje, razvoj demokracije i informacijskog društva.

Ovogodišnji Međunarodni tjedan arhiva održava se od 8. do 14. lipnja, a posvećen je osnaživanju društva znanja, što uključuje teme kao što su umjetna inteligencija, digitalno očuvanje i nove tehnologije, pouzdanost informacija i srodna pitanja te njihov utjecaj na arhivsku struku i praksu.

Arhivske ustanove i službe, stručna udruženja, institucije i stručnjaci različitih profila predstavljat će važnost arhiva za održivi razvoj i upravljanje informacijama, za gospodarstvo, obrazovanje, razvoj demokracije i informacijskog društva te različita interdisciplinarna znanstvena područja u kojima su aktivni dionici.

Međunarodno arhivsko vijeće (ICA) obilježava Međunarodni dan i tjedan arhiva s ciljem globalnog promicanja važnosti zašite i dostupnosti arhiva za pojedince i društvo. (HINA)

CREARCH aktivnosti - online edukacija za razvoj publike
vrijeme: 27.05.2020. - 05.06.2020.
prijava: 25.05.2020.

ICARUS Hrvatska u razdoblju od 27. svibnja do 5. lipnja 2020. organizira edukacijski program razvoja publike koji će se odvijati online. Broj polaznika je ograničen na maksimalno 15 polaznika.

ICARUS Hrvatska partner je u projektu Kreativne Europe CREARCH - CReative European ARCHives as innovative cultural hubs (2018. – 2021.) posvećenom razvoju nove publike i kreativnoj interpretaciji arhivskih izvora. Cilj projekta je upoznati što više ljudi s arhivima i značajem gradiva koje čuvaju, tj. povećavati broj i proširiti strukturu arhivske publike (korisnika i posjetitelja arhiva). 
 
Sukladno planiranim projektnim aktivnostima partneri u projektu su izradili priručnik na temelju kojega su pripremljeni edukacijski programi za arhiviste i baštinske stručnjake s ciljem povećanja njihovih kompetencija u ovom području i razvoja novih komunikacijskih modela za predstavljanje povijesti, likova, mjesta i lokalnih tradicija ispričanih u arhivskim zapisima.
 
Za dodatne informacije i pitanja možete se obratiti na telefon i mail ICARUS HR, a dodatne informacije o CREARCH projektu dostupne su na: https://www.icarushrvatska.hr/projekti/crearch.
 
Poziv na online edukaciju
 
Klub čitatelja online Svjetskog saveza mladih Hrvatska - prijave u tijeku
vrijeme: 01.06.2020. 18 sati
prijava: 31.05.2020.

Zbog novonastale epidemiološke situacije, Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) otvorio je prijave za online raspravu u okviru projekta "Klub čitatelja", kako bi knjigoljupci slobodno vrijeme ispunili što kvalitetnije.

SSMH  podružnica je međunarodne organizacije mladih Svjetski savez mladih koja u svijetu okuplja preko milijun članova, a u Hrvatskoj ima više od 140 članova u Zagrebu i Osijeku.
 
Rasprava je u ugodan razgovor uz razmjenu mišljenja o temi, radnji, likovima i djelu općenito. Zadani naslovi su tematski različiti zbog želje da svatko nađe nešto za sebe, ali sva djela povezuje teme ljudskog dostojanstva i ljudskih prava. Sljedeća rasprava će se održati 1. lipnja 2020. u 18:00h online putem, a za sudjelovanje je potrebna prijava putem obrasca. Sudionici će nakon prijave primiti dodatne informacije za sudjelovanje u raspravi.
 
Prijave traju do 31. 5. 2020., a broj mjesta je ograničen. Prijava za susret u lipnju vrijedi i za nadolazeći susret u srpnju, koji će se održati online putem 6. srpnja.
 
Za sve informacije moguće je javiti se na email: klubcitatelja2017@gmail.com.
 
Facebook događaj
 
Gradska knjižnica Pakrac online
url: http://knjiznica-pakrac.hr/

Gradska knjižnica Pakrac obavještava kako svakog četvrtka organizira online pričaonicu "Priče četvrtkom", na kojoj uz suglasnost nakladnika, čitaju neke od najzanimljivijih dječjih slikovnica i knjiga. Snimaju i kratke video materijale s uputama za kreativni rad, a povezane s pričom koja se čitala. 
Sve je dostupno na  Facebook stranici  te na YouTube kanalu Knjižnice.
 
Također, pozivaju da posjetite Portal Digitalizirane građe zavičajne povijesti Pakraca, nastao zajedničkim radom Gradske knjižnice Pakrac i Muzeja grada Pakraca, uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH, na kojemu je moguće istražiti digitaliziranu arhivsku građu Muzeja grada Pakraca (nacrte, pozivnice, plakate), fotografije, crtice o ljudima koji su obilježili pakračku povijest, dok u digitalnoj čitaonici možete čitati digitalizirana godišta Pakračkog vjesnika, od 1971. godine do 1984. godine te nekoliko digitaliziranih brojeva Pakračkog lista (1992. godina), digitalizirane Zbornike Povijesnog društva Pakrac-Lipik i udžbenike zavičajne povijesti. 
Portal pronađite na poveznici: www.digi-pakrac.com 
 
 
7. Festival povijesti Kliofest ove godine u virtualnom obliku
url: www.facebook.com/kliofest/

Sedmi Festival povijesti Kliofest ove će se godine zbog mjera suzbijanja pandemije održati u virtualnom obliku putem festivalskog YouTube kanala u ranije predviđenom terminu od 12. do 15. svibnja, s programom online razgovora, predavanja i promocija novih povijesnih izdanja.

Ovogodišnji se Kliofest trebao održati polovicom svibnja u Zagrebu i diljem Hrvatske, a na rasporedu je trebao biti bogat program, nekoliko okruglih stolova, brojne promocije novih povijesnih knjiga, prikazivanje filmova i drugo. Zbog epidemiološke situacije glavnina programa Kliofesta odgođena je za jesen, u nadi da će se stvari normalizirati u dovoljnoj mjeri da se takva manifestacija može održati.

Dio aktivnosti koje organizatori pripremaju su i razgovori s povjesničarima o temama koje  trenutno najviše zaokupljaju, kratke osvrte na nove knjige, predavanja, predstavljanja projekata, intervjue, preporuke za čitanje stručne literature, kratke dokumentarne filmove i slično.

Nakladnici povijesnih knjiga predstavit će svoja nova izdanja, među njima i neka koja još nisu promovirana pred publikom. Čitatelji će moći iskoristiti sajamske popuste za nabavu zanimljivih naslova tijekom tih nekoliko dana.

Obavijesti o svim aktivnostima virtualnog Festivala povijesti pratite na stranicama www.kliofest.org i www.historiografija.hr, kao i putem Facebooka stranice Kliofesta.
(Hina)
Booksina tribina o stripu online na Facebooku
url: www.facebook.com/KlubBooksa/

Drugo izdanje serije tribina književnog kluba Bookse o superherojskoj literaturi održat će se prijenosom uživo na Booksinoj Facebook stranici 12. svibnja u 18 sati, kada će se voditelju Leonardu Juriću u razgovoru o stripu pridružiti Borna Sor i Domagoj Zovak. 

Na Facebook live streamingu Jurić, Sor i Zovak razgovarat će o prikazima superheroja "iz naroda" i onima u kulama od slonovače o "Daredevilu", siromašnom pro bono odvjetniku koji brani svoj kvart od mafije i posljedica siromaštva te "Batmanu", bogatašu kojem je ulica neprijatelj.

"U pozadini je, jasno, rasprava o romantizmu i libertarijanizmu, izvorima nade u vrijeme korone, ali i što god publika odluči postavljanjem pitanja za vrijeme streama", navedeno je u najavi. (Hina)
 
Igraj se i uči – GKK u suradnji s učiteljicama razredne nastave
url: www.gkk.hr

Gradska knjižnica Kaštela i učiteljice razredne nastave Esma Sarajčev i Anita Čupić predstavljaju zajednički projekt „Igraj se i uči“.
Projekt je osmišljen kao pomoć učenicima u  lakšem savladavanju lektirnih djela nastave na daljinu. Namijenjen je i roditeljima i učiteljima.

Na internetskoj stranici Gradske knjižnice Kaštela www.gkk.hr nalaze se igrice u digitalnom obliku o lektirnim djelima od 1. do 4. razreda osnovne škole, a bazu igara ćemo nadopunjavati novim primjerima. Igrajući, učenici mogu bolje upoznati i razumjeti pojedino lektirno djelo. Za igranje potrebno je kliknuti na poveznicu i uživati u igri. Igre su besplatne, mogu se igrati bilo kada, vrijeme igranja nije ograničeno kao ni broj pokušaja.
Pozivamo učitelje/učiteljice da nam se pridruže svojim dobrim primjerima i tako pridonesemo ovom novom obliku nastave, poručuju iz GKK.

Upute i igre pronađite na poveznici: 
www.gkk.hr/vijesti/igraj-se-i-uci-lektira-na-zabavan-nacin/
 
#citajdoma - Najljepše priče u domu svakog djeteta

SOS Dječje selo Hrvatska u travnju je pokrenulo online kampanju #citajdoma, koju su u protekla tri tjedna podržale brojne poznate osobe iz javnog života. Cilj  kampanje je svoj djeci u Hrvatskoj, koja su u svojim domovima, uljepšati dan čitanjem priča te pozvati građane da donacijom od 10 HRK pomognu  u stvaranju sretnog djetinjstva za djecu u SOS Dječjim selima. To mogu učiniti slanjem SMS poruke sadržaja 10 na broj 705103.

Priče se mogu pogledati na InstagramFacebook i YouTube kanalima SOS Dječjeg sela Hrvatska.

U narednom tjednu kampanja ulazi u svoje posljednje dane. Tijekom protekla tri tjedna, brojni građani priključili su se kampanji objavljujući priče na svojim profilima, a SOS Dječje selo Hrvatska objavit će neke od njih, uz priče poznatih osoba, tijekom finalnog dijela kampanje i to prema poznatom rasporedu, svakoga dana u 18 sati na svojim kanalima.
 
Čitanje slikovnice "Pale sam na svijetu" u Močvarnom dnevnom boravaku
vrijeme: 09.05.2020.

Novi program kluba Močvara, Močvarni dnevni boravak, organizira live stream čitanja slikovnice "Pale sam na svijetu" u subotu, 9. svibnja, u 10:30 sati, putem Facebook stranice: facebook.com/mochvarnidnevniboravak. Slikovnicu će čitati hrvatski kazališni i televizijski redatelj Mario Kovač.
 
Više informacija i praćenje programa na:
www.facebook.com/events/573923516815797/
 

Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ Novska online
url: http://knjiznica-novska.hr/ 
 
Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ Novska obavještava o svojim online knjižničnim uslugama. 
 
Pokrenuli su Youtube kanal na kojemu svakog utorka i četvrtka objavljuju svoje redovne aktivnosti koje su se inače održavale u prostoru knjižnice. Utorkom se održava pričaonica „Utorak za pričoljupce“ namijenjena djeci u kojoj se uz pomoć knjižničara upoznaju s pričama i knjigama, a temelj programa je pričanje i čitanje priča. Četvrtak je posvećen kreativnim radionicama pod nazivom „Kreativni četvrtak“, a radionice su namijenjene kako odraslima, tako i djeci. Osim redovnih aktivnosti, objavljuju i prigodne video sadržaje.
 
Također, sadržaje objavljuju na društvenim mrežama Facebook-u i Instagramu. 
 
Pokrenuli su i uslugu posudbe e-knjiga putem ZakiBook aplikacije, a sudjelovali su i na manifestaciji Noći knjige programom kojem se još uvijek može pristupiti na njihovoj mrežnoj stranici.
 
Besplatna posudba 1,4 milijuna digitalnih knjiga

Neprofitna udruga Internet Archive za vrijeme trajanja pandemije bolesti COVID-19 pokrenula je novu uslugu, digitalnu knjižnicu nazvanu National Emergency Library koja u svojem fondu čuva 1,4 milijuna digitalnih knjiga.

Navedene su knjige na engleskome jeziku, a mogu se čitati u cijelome svijetu, obuhvaćajući i Hrvatsku. Odabrane se knjige posuđuju na 14 dana, a mogu se čitati na mrežnoj stranici digitalne knjižnice ili preuzeti na računalo u formatu PDF ili ePub.National Emergency Library spomenutu će uslugu prema dostupnim podatcima pružati dok se ne smiri globalna pandemija koju je izazvala bolest COVID-19.
Internet Archive neprofitna je organizacija sa sjedištem u San Franciscu koju je 1996. godine utemeljio Brewster Kahle. Bavi se održavanjem online knjižnice i arhive mrežnih i multimedijalnih sredstava. Članica je Udruge američkih knjižnica (American Library Association).

Izvor: www.nsk.hr

Besplatna online radionica digitalnog pripovijedanja
vrijeme: 13.05.2020. - 27.05.2020.
prijava: 09.05.2020.

Sljedeći tjedan počinje prvo u nizu predavanje u okviru Online radionice digitalnog pripovijedanja, gdje će polaznici imati priliku naučiti osnovne principe i tehnike digitalnog pripovijedanja.

Online radionicu vodit će profesionalne voditeljice iz partnerske organizacije Melting Pro, iz Rima. Na radionici će se učiti osnovni principi te tehnike digitalnog pripovijedanja i kako koristiti digitalne priče o tradiciji, običajima i kulturi svoga grada kao oruđe za promociju baštine. Temelj za učenje bit će neke od prikupljenih priča o Rijeci te priče koje proizlaze iz iskustva polaznika i polaznica radionice.

Rok za prijavu: 9.5.2020.
Informacije o radionici i prijavi dostupne su na:
https://rijeka2020.eu/prijavite-se-na-besplatnu-online-radionicu-digitalnog-pripovijedanja/
 
SFeraKon 2020 Online
url: www.facebook.com/events/228217158521530/
 
Udruga SFera je u dogovoru sa svojim članovima odlučila ponuditi online SFeraKon prigodno nazvan “SFeraKoRon”. Program će se održavati tijekom cijelog vikenda od 8. do 10. svibnja, virtualno na Facebook stranici:
https://www.facebook.com/SFeraKon.
 
Održana predavanja i kvizovi će nakon održavanja biti dostupni na YouTube kanalu udruge SFera te će biti vidljivi svima koji nisu uspjeli biti s nama tih dana, poručuju iz SFere. Prijavljeno je više od 30 točaka programa i više od  50 sati različitog sadržaja. U ovu incijativu uključili su se i gosti od kojih su neki: Aleksandar Žiljak, Autun Purser, Marta Gabriela Nowak, Isidora Vlasak, Davor Horvatić, Ivo Turk, Loïc Väktare, Kate Elliot te mnogi drugi. 
Poveznica na vijest: sfera.hr
Poveznica na Facebook događaj: 
https://www.facebook.com/events/228217158521530/
SFeraKon će se održati u Zagrebu u terminu od 9. - 11. listopada 2020.godine.
 
Tribina "Susreti u DHK" online

Voditeljica Tribine "Susreti u DHK" Lada Žigo Španić srijedom će na mrežnim stranicama i facebook profilu Društva hrvatskih književnika predstavljati nove knjige.

Prva je na redu knjiga Zvonimira Baloga ''Pjesnici ludovi“, koju je prošle godine objavila Matica hrvatska. Uz tekst Lade Žigo Španić objavljujemo i ulomke iz tekstova Željka Ivanjeka i Krešimira Bagića te ulomak iz knjige „Pjesnici ludovi“. 
 
Posebno izdanje podcasta Hrvatske knjižnice za slijepe

U izvanrednoj podcast emisiji Hrvatske knjižnice za slijepe koja je nastala u vrijeme provođenja epidemioloških mjera radi sprječavanja zaraze koronavirusom, možete saznati kako slijepe osobe u Hrvatskoj provode radno i slobodno vrijeme u izolaciji. Dvadesetominutna emisija sadrži i zvučni prilog s javljanjima slijepih iz Srbije te Bosne i Hercegovine u kojima je na snazi bila proglašena i mjera policijskog sata.

Voditelj i urednik: Darijo Anušić
Snimku možete pronaći na YouTube kanalu:
https://www.youtube.com/watch?v=2K81nI0s6AM
i na stranici Hrvatske knjižnice za slijepe:
https://hkzasl.hr/images/podcast/2020/Podcast03_ozujak20.mp3

Podcast je program financiran od strane Ministarstva kulture.
 
U okviru projekta Putovima Frankopana snimljena zvučna slikovnica "Grobnički mlin"

Kako bi djeca i tijekom boravka kod kuće nastavila upoznavati baštinu obitelji Frankopan, snimljena je zvučna slikovnica "Grobnički mlin". Riječ je o drugoj od osam slikovnica, nastalih u okviru projekta Putovima Frankopana, koja je dobila svoj zvučni zapis. Prva koja je dobila glas, glazbu i prateću zvučnu sliku, bila je slikovnica "Svojeglavi štapić".

Tekstove slikovnica potpisuje Velid Đekić, a ilustracije Margareta Peršić. Posebnu je glazbu, nadahnutu Frankopanima, stvorio Elvis Stanić, a priče čita članica kreativnog tima projekta Putovima Frankopana Rajna Miloš. Zvučne i video  snimke uredio je i prilagodio talentirani dvanaestogodišnjak Luka Zulian.
 
Slikovnice se naslanjaju na lokacije interpretacijskih centara o Frankopanima u Primorsko-goranskoj županiji. To su Krk, Bribir, Bakar, Kraljevica, Grobnik, Trsat, Čabar i Brod na Kupi. Interpretacijski centri dio su kulturno-turističke rute Putovima Frankopana koja obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta na području od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara. Riječ je o kaštelima i sakralnim objektima koji su bili u vlasništvu ili povezani s Frankopanima, plemićkom obitelji koja je obilježila više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti.
 
Obnovu, očuvanje, zaštitu i održivo korištenje frankopanske materijalne i nematerijalne baštine Primorsko-goranska županija pokrenula je 2005. godine. Od 2017. dio aktivnosti na valorizaciji kaštela financira se EU sredstvima kroz projekt Putovima Frankopana. Projekt je vrijedan 61 milijun kuna od čega je 47,3 milijuna kuna financirano bespovratnim sredstva iz strukturnih fondova Europske unije.
 
Zvučnu slikovnicu pronađite na:
https://www.youtube.com/watch?v=euGYWPFNNe0&feature=youtu.be
 
Online promocija "Vijenca"
vrijeme: 30.04.2020. 20 sati

Uredništvo "Vijenca" zadnja je tri broja pripremilo prvi put izvan redakcije u zgradi Matice hrvatske, koja je oštećena u potresu. Online promocija ovih izdanja održat će se u četvrtak, 30. travnja, u 20 sati, na Facebook stranici "Vijenca".

Sudjeluju:
akademik Viktor Žmegač, kolumnist Vijenca
prof. dr. sc. Danijel Labaš, Odjel za komunikologiju Fakulteta hrvatskih studija
prof. dr. sc. Dragan Damjanović, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Goran Galić, glavni urednik Vijenca
 
Unatoč nepovoljnim okolnostima, uključujući pandemiju, autori i urednici Vijenca ponudili su relevantne i aktualne sadržaje iz područja kulture, umjetnosti i društva, a Vijenčevi kolumnisti pripremili su dublje analize aktualnih kriza iz različitih vizura. 
 
Virtualni svijet Gradske knjižnice Marka Marulića Split 
url: https://www.gkmm.hr/

Gradska knjižnica Marka Marulića Split obavještava o kontinutetu održavanja kulturnih programa u razdoblju koronakrize. "Iako zatvorenih vrata za građanstvo od 18. ožujka  do 27. travnja 2020.g.,  nastavila je kreirati raznovrsne postojeće kulturne programe, ali  je  pokrenula i  neke nove, kako bi naši korisnici lakše prebrodili novonastalu tzv. koronakrizu. Iako je fizički bila nedostupna, GKMM je sa svojim korisnicima nastavila  komunicirati, i to, online, putem svoje službene web stranice https://www.gkmm.hr/, kao i putem društvenih mreža (Facebook, Instagram). U periodu od 23.03. do 30.04. 2020. ponudili su svojim korisnicima i sugrađanima više od 60 raznovrsnih kulturno-umjetničkih programa", poručuju iz Knjižnice. 

Zainteresirane pozivaju da istraže ažurirani pregled događanja, koji možete preuzeiti na poveznici.


4. Poetski prozor u svijet

U subotu, 25. travnja, u 18 sati, održat će se "4. Poetski prozor u svijet". Program će voditi moderatorica Iva Santini iz Hrvatske i Gorgi Kalajdziev iz Makedonije, uz tehničkog urednika Ivana Španjića.

Na 4. međunarodnom glazbeno - poetskom susretu umjetnika '“Poetski prozor u svijet“, sudjelovat će 70 autora/ica iz 17 zemalja svijeta; Njemačke, Švicarske, Ukrajine, Poljske, Rusije, Italije, Velike Britanije, USA, Kanade, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Albanije i Hrvatske.
 
„Poetski prozor u svijet“ već se uveliko udomaćio u književnom svijetu. Nakon prvog susreta kada se okupilo 30 pjesnika iz 10 zemalja svijeta, „Prozor“ se svakim slijedećim susretom otvarao sve više i više u ovo vrijeme pandemije i karantene. Umjetnici su uvijek bili pokretači novih ideja, tako je i idejni začetnik, počasni predsjednik Hrvatskog književnog društva Valerio Orlić stvorio mogućnost i ovakvim književno-umjetničkim susretima i druženjima. Pohvalno je da je Orlić kao sudionik velikih međunarodnih susreta svojim  organizacijskim iskustvom, prijateljstvima i poznanstvima povezao umjetnike iz 17 država svijeta. Na „Poetskom prozoru u svijet“ može se čuti različitost i bogatstvo jezika i kultura.  Organizatorov je moto, kako kultura ne poznaje granice - ona je univerzalna, što pokazuje i ovaj „Poetski prozor u svijet“.
 
Susret se održava putem aplikacije ZOOM koja se pokazala kao dobar poveznik u svijet i domove pjesnika iz kojeg umjetnici i dalje odašilju svoj kreativni glas svijetu.
 
Da bi se mogli uključiti i ostali ljubitelji pisane riječi, organizatori su se potrudili da prijenos susreta ide uživo preko Youtube kanala Ive Santini. Link za live stream bit će objavljen na Facebooku Valeria Orlićau subotu 25.04.2020. u 17:55 sati.

Zbog velike zainteresiranosti odlučeno je da do daljnjega, subotom od 18 sati održavamo manifestaciju "Poetski prozor u svijet". Cilj nam je poslati pozitivnu energiju i glas ljudima i kolegama umjetnicima, kako samo u zajedništvu možemo napraviti korake za boljitak ljepšeg svijeta. Granice nisu ograde, sloboda misli donosi i slobodu putovanja i proputovanja životom. Sačuvajmo i izgradimo bolji svijet za našu djecu i ostanimo doma, poruka je organizatora Valeria Orlića i Hrvatskog književnog društva.
 

Državni arhiv u Osijeku za Noć knjige
url: 
www.dao.hr/
 
Državni arhiv u Osijeku - uz Noć knjige 2020. objavljuje i postavlja na mrežne stranice arhiva www.dao.hr/ elektronsku inačicu ranijeg izdanja knjige: 
Poglavarstvo slobodnog i kraljevskog grada Osijeka 1809. – 1850., Sumarni inventar, autora Vesne Božić-Drljača i Danijela Jelaša, koja je tiskana, objavljena i predstavljena 2016. godine. 
 

"Projekt je na tragu više desetljeća nakladničkog rada Državnog arhiva u Osijeku i njegovih djelatnika. U vremenu ograničenih mogućnosti uslijed pandemije koronavirusa, ovo je jedan od doprinosa elektronskoj dostupnosti informacijama o arhivskom gradivu u Državnom arhivu u Osijeku" poručuju iz Arhiva. 
 
Noć knjige u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali u Korčuli

url: https://gk-korcula.hr/

Gradska knjižnica Ivan Vidali sudionik je manifestacije Noći knjige od samih početaka, pa se i ove godine pridružila online slavlju knjige i čitanja osmislivši programske sadržaje kako bi podsjetili na važnost knjige, čitateljske pismenosti i znanja za osobni razvoj svakog pojedinca i društva u cjelini.

Predstavljaju dva nova virtualna projekta: Projekt Korčulanski književnici online i projekt Znameniti Korčulani koje će nastaviti razvijati i nakon što se vratimo našem uobičajenom načinu poslovanja i rada s korisnicima. 

Virtualnaizložba Petar Giunio objavljena na portalu Virtualna Korčula, gdje su već digitalizirana i dostupna neka Giuniova djela. U našoj zavičajnoj zbirci čuvaju se sva djela ovog Korčulanina, književnika, novinara i prirodoslovca koji je potpisao niz članaka iz područja povijesti, zemljopisa, pomorstva, ribarstva i čiji je doprinos za razvoj prirodnih znanosti značajan. Specifičnost njegova rukopisa je na prvom mjestu humor i jednostavnost, što ga čini razumljivim prosječnom i akademski obrazovanom čitatelju, pa je bio pravi izbor za virtualnu izložbu namijenjenu široj javnosti. 

Na predloženu temu organizatora ovogodišnje manifestacije, priređena je i virtualna izložba pod nazivom 15 knjiga koje su promijenile svijet . 

Online promocija časopisa za kulturu Lanterna – ova promocija III. godišta časopisa kojeg izdaje udruga Lanterna iz Vele Luke,  planirana je kao programski sadržaj Noći knjige, a ove je godine također u virtualnom obliku. Časopis je predstavljen u formi intervjua, uz sudjelovanje urednika Tonka Barčota i književnice  Ivice Duhović Žaknić, ujedno i autora priloga u časopisu. Časopis Lanterna dostupan je online na portalu znanstvenih časopisa www.hrcak.hr.

Književni blog Knjiga i igara osmišljen je kako bi se poticala čitateljsku pismenost i kreativnost među mlađom populacijom i kako bi im se omogućilo objavljivanje razmišljanja i komentara o pročitanim knjigama. Ideja je da mladi preporučuju jedni drugima literaturu, uče se oblikovati osobne stavove, stječu vještine izražavanja i neovisnog odlučivanja. Blog je aktivan od 2017. godine, ali sada, u trenutnim okolnostima, vrlo se aktualizira jer nam omogućuje komunikaciju s našim mladim korisnicima. Kao dio programa Noći knjige na blogu su objavljeni literarni radovi korčulanskih srednjoškolaca odabrani za sudjelovanje na Lidranu 2020.

Besplatan upis u knjižnicu uobičajena je akcija u Noći knjige, tako da će u četvrtak u vremenu od 09:00 – 23:00 sata biti moguće besplatno se učlaniti u knjižnicu za sve one korisnike koji žele postati novi članovi ili im je članstvo isteklo. Ove je godine to moguće obaviti online putem, a upute su dostupne na mrežnoj stranici Knjižnice.

"Ostanite doma, uživajte u ponuđenim kulturnim sadržajima i zapamtite: UZ KNJIGU NISI IZOLIRAN!" poručuju. Cjelokupan program dostupan je na poveznici.
 
"Šezdeset godina Književne revije" Matice hrvatske 
url: www.facebook.com/Matica.hrvatska 

"U programu Noći knjige predstavit ćemo časopis za književnost i kulturu »Književna revija«, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Osijeku, u povodu obilježavanja 60. obljetnice neprekinuta izlaženja. Pozivamo Vas da pratite program predstavljanja na Facebook stranici Matice hrvatske (www.facebook.com/Matica.hrvatska) 23. travnja 2020. s početkom u 20:00 sati", poručuju iz Matice hrvatske. 
 
e-Leks: Klik do znanja
url: www.lzmk.hr/vijesti/537-e-leks-klik-do-znanja

Leksikografski zavod Miroslav Krleža već 70 godina prikuplja, sustavno obrađuje, predstavlja pa i tumači činjenice i spoznaje o pojavama, pojmovima i osobama iz prošlosti i sadašnjosti te na taj način pridonosi hrvatskoj kulturi, znanju i općoj naobrazbi naše zajednice.

Dio znanja okupljenog u više od 400 svezaka enciklopedija, rječnika i leksikona danas je dostupan i na mrežnim stranicama Zavoda, koji već desetak godina digitalizira tiskana izdanja te objavljuje nova digitalna izdanja, omogućujući slobodan pristup svima koji žele točnu i provjerenu informaciju.

Sadržaj platforme e-Leks osmišljen je u svrhu dodatnoga informiranja javnosti i pravodobnog pružanja informacija o aktualnim događajima u Hrvatskoj i svijetu, pomaganja učenicima i studentima u pronalaženju podataka u digitalnim i digitaliziranim enciklopedijama i leksikonima te prikazom leksikografskoga blaga prikupljanoga više desetljeća na zanimljiv i informativan način.

Platformu e-Leks pronađite na poveznici: www.lzmk.hr/e-leks


Književnici na mreži, novi projekt Društva hrvatskih književnika
"Pozivamo vas da na mrežnim stranicama Društva hrvatskih književnika: dhk.hr/knjizevni-prilozi-nasih-clanova/ čitate najnovije radove naših članova. Projekt „Književnici na mreži“ osmišljen je kako bi književnici s čitateljima podijeli tekstove nastale u doba izolacije. Objavljuju se pjesme, priče, ulomci iz romana ili eseji. Projekt je pokrenut u petak, 17. travnja, a do danas je svoje tekstove objavilo već 25 književnica i književnika: Nikola Đuretić, Ivan Klarić, Adolf Polegubić, Miki Bratanić, Jasna Horvat, Enerika Bijač, Ivo Mijo Andrić, Adam Rajzl, Emilija Kovač, Milan Frčko, Maja Kušenić Gjerek, Božica Gašparić, Josip Balaško, Kemal Mujičić Artnam, Tomislav Maretić, Tomislav Marijan Bilosnić, Lajčo Perušić, Miljenko Stojić, Zrinko Šimunić, Toma Podrug, Franjo Džakula, Jadranka Klepac, Marina Katinić, Božica Brkan i Ivan Babić. 
 
Nadamo se kako ćete uz naše „Književnike na mreži“ bar na tren zaboraviti na svakidašnje jadikovke i brige te uživati u čitanju", poručuju iz Društva.

Centar za kulturu Trešnjevka pridružuje se Noći knjige

url: https://cekate.hr/

Centar za kulturu Trešnjevka tradicionalno se pridružuje Noći knjige i proslavi svjetskoga dana knjige, koja će se održati u četvrtak, 23. travnja, no ove godine, kao i ostali, online programom i s porukom "S knjigom nisi izoliran!".

U okviru programa čitat će se nagrađeni radovi literarnog natječaja za djecu "Knjiga nije hrana, ali je poslastica", koji je u dvanaest godina Festivala dječje knjige pokazao da puno djece osim što čita, puno i piše. Održat će se i online intervju s književnicom za djecu i mlade Silvijom Šesto, a na web stranici i Facebooku moći će se proviriti u neke dijelove njenih najnovijih slikovnica: "Uhvati mi plavog medu", "Japajapac" i "Miona, daj šuti".

Za kraj programa CeKaTe donosi putopis Ede Toplaka pod nazivom "Sanjaj, mali sanjaj" s putovanja po Indiji iz koje se vratio krajem veljače ove godine. (Hina)
Više informacija potražite na: https://cekate.hr/program/noc-knjige-23-4-2020/
Projekt hrvatske dramatike Monovid-19

Projekt Monovid-19 rezultat je suradnje web portala Drame.hr, SPIDA-a (Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela) i časopisa Kazalište, a okuplja devetnaest hrvatskih dramskih pisaca koji su se odazvali pozivu da kroz niz dramskih glasova u monološkoj formi progovore o životu u izolaciji, o paradoksu situacije koja nas istovremeno razdvaja, ali i spaja na jedan sasvim nov način.

Projekt nastaje kao pokušaj sagledavanja novih okolnosti života na koje nas je prisilila situacija pandemije Covida 19 i zadnjih nas par tjedana natjerala da preispitamo neke svoje do tad samorazumljive životne navike i uspostavljene odnose, osvijestimo neke nove strahove, testiramo svoju otpornost na paniku, ali i dovedemo u pitanje društvene i političke sisteme u kojima živimo. Kreirajući svoje monologe pisci su mogli birati pišu li iz pozicije novostvorenog lika, postojećeg lika neke svoje već napisane drame, postojećeg lika drugog kanonskog pisca ili pak iz pozicije stvarne povijesne ili suvremene ličnosti. Izbori su bili različiti, glasovi su progovorili o mnogočemu, a zajedno su stvorili zapis jednog vremena za kojeg još ne znamo što nam donosi.
 
Portal Drame.hr svakim će radnim danom objavljivati po jedan monolog, a svi monolozi bit će okupljeni u časopisu Kazalište.
 
Poveznica na prvu objavljenu dramu: http://drame.hr/hr/monovid/544-monovid-19-tomislav-zajec-david-preko-stakla
 

U okviru manifestacije Noć knjige po prvi se put
obilježava katalonski San Jordi, dan ruža i književnosti
vrijeme: 20.04.2020. - 23.04.2020.

Delegacija Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi ove će godine u suradnji s urednikom i kritičarom Krunom Lokotarom predstaviti neke katalonske autore prevedene na hrvatski i približiti katalonski običaj darivanja knjiga i ruža na Dan Svetog Jurja, dan ljubavi i književnosti koji se masovno obilježava u Barceloni i širom Katalonije.

Kroz seriju od četiri videa Kruno Lokotar predstavit će značajna katalonska djela prevedena na hrvatski jezik, a građani će imati priliku sudjelovati u nagradnoj igri. Video sadržaj emitirat će se od 20. do 23. travnja na Facebook stranici Delegacije Vlade Katalonije i književnog portala Moderna vremena, a gledatelji će imati priliku osvojiti i neke od predstavljenih naslova na društvenim mrežama.
 
Katalonski Sant Jordi - dan književnosti i ruža
Kroz četiri dana Lokotar će predstaviti antologiju novijeg katalonskog pjesništva “Riječi za jedan lapidarij” (preveo i odabrao Tonko Maroević), “Trg dijamanta” roman najvažnije katalonske autorice 20. stoljeća Mercè Rodorede, knjigu “Bez straha” najradikalnije časne sestre Europe Terese Forcades te objasniti korijene Dana knjige i proslave Sant Jordija u Kataloniji.

Više informacija potražite na poveznici.


Knjižnica i čitaonica Kutina - usluga
posudbe e-knjige i drugi sadržaji online


url: https://knjiznica-kutina.hr/

Knjižnica i čitaonica Kutina obavještava kako je sada iako nije moguže podići željenu knjigu u tiskanom obliku, članovima Knjižnice kao i onima koji do sada to nisu bili, dostupna posudba e-knjige putem Zaki Book aplikacije. Također naglašavaju kako članovima kojima je članarina istekla, kao i novim članovima, poklanjaju besplatno produženje članarine do 31. svibnja 2020. godine, a da se zakasnine trenutno neće naplaćivati. Više informacija pronađite na poveznici: knjiznica-kutina.hr/posudite-e-knjigu-uz-besplatnu-clanarinu-do-kraja-svibnja/

Knjižnica je nastavila provoditi svoje aktivnosti poput Pričanice za djecu koja se sada održava putem YouTube kanala te na društvenim mrežama (Facebook), a na isti način djeluje i čitateljski klub. Također, zainteresirani se mogu aktivno uključiti u aktivnosti koje se odvijaju putem Facebook stranice Dječjeg odjela Knjižnice Kutina. Knjižnica će tradicionalno sudjelovati i na manifestaciji Noći knjige za koju su pripremili online kviz, snimku lutkarske predstave, virtualnu izložbu te druge zanimljive aktivnosti. 
 
Kreativni natječaji te program za manifestaciju 
Noći knjige Gradske knjižnice Kaštela


url: www.gkk.hr/

Gradska knjižnica Kaštela raspisala je dva natječaja za Noć knjige, fotografski “Kad si s knjigom, nikad nisi sam“ te virtualni likovni „Najdraža slikovnica/knjiga – najdraži književni lik“. Iz Knjižnice također pozivaju sve zaljubljenike u knjigu i čitanje da im se pridruže u Noći knjige, 23. travnja u 20.30 sati u virtualnom druženju s knjigom u Facebook grupi Kaštelanski književni klub – GKK. Više informacija o sudjelovanju u virtualnom druženju potražite na poveznici.

Posudite i pročitajte e-knjigu iz web kataloga GKK, pročitajte tiskanu knjigu koju imate u svom domu ili neku od knjiga koje ste odavno željeli pročitati ali niste imali vremena, pročitajte ponovno najdražu slikovnicu iz djetinjstva ili pročitajte omiljenu slikovnicu koju čitate Vašoj djeci prije spavanja ili poslušajte neku od audio knjiga te ih preporučite onima kojima bi čitanje moglo promijeniti život nabolje u sklopu našeg zajedničkog druženja – pridružite nam se svi u Noći knjige na noćnoj virtualnoj fešti knjige, poručuju iz KGK.
#nocknjige
#sknjigomnisiizoliran

#ostani doma uz “Biblijske priče za malene u Velikom tjednu”
GKK i Pere Eranović, glumac HNK Split, osmislili su zajednički projekt pod naslovom #ostani doma uz “Biblijske priče za malene u Velikom tjednu” kojim su svaki dan, u vremenu od Cvjetnice do Uskrsa djeca zajedno s roditeljima na stranici www.gkk.hr i na YouTube kanalu Gradske knjižnice Kaštela imala priliku pogledati i poslušati po jednu ili dvije priče iz “Biblije za velike i male”, u izdanju izdavačke kuće Salesiana i u interpretaciji P. Eranovića. Nakon premijernog emitiranja, snimke su dostupne za slobodno i neograničeno gledanje i slušanje.
 
Razne online sadržaje i aktivnosti Gradske knjižnice Kaštela osim na web stranici Knjižnice potražite i na Facebooku

Akcija besplatnog učlanjenja u križevačku Knjižnicu
vrijeme: 20.04.2020. - 24.04.2020.

U povodu Dana Grada Križevaca: 24. travnja te manifestacije Noći knjige: 23. travnja, Gradska knjižnica "Franjo Marković" Križevci poziva građane na akciju besplatnog učlanjenja u Knjižnicu, koja će se provoditi online od 20.4. 2020. 8:00 do 24.4. u 23:59 sati.

S obzirom na novonastalu situaciju s epidemijom koronavirusa, odlučili su ponuditi mogućnost besplatnog učlanjenja novim članovima te obnavljanje članstva za postojećim (bez obzira kada ste se učlanili). Imate mogućnost učlaniti se u Gradsku knjižnicu ili Bibliobus, ovisno o vašem mjestu stanovanja te usluge koristiti kada to bude moguće.
 
Osim usluge posudbe knjiga Knjižnica provodi različite aktivnosti, tako pokretna knjižnica - Bibilobus obilazi 34 stajališta u okolici Grada Križevaca i okolnih općina.
 
Učlanjenje će se provoditi virtualno ispunjavanjem online obrasca od 20. travnja 8:00 do 24. travnja u 23:59 sati. Poveznica za učlanjenje bit će objavljena na mrežnim stranicama te na Facebook stranici Knjižnice 20.travnja 2020. u 8:00 sati.
 
Više informacija na: http://www.knjiznica-krizevci.hr/.
 
Noć knjige 2020. uz brojne virtualne programe i s porukom "S knjigom nisi izoliran!"

U četvrtak, 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige održat će se deveta Noć knjige, posvećena aktualnoj temi promjene. Promjena je zahvatila i Noć knjige, koja će se po prvi puta održati u virtualnom svijetu. Manifestacija ove godine donosi gotovo 200 virtualnih programa i sadržaja knjižnica, antikvarijata, osnovnih i srednjih škola, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca.

S porukom S knjigom nisi izoliran! iz svijeta fikcije, kao zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige, na vizuale manifestacije stigao je knjiški patuljak – Čituljak.  Ovo dežurno njurgalo, veseljak i komentator apsurda podsjetnik je na to zašto je upravo danas važno čitati. Premda imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka. Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk, a Čituljak je zaživio i u seriji ilustracija Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca. Njegovu šetnju ispražnjenim hrvatskim gradovima možete pratiti na Facebook stranici Noći knjige.

Otvorenje Noći knjige, koje se osam godina održavalo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a ove mu je godine domaćin trebao biti grad Rijeka, održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i YouTube kanalu Noći knjige. 

Manifestacija se održava u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara i uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba. 

Sve informacije potražite na: nocknjige.hr/
Kinoteka i Booksa pokreću online filmsko-čitateljski klub
prijava: 21.4.2020.

Zagrebačko kino Kinoteka i književni klub Booksa pokreću online filmsko-čitateljski klub posvećen filmskim adaptacijama, odnosno vječnoj dilemi i izvoru rasprava - je li bolji film ili knjiga prema kojoj je snimljen. Klub s radom počinje na Noć knjige, 23. travnja u 18 sati, a za sudjelovanje se treba prijaviti do ponoći u ponedjeljak, 21. travnja. Prijave na: booksa@booksa.hr

Sljedećih dana na internetu, a kada se završi pandemija možda i uživo, članovi kluba pokušat će pronaći odgovore na pitanje o tome što treba za dobru adaptaciju, je li to vjernost predlošku ili sloboda interpretacije, je li važno rekreirati priču ili je dovoljno preuzeti neki element, atmosferu, ponavljajući motiv ili prepoznatljivu situaciju.
 
Iako je popularno mišljenje da je adaptacija rijetko tako dobra kao original na kojem se temelji, ne tako rijetko postoje i primjeri gdje nas književni i filmski tekst svaki na svoj način podjednako oduševe, kažu pokretači kluba.
 
Broj polaznika je ograničen pa je za prijavu potrebno poslati kritiku jednog filma snimljenog prema književnom djelu u Twitter formatu (samo 140 znakova). Autori 20 najboljih kritika postat će članovi filmsko-čitateljskog kluba koji će se svaki mjesec sastajati na platformi Zoom, a čim okolnosti dopuste nastavljamo uživo, najavljuju iz Kinoteke.
 
Prvo izdanje kluba počinje "Paljevinom koliba", kratkom pričom japanskog književnika Harukija Murakamija iz zbirke "Slon nestaje" (1993.), koju je južnokorejski redatelj Lee Chang-dong adaptirao u "Izgaranje" (2018), psihološki mystery koji se našao na popisima najboljih filmova proteklog desetljeća.
 
Polaznici će na čitanje dobiti književni predložak, koji je u hrvatskom prijevodu ustupio izdavač te Murakamijeve zbirke, Vuković&Runjić, dok je film dostupan na nekoliko online platformi (MAXtv videoteka, Amazon Prime Video). Sudionici kluba razgovarat će o tome kako izgleda Murakamijev stil pretočen u pokretne slike, što je Lee izmijenio u odnosu na priču te kako motiv spaljivanja koliba funkcionira kod jednog, a kako kod drugog autora. (Hina)

Usluga e-knjige Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko

url: http://knjiznice.nsk.hr/vrbovsko/e-knjige-2

Gradska knjižnica Vrbovsko obavještava kako je korisnicima omogućila dostupnost usluge korištenja e-knjižnice na mobilnim uređajima, tabletima i računalima putem aplikacije ZaKi Book – knjižnične aplikacije za e-knjige. Upute za posudbu potražite na poveznici: http://knjiznice.nsk.hr/vrbovsko/upute-za-koristenje/.

Aktivnosti GK Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko možete pratiti i putem Facebooka. 

 
"STIHOVIMA KROZ LJEPOTE"
url: www.youtube.com/channel/UCBwPUr5ucz__UeZcPftQRQg/featured

ADRIA TON production s veseljem predstavlja svoj novi projekt, ujedno i novi izazov. Radi se o projektu “Stihovima kroz ljepote” koji se bavi promocijom poezije, a ostvaruje se u suradnji s autorima čiji su stihovi obogaćeni glazbom te postavljeni na Youtube kanal kako bi ljubiteljima poezije ispunili dane u izolaciji. U tijeku su snimanja novih pjesama, a kanal će se ažurirati s novim djelima. 

"Poezija liječi dušu. Stihovi nas ispunjavaju, miluju, raduju, rastužuju, u stihovima živimo svoje nedosanjane snove. Stihovima se često ulazi u najdublje kutke srca, i ponekad je neke jednostavne riječi tako teško izreći, a kroz stihove te iste riječi naprosto teku svojim tokom i čine ono što često mislimo da je nemoguće; stihovima iskazujemo svoje najdublje emocije. Čitajući poeziju oplemenjujemo svoju dušu. Zato za pjesnike često kažu da imaju jednu posebnu dimenziju.

Ovaj kanal baziran je upravo na takvoj jednoj čaroliji. Ali ne samo stiha. Ovo je čarolija stiha, note i slike. Uživajući u prekrasnim stihovima poezije u izvedbi emnentih umjetnika, slušajući u pozadini autorsku glazbu koja stvara jedan savršen sklad, istovremeno uživajte u najljepšim pejzažima naše lijepe domovine. Hrvatska je nepresušan izvor blaga; prirodne, kulturne, sakralne i povijesne baštine. Na ovaj način putujte ljepotama Hrvatske obogaćene poezijom i glazbom. Jer to ispunjava dušu, čini nas smirenima i ispunjenima" poručuju iz ADRIA TONa.  

Projekt “Stihovima kroz ljepote” pratite na Facebook stranici: 
www.facebook.com/StihovimaKrozLjepote/
 
Knjižnične usluge na daljinu

S obzirom na situaciju nastalu širenjem bolesti COVID-19, knjižnice u Republici Hrvatskoj zatvorile su svoje fizičke prostore za korisnike. Usprkos tome, mnoge od njih i dalje pružaju brojne usluge svojim korisnicima dostupne na daljinu – dostupne online, elektroničkom poštom ili telefonski. Komisija za informacijske tehnologije Hrvatskog knjižničarskog društva pokrenula je akciju objedinjavanja dostupnih knjižničnih usluga na daljinu na jednom mjestu kroz interaktivnu tablicu koja je javno dostupna.

Informacije su organizirane prema rubrikama: Digitalne zbirke i portali - Informacijsko-referalne i ostale usluge - Posudba i čitanje e-knjiga - Edukativni i zabavni sadržaji - Za knjižničare.

Tablica je dostupna na poveznici https://padlet.com/hkdrustvo/knjiznicne_usluge_na_daljinu.
Opširnije
Hrvatsko knjižničarsko društvo aktivnosti objavljuje putem stranica:
http://www.hkdrustvo.hr/
https://www.facebook.com/HKDrustvo/
 
Znanstvena knjižnica Zadar - pristup građi na daljinu

Znanstvena knjižnica Zadar je za vrijeme trajanja epidemioloških mjera prilagodila svoj rad i usluge korisnicima. Donesene su preporuke i upute za pristup dijelu fonda kao i uslugama Knjižnice na daljinu.
Do daljnjega dijelu fonda Knjižnice možete pristupiti na sljedeće načine:
digitalizirana kulturna baština u fondu Knjižnice http://dikaz.zkzd.hr/
zvučne knjige http://talking-books.zkzd.hr/download.

Za pristup knjigama pošaljite ime i prezime te broj članske iskaznice na zkzd@zkzd.hr, nakon čega će Vam biti dodijeljena lozinka.
Zahtjeve za skeniranjem građe možete uputiti na info@zkzd.hr (obim usluge moguć je sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima).
Nakladnici iz Zadarske županije mogu zatražiti izradu CIP zapisa putem e-pošte cip@zkzd.hr

Za sve dodatne upite stoje na raspolaganju putem telefona i elektroničke pošte.


Šest zbirki suvremenih hrvatskih pjesnikinja besplatno dostupno na internetu

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okvriu projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) šest zbirki suvremenih hrvatskih pjesnikinja: „Plovna mjesta“ Sanje Baković, prvijenac autorice projekta za popularizaciju poezije – Odvalimo se poezijom, „Nebeski ekvator“ Gordane Benić, višestruko nagrađivane pjesnikinje i dobitnice Goranova vijenca, „Etika konja i kruha“ Marije Dejanović, nagrađenu Goranom za mlade pjesnike, „Početne koordinate“ Monike Herceg, za koju je autorica nagrađena Goranom za mlade pjesnike te s još tri druge ugledne nacionalne pjesničke nagrade, „Čovječica“ Sonje Manojlović, višestruko nagrađivane pjesnikinje i dobitnice Goranova vijenca, te „Meteorologija tijela“ Nade Topić, koja je bila u užem izboru za književne nagrade Risto Ratković i Tin Ujević. S novim naslovima čitateljima je ukupno dostupno 222, a dosad je objavljeno 19 naslova dobitnika Goranova vijenca te 23 naslova dobitnika Gorana za mlade pjesnike.
 
Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima. Novi naslovi su objavljeni uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Digitalni prozor Državnog arhiva u Rijeci
url: https://dar.topoteka.net/

U vremenu u kojem su vrata čitaonice Državnog arhiva u Rijeci zatvorena, širom otvaramo naš digitalni prozor - topoteku DAR (http://dar.topoteka.net/).

U topoteki će u prvom redu, predstaviti rezultate projekta REK-RI (Rekonstrukcija Rijeke) kojim u 2020. godini, u kojoj je grad Rijeka Europska prijestolnica kulture, online predstavljaju najstariju sačuvanu arhitektonsku dokumentaciju izrazito visoke informacijske i estetske vrijednosti za područje grada Rijeke.

"Dokumentacija je sadržana u arhivskom fondu Tehnički uredi grada Rijeke. Pritom, po prvi put, želimo stanovnicima Rijeke ponuditi suradnju pri preciznom određivanju  lokacija pojedinih zgrada na koje se planovi odnose na georeferenciranoj karti. Upotpunjavajući sliku Rijeke 150 godina unatrag u ovaj projekt uključujemo i gradivo Zbirke razglednica i Kartografske zbirke s namjerom da u budućnosti ove zbirke cjelovito objavimo. Uz navedeno, na istom mjestu ovdje će se naći i najstarije isprave za područje grada Rijeke i preslike čitavog niza drugih arhivalija relevantnih za povijest Rijeke.

Uz navedeni projekt online ćemo postaviti i preslike arhivskog gradiva koje smo proteklih godina digitalizirali u našem arhivu.
U skladu s mogućnostima, u trenutnim okolnostima, nastavljamo rad na digitalizaciji i dnevno postavljamo nove sadržaje sa ciljem da našim dosadašnjim i budućim korisnicima omogućimo istraživanje iz sigurnosti vlastitog doma" poručuju iz Arhiva.

E-USLUGE SREDIŠNJE KNJIŽNICE SLOVENACA U RH
url: www.gkka.hr/sredisnja-knjiznica-slovenaca/

Središnja knjižnica Slovenaca u RH, koja djeluje u okviru Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu, omogućuje korisnicima besplatan upis u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Ljubljani. Putem projekta koji financira Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu, cilj je proširiti slovenski jezik i kulturu izvan granica Slovenije.

Upisom u NUK Ljubljana može se slobodno pristupiti e-knjigama u sustavu Biblos. Članovi NUK-a u Biblosu mogu birati između više od 700 knjiga na slovenskom jeziku, ali i ostalim jezicima. Baza nudi pristup slovenskim klasicima, novim knjigama suvremenih slovenskih autora i prijevodima stranih bestselera, a može se birati između stručne, znanstvene i popularno-znanstvene literature.

Kako možete postati član NUK-a?
Prijave za upis u NUK Ljubljana vrše se putem poveznice: www.nuk.uni-lj.si/splet_vpis Važno! Pokraj imena obavezno se navodi napomena Slovenci po svetu. (primjer: Janez Novak / Slovenci po svetu) i označava se da ne želite člansku iskaznicu.

Kako posuđivati e-knjige u Biblosu?
Na poveznici www.biblos.si unosi se korisničko ime, koje se sastoji od akronima knjižnice i broja člana (NUKXXXXX) te lozinke koja se odabire prilikom unosa. Odjednom je moguće posuditi do četiri knjige, na rok od 14 dana. Digitaliziranu baštinu Slovenije možete pronaći i u slobodno dostupnoj Digitalnoj knjižnici Slovenije www.dlib.si/, vrijednom projektu NUK-a Ljubljana.
Vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe u bogatoj ponudi, pa vas pozivamo da postanete član Nukove zajednice!

Za sva pitanja pošaljite e-mail na: vedrana@gkka.hr ili helena.janezic@nuk.uni-lj.si.
Pratite novosti na web stranici NUK-a: www.nuk.uni-lj.si/ 
Facebook stranici www.facebook.com/sloka.karlovac/
Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac 

url: www.gkka.hr/
Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”, poput brojnih kulturnih ustanova, u vrijeme kada su knjižnice zatvorene zbog sprječavanja širenja koronavirusa, nudi građanima niz online usluga.
Usluga posudbe e-knjige dostupna je putem aplikacije ZakiBook. Više od 150 naslova e-knjiga dostupno je za različite uređaje – mobitele, tablete, e-čitače ili računala. Članovi imaju mogućnost posuditi 2 naslova odjednom, odnosno maksimalno 4 naslova unutar jednog kalendarskog mjeseca. Upute su dostupne na poveznici: http://www.gkka.hr/e-knjiga/

Gradska knjižnica omogućila je upis i obnovu članstva online putem poveznice:
http://www.gkka.hr/upis-i-obnova-clanstva-u-gradskoj-knjiznici-ivan-goran-kovacic-i-online-putem/

Knjižnica je aktivna na društvenim mrežama na kojima se objavljuju preporuke za čitanje i zanimljive informacije:
Facebook 
Youtube 
Instagram 
 
Pripremili su i virtualnu izložbu povijesnog pregleda zgrada knjižnice pod nazivom “Sve naše zgrade”. Izložba je prikazana na funkcionalan, personaliziran, kreativan i zanimljiv način, a dostupna je na poveznici
 
SFera preporučuje i dijeli hrvatski SF on-line
url: sfera.hr/2020/sfera-preporucuje-a-i-dijeli-hrvatski-sf-on-line-1/

Društvo za znanstvenu fantastiku iz Zagreba - SFera pridružilo se akciji omogućavanja online kulturnih sadržaja u vrijeme izolacije. U suradnji s autorima objavljivat će besplatne e-knjige na svojoj internetskoj stranici gdje su trenutno dostupna dva romana, a gdje će tijekom vremena nadopunjavati popis dostupnih naslova.

Aktivnosti SFere možete pratiti i putem Facebooka.

Čitalačka grupa: Mjenjolici s Urana 

Čitalačka grupa "Mjenjolici s Urana", fokusirana na znanstvenu fantastiku, djelovat će u razdoblju travanj-studeni, a na mjesečnoj bazi predlagat će dva naslova, najavljeno je iz Galerije Miroslav Kraljević.

"Želja nam je kroz čitalačku grupu ne samo proširiti imaginarij ‘o budućnosti’ već dovesti u pitanje vrijednosti na kojima se isti temelji. Potičući dijalog u kojem su jedina pravila da je sve što pomislimo (ne)točno te da su svi sugovornici jednako (ne)stručni, Mjenjolici pozivaju da privremeno zamijenimo zaključke opažanjem."

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-mail adresu: info@g-mk.hr (naznačiti u naslovu ‘Mjenjolici’).

Mjenjolici će se sastajati jednom mjesečno putem unaprijed dogovorenog kanala. Prvi sastanak grupe predviđen je za 28.4.2020.
Projekt je dio programa Čvorište (The Hub).

Opširnije:
https://www.facebook.com/events/225574008508812/

Online zbirka kratkih priča i legendi "Otok priča"
Udruge Platforma Hvar

url: www.facebook.com/platformahvar/

Udruga Platforma iz Hvara objavila je online zbirku kratkih priča i legendi prikupljenih od ljudi s otoka Hvara. Izdanje je ovih dana promovirano virtualno, a kad prilike dopuste pred publiku stiže i tiskano izdanje. 

Zbirka "Otok priča" sadrži osam priča i legendi koje su obilježile život otočana kroz prošlost, a sada im je udahnut novi život. Priča o "Otoku priča" počela je prije nekoliko godina kada su članovi današnje Platforme otkrili priču o Morskoj Vučici koju je zapisala Lili Matković. Opširnije:
https://magazin.hrt.hr/602264/hvar-ukoriceni-otok-prica

Zbirka je dostupna za online čitanje na poveznici:
https://www.yumpu.com/xx/document/read/63197578/otok-prica

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik
url: www.knjiznica-sibenik.hr/

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik nastavlja se družiti sa svojim korisnicima putem društvenih mreža (Facebook i Instagram).

Kako bi riječi, stihovi, glazba i ilustracije šibenskih pisaca, književnika, glazbenika, knjižničara te drugih kulturnih djelatnika i umjetnika bile dostupnije što većem broju građana, na svome YouTube kanalu Knjižnica objavljuje snimljene sadržaje. Knjižnica svakodnevno objavljuje i preporuke s besplatnim javno dostupnim online sadržajima za sve dobne skupine.
Na Facebooku je pokrenuta rubrika „Ova je knjiga pronašla mene, a koja je pronašla vas?“, za koju ponedjeljkom i četvrtkom preporuke za knjige koje trenutno čitaju pišu poznati Šibenčani.
 
Digitalizirana građa Knjižnice: novine i časopisi iz Zavičajne zbirke Sibenicensia.
Digitalizacija starih šibenskih novina i časopisa učinila je jedan od najvažnijih izvora za poznavanje i proučavanje lokalne povijesti u prvoj polovici 20. st. dostupnim istraživačima, ali i svima onima koje zanima prošlost šibenskoga kraja. Do danas su digitalizirane 33 novine i 8 časopisa, dostupno na: http://212.92.192.228/index.html
 
Virtualni muzej Fausta Vrančića prilog je šibenske knjižnice boljem poznavanju djela tog glasovita polihistora, leksikografa i izumitelja, a "prošetati se" mogu svi, mali i veliki. Učenici osnovnih škola mogu se zabaviti uz kviz o Faustu i slagalicu Homo volans. Potražite na: http://faust.knjiznica-sibenik.hr/


Knjižnica i čitaonica Pitomača
virtualna promocija u povodu Noći knjige 2020.

vrijeme: 23. travnja 2020. 19:00h 
url: http://knjiznice.nsk.hr/pitomaca/ljubav-dolazi-kasnije

Knjižnica i čitaonica Pitomača poziva na virtualnu promociju knjige "Ljubav dolazi kasnije" autorice Jasne Šemige Pintarić, koja će biti održana u povodu obilježavanja manifestacije Noći knjige, u četvrtak, 23. travnja 2020. godine, s početkom u 19 sati.

Snimke promocije bit će objavljene na Facebook stranici Knjižnice i čitaonice Pitomača, na kojoj možete pratiti i druge aktivnosti knjižnice. 

KAMPANJA #OSTANIDOMA&CITAJKNJIGU
I POSUDBA E-KNJIGE Gradske knjižnice Vukovar

url: www.gkvu.hr

U vrijeme dok su Gradska knjižnica Vukovar i njezini Ogranci zatvoreni za izravan rad s korisnicima zbog prevencije širenja zaraze virusom COVID-19 iz Knjižnice obaviještavaju kako su pokrenuli kampanju #OSTANIDOMA&CITAJKNJIGU. Zamisao je kampanje objavljivati video uratke u kojima će osobe iz javnog i političkog života, ali i svi zainteresirani građani, čitati svoju omiljenu poeziju, kratke prozne tekstove ili jednostavno slati apel o važnosti ostajanja u svojim domovima uz preporuku nekog dobrog štiva. Cilj je prvenstveno zaustaviti širenje koronavirusa, ali i nastaviti promicati kulturu čitanja među građanima svih dobi. 

Gradska knjižnica Vukovar omogućila je korisnicima posudbu e-knjige putem aplikacije ZaKi Book.
U bazi se nalazi preko 250 naslova. E-knjiga posuđuje se na rok od 30 dana, bez mogućnosti produženja i rezervacija. Član ima pravo posuditi 2 naslova odjednom, odnosno maksimalno 5 naslova unutar jednog kalendarskog mjeseca. Upute pronađite na poveznici: https://gkvu.hr/upute-za-posudbu-e-knjige-microsoft/

Sve aktivnosti Gradske knjižnice Vukovar mogu se pratiti na službenoj web stranici (www.gkvu.hr), Facebook-u (https://www.facebook.com/gradskaknjiznicavukovar/) i Instagramu (https://www.instagram.com/gradskaknjiznicavukovar/?hl=hr).
Za više informacija zainteresirani mogu kontaktirati na e-mail: programska.dogadjanja@gkvu.hr.  

Gradska knjižnica Požega
url: https://www.facebook.com/gradskaknjiznica.pozega/  
 
Gradska knjižnica Požega nudi korisnicima posudbu e-knjige preko ZakiBook aplikacije, mogućnost besplatnog učlanjenja putem e-pristupnica te organizira aktivnosti za djecu putem Facebook akcije Kreativni klik! Pripremili su i bazu e-izvora za korisnike koju promoviraju preko društvenih mreža. 
Istovremeno, u tijeku je fotografski natječaj iz projekta Knjiga svaki dan koji se zove Lice knjige, a može se pogledati na http://www.gkpz.hr/foto-natjecaj/

Poručuju da su dostupni tijekom cijelog dana kao i vikendom na mrežnoj stranici, društvenim mrežama, putem maila gkpz@gkpz.hr i telefona 099/214 24 08. 


Virtualna Korčula - digitalna knjižnica Gradske knjižnice Ivan Vidali
url: virtualnakorcula.com/

Temelj digitalne zbirke VirKo zavičajna je građa iz fonda Gradske knjižnice Ivan Vidali te vrijedno arhivsko i muzejsko gradivo iz lokalne povijesti, običaja i života lokalnog stanovništva. Tako je u digitalnoj zbirci moguće pronaći stare razglednice, fotografije, knjige, rukopise i hemeroteku. 

VirKo rezultat je projekta digitalizacije korčulanske kulturne baštine Virtualna Korčula, utemeljenoga u 2017. godini u suradnji korčulanske gradske knjižnice i Arhivskog sabirnog centra Korčula – Lastovo, a pridružuje mu se i Gradski muzej Korčula.

Gradska knjižnica Ivan Vidali nabavila je i nove zanimljive naslove e-knjiga koje je moguće posuditi putem Zaki Book aplikacije, uz obavezan pin broj člana. Također, sve aktivnosti Knjižnice možete pratiti na njihovoj Facebook stranici. 

Decameron 2020 – priče iz karantene 
url: decameron2020price.wordpress.com/poziv-autorima/

Književni online događaj Decameron 2020 nastao je kao rezultat književnog druženja inspiriranog pandemijom i dugogodišnjom tradicijom hrvatskog fandoma (zajednice ljubitelja fantastike) da reagira na aktualna stanja – pa i književnim stvaralaštvom. Želja organizatora bila je stvoriti i podijeliti bazu, zbirku priča u tradiciji Boccacciovog klasika Dekameron, ispuniti virtualni krajolik pričama nastalima u vrijeme pandemije i na taj način pružiti ljudima u izolaciji nešto čime će si ispuniti dokolicu. 

Objavljene priče potražite na: decameron2020price.wordpress.com/category/sve-price/

Pozvani su svi autori i autorice koji stvaraju na hrvatskom jeziku i jezicima s kojih se ne prevodi da svojim doprinosom prošire dostupne kulturne sadržaje, da razvesele svoje sugrađane malom dozom književnosti. Sudjelovanje je u potpunosti volontersko, a izbor priča koje će se objavljivati provodit će uredništvo. Kontakt: decameron2020.hr@gmail.com

Knjižnica Dugave predstavlja virtualne sadržaje namijenjene djeci i mladima

U okviru projekata za djecu i mlade KGZ - Knjižnica Dugave donosi prijedloge za kreativni rad preko interneta namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola.
Virtualne mjere 1 - projekt KLJUČ do znanja
 
Virtualne mjere 2 - projekt Cronauti
 
Virtualne mjere 3 - projekt Otkrivamo mlade talente

 
Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo online
url: http://www.djknjiznica.com/

Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo obavještava kako je od 19. ožujka knjižnica uvela niz novih usluga: Knjižnica dolazi k tebi (Zaki Book), besplatno produženje članstva i besplatno učlanjenje putem e-pristupnica, YouTube kanal s pričaonicama i kreativnim radionicama za djecu, rubrike Na današnji danKnjige koje su mijenjale svijet, Crtež dana (s motivirajućom porukom za dobar dan) i druge.

Poručuju da su dostupni tijekom cijelog dana kao i vikendom na mrežnoj stranici, društvenim mrežama, putem maila djknjiznica@gmail.com i telefona 031-812-045. 
YouTube
Facebook 
Twitter
Instagram
 
Goethe-Institut Kroatien: Zvučne knjige iz e-knjižnice i književni blog Rosinenpicker
Kulturna ustanova Goethe-Institut Kroatien, u sklopu inicijative #ostanitedoma, predlaže izbor zvučnih knjiga iz svoje e-knjižnice koji je veoma raznolik s obzirom na teme, dob slušača i slušačica i njihove interese. 'Rosinenpicker' je književni blog na goethe.de na kojem književnici i književnice iz Njemačke redovito pišu o zanimljivim novim naslovima književnosti njemačkog govornog područja.

Njihov će se blog uskoro moći čitati i na hrvatskom, a do tada ga je moguće čitati na njemačkom i engleskom jeziku https://www.goethe.de/en/kul/bib/rei/rp.html?wt_nl=zaganl19xx
 
Prijava za korištenje e-knjižnice je besplatna!
E-knjižnica


Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci online
url: http://knjiznice.nsk.hr/vinkovci/

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci iako je fizički nedostupna, poput drugih knjižnica nastavlja komunicirati s ljubiteljima dobrog štiva putem društvenih mreža (Facebook). Pokrenuli su različite rubrike poput "Minute za dobar san" kojom će poticati čitanje od najranije dječje dobi koju ističu kao jednu temeljnih zadaća knjižničarstva, a koju možete pratiti svakoga utorka i četvrtka u 20:00 sati.
Online predstavljanje knjige Brune Šimleše "Kako zavoljeti sebe" održat će se na Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci u srijedu, 15. travnja, u 18 sati.
Predstavljanje pratite na poveznici:
https://www.facebook.com/events/667935867368574/.
Iz Knjižnice podsjećaju kako su kućice s knjigama koje su postavljene u gradu i dalje dostupne te nadopunjene novim naslovima.    


Gradska knjižnica Rijeka upis i obnova članstva online  
Gradska knjižnica Rijeka omogućila je upis i obnovu članstva online putem iz koje poručuju da iako su svi fizički odjeli i ogranci knjižnice zatvoreni i dalje nastoje ublažiti poteškoće s posudbom dobrog štiva, a uz pomoć mobilne aplikacije ZaKi Book koju mogu koristiti svi članovi Gradske knjižnice Rijeka. Nakon povratka slobodnom kretanju, osim aplikacije e-knjižnica svi oni koji su se upisali online putem moći će koristiti sve odjele i ogranke te će dobiti iskaznicu. 

Više o aplikaciji ZaKi Book na povezici. 
GKR aktivna je na društvenim mrežama (Facebook) gdje objavljuje preporuke za dobro štivo, poput rubrike "KUTAK ZA POETSKI TRENUTAK" u kojoj objavljuje preporuke koje bira "ekipa bibliobusa iz izloga e-knjiga" koja je također aktivna na svojoj Facebook stranici

 
Besplatan pristup dječjim časopisima online

Dječji časopisi "Smib", "Modra lasta", "Prvi izbor" i "Moj planet" dostupni su online.

Školska knjiga daruje svim učenicima besplatan pristup listalici s novim brojem Smiba i Modre laste.
SMIB i MODRA LASTA - ožujak, travanj 2020. (Školska knjiga) 

Dječji časopisi Prvi izbor i Moj planet u izdanju Mozaika knjiga izvrstan su izvor znanja, ali i zabave za svakog školarca. Prelistajte beslatno časopise:
PRVI IZBOR i MOJ PLANET - ožujak 2020. (Mozaik knjiga)

 
U okviru pilot-projekta e-Škole, na portalu e-Lektire objavljeno je ukupno 72 lektirna djela – 36 osnovnoškolskih i 36 srednjoškolskih, koja imaju i dodatne sadržaje koji potiču učenike na čitanje, interakciju i usvajanje znanja te doprinose boljem razumijevanju lektirnog djela – motivacija prije čitanja, metodički instrumentarij, poticaji za daljnji rad. e-Lektire dostupne su u Web, PDF i ePub formatima, a za sva 72 djela dostupan je i poseban format prilagođen čitanju na brailleovim digitalnim uređajima.

Na portalu koji je pokrenut 2009. godine, na inicijativu i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u realizaciji "Bulaja naklade" i Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNET, moguće je pronači zvučne knjige, literarni kviz, animirane videomamce - kratke video najave čiji je cilj motivirati učenike da pročitaju djelo.

Za pristup sadržaju morate se prijaviti svojim AAI@Edu.HR elektroničkim identitetom, kojega ste dobili u svojoj školi ili ustanovi.
eLektire dostupne su i na Omoguru aplikaciji putem koje knjige možete prilagoditi sebi, svojim jedinstvenim potrebama i željama. Aplikacija omogućuje ugodno iskustvo čitanja ponajprije onima s disleksijom i drugim teškoćama čitanja, ali i svim drugim ljubiteljima priča i knjiga. 


"Željkine priče za mali odmor" - nova rubrika na Školskom portalu
Željka Horvat-Vukelja autorica je Hrabrice i Slikopriče, slikovnica koje se nalaze na popisu lektire učenika prvog razreda. Mnogi su je učenici, a i učitelji upoznali na književnim susretima koje već tridesetak godina održava u školama i knjižnicama.

Od sada autoricu možete čuti i vidjeti u njezinom domu, na mjestu gdje nastaju njezine priče koje na osobit i jedinstven način priča svima nama.

ŽELJKINE PRIČE ZA MALI ODMOR objavljivat će se iza 13 sati ponedjeljkomsrijedom i petkom

 
Mala online knjižnice Društva hrvatskih književnika
url: http://dhk.hr/mala-knjiznica/detaljnije/mala-knjiznica-online

Knjige iz Male knjižnice po izboru urednika Ivice Matičevića i Antuna Paveškovića od sada možete čitati i u "online" izdanju na mrežnim stranicama Društva i ogranaka koji će ondje predstavljati knjige objavljujući svakoga dana izabrane ulomke. Također na mrežnim stranicama dostupni su i njihovi časopisi.

Započinju ulomkom iz romana pok. Kazimira Klarića "Smrt dosadi" ("Tajna Hitlerova faćuka") uz poruku: Želimo Vam ugodno čitanje!
 
Objavljeno online izdanje izabranih pjesama Dubravka Horvatića "Bašćina"

Knjigu "Bašćina. Izabrane pjesme" Dubravka Horvatića, u povodu 10. obljetnice smrti, u online izdanju objavilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK) u svojoj Maloj knjižnici. Pjesme je izabrao i priredio Božidar Petrač, a knjigu uredio Antun Pavešković.

 
Aktivnosti udruge Kulturtreger - kluba Booksa
url: https://booksa.hr/audio-video

Klub Booksa obaviještava o svojim sadržajima dostupnim online, a radi se o snimkama gotovo svih književnih događaja, gostovanja pisaca i spisateljica održanim u klubu Booksa. Pronađite ih na poveznici: https://booksa.hr/audio-video
Booksu možete pratiti i na društvenim mrežama: Facebook i Twitter 
 
Besplatno internetsko izdanje novog broja "Vijenca"

Internetsko izdanje novog  broja "Vijenca", koji je zbog šteta od potresa na Palači Matice hrvatske prvi put u cijelosti pripreman izvan redakcije, dostupno je  za besplatno čitanje na stranicama Matice hrvatske ranije nego inače.

Autori i urednici predano su radili kako bi u izvanrednim okolnostima, kad su zatvorene sve kulturne institucije i obustavljena zbivanja, ponudili relevantne i korisne sadržaje. 
Novi broj Kriznog Vijeca potražite na poveznici http://www.matica.hr/vijenac/680/

 
#kajnebibilo#do-bro online književni susret
Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica

url: www.knjiznica-koprivnica.hr/knjiznica/
 
Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica najavljuje kako će se u srijedu, 1. travnja 2020. s početkom u 18 sati održati prvi #kajnebibilo #do-bro književni online susret s jednim od najznačajnijih suvremenih hrvatskih književnika Kristianom Novakom.

Kristian Novak autor je romana „Obješeni“, „Črna mati zemla“ i „Ciganin, ali najljepši“ od kojih su posljednja dva postigla veliki nacionalni uspjeh – oba su izvedena na kazališnim daskama, a čeka se i snimanje filma prema romanu „Črna mati zemla“. Velik je to uspjeh za romane koji su oborili hrvatske prodajne rekorde, a samim time i Marulićevu kletvu.

Naziv ovog online književnog susreta prepoznat će pratitelji koprivničkog etno-punk-rock benda Ogenj jer je to naziv najnovijeg singla koji su prije nekoliko dana objavili. Nesebičnom gestom davanja autorskih prava korištenja dijelova pjesme koprivničkoj knjižnici Ognjeni dečki dali su pozitivan i vedar duh ovom novom programu koji će se nastaviti cijelo vrijeme ove COVID-19 krize.

S obzirom da prethodi vrijeme duže izolacije koprivnički knjižničari pronašli su način kako se okupiti, a u Vaše domove dovesti zanimljive goste i teme.

Susret će se odvijati putem streama, a točne poveznice na prijenos uživo bit će dostupne u srijedu na internetskoj stranici knjižnice.
Knjižnicu možete pratiti i putem Facebooka. 

Online izvori za djecu predškolske dobi i njihove roditelje

U vrijeme kada su odgojno-obrazovne ustanove zbog prevencije širenja koronavirusa zatvorene, roditelji djece predškolske dobi suočavaju se s još jednim izazovom, a to je kako pripremiti svog predškolca za školu. I dok školarci prate nastavu online, knjižničari žele skrenuti pozornost na korisne i kvalitetne online izvore za djecu predškolske dobi koji mogu pomoći u razvijanju vještina potrebnih kao priprema za polazak u osnovnu školu.

Prijedlog kojega su pripremili knjižničari Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica pronađite na poveznici: http://www.knjiznica-koprivnica.hr/knjiznica/default_izdvojeno.asp?sid=8344
 
Besplatne elektroničke knjige Društva za promicanje književnosti na novim medijima
url: elektronickeknjige.com

Projekt „Besplatne elektroničke knjige“ [BEK] pokrrnulo je Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] početkom 2001. godine, a u okviru njega se na mrežnoj stranici projekta objavljuju među ostalim i brojni književni naslovi suvremenih hrvatskih autorica i autora koji time čitateljima postaju dostupniji te potpuno besplatni. Do danas je u okviru projekta objavljeno više od 260 naslova.

DPKM najavilo je kako će tijekom ove godine na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] za čitanje biti dostupno 21 djelo suvremene hrvatske književne produkcije te dva svjetska klasika znanstvene fantastike u zasebnom, prijevodnom bloku – „Nevidljivi čovjek“ i „Otok doktora Moreaua“ Herberta Georgea Wellsa, čiju je objavu financijski podržalo i Ministarstvo kulture uz Grad Zagreb i Grad Rijeku.

Online Biblioteke potražite na poveznici: https://elektronickeknjige.com/biblioteke/
Vrijeme je za e-knjigu! Gradske knjižnice Marka Marulića Split 
url: www.gkmm.hr/vrijeme-je-za-e-knjigu/ 

Gradska knjižnica Marka Marulića Split u obavještava kako su, iako zatvorenih vrata za građanstvo,  nastavili kreirati postojeće kulturne programe, pokrenuli neke nove s ciljem da naši korisnici lakše prebrode novonastalu tzv. koronakrizu. Iako je fizički nedostupna, GKMM sa svojim korisnicima i nadalje komunicira, i to online, putem svoje službene web stranice https://www.gkmm.hr/, kao i putem društvenih mreža (Facebook, Instagram), nudeći im raznovrsne kulturne sadržaje.

Usluga posudbe E-KNJIGE dostupna je putem aplikacije ZakiBook, više od 250 naslova e-knjige dostupno je čitateljima za različite uređaje – mobitele, tablete, e-čitače ili računala.
Projekt pružanja psihološke pomoći građanima u epidemiološkoj krizi realiziraju u suradnji Društva psihologa u Splitu. Izvedba je online, a zanimljiv i koristan sadržaj možete pratiti na stranici Knjižnice. Tako prezentaciju izv.prof.dr.sc. Andreje Bubić potražite na poveznici: https://issuu.com/gk…/docs/korona_nosenje_gkmm_andreja_bubi_

U okviru projekta GKMM Mala čarobna čitaonica, financiranog uz potporu Ministarstva kulture RH, četvrtkom u goste dolaze Diana i Hrvoje Zalar, profesorsko-kazališni bračni par koji djeci i odraslima pripremaju zanimljive i lijepe priče  koje možete poslušati na: https://youtu.be/9ozoA3Ij36s

Novi program Knjižnice pod nazivom „Osmijeh me nosi – Tribina OSI“ ima za cilj predstavljanje osoba s invaliditetom koje se, unatoč ograničenjima, bave nekom vrstom kulturno-umjetničkog, znanstvenog ili sportskog izražavanja te u tome postižu zapažene rezultate. Tribina posvećena OSI, sada se preselila  na Internet i društvene mreže! U travnju gostuje Dinko Obilinović, a voditeljice Tribine su Vesna Jukić-Oštrek i Luca Cetinić. Više pogledajte na: https://vimeo.com/29101076 
 
Pod nazivom „U potrazi za zaboravljenim knjigama“ nastale su književne preporuke Ingrid Poljanić za emisiju Radio Splita „Čovik, vrime, rič “, urednika Rodoljuba Jovića (2016.-2019.). KGMM izražava nadu kako će svi knjigoljupci rado poslušati online preporuke četvrtkom o najljepšim knjigama svjetske književnosti, i to na stranicama GKMM Split: https://www.gkmm.hr/
 
Od 10. travnja 2020. godine, na web stranici Gradske knjižnice Marka Marulića Split, organizira se virtualna izložba Nevene Petre Piližota "Mozaik misli", u čast djelovanju heroine hrvatskog pjesništva - Vesne Parun. Katalog izložbe dostupan je na sljedećem linku:
https://issuu.com/gkmm/docs/nevena_petra_pili_ota-mozaik_misli__katalog_izlo_b

Nove knjige su i dalje fokusu Knjižnice, tako nešto više o pjesničkoj zbirci Damira Trogrlića Wasa možete pronaći: https://www.gkmm.hr/online-predstavljanje-pjesnicke-zbirke-na-cakavici-damira-trogrlica-wasa-101-dalmatinska/ 

 
"Dnevnik iz Karantene" uz novi program „Glumci iz karantene“
url: https://hrvatskodrustvopisaca.hr/index.php/hr

Hrvatsko društvo pisaca pokreće projekt "Dnevnik iz karantene" u okviru kojega će se svakodnevno na web-stranici HDP-a objavljivati za ovu priliku nastali tekstovi i/ili video prilozi pisaca − članova HDP-a, ponajprije samostalnih umjetnika. Tekstovi će uključivati klasične dnevničke zapise, prozu, poeziju... a tematski će biti posredno ili neposredno vezani uz nove okolnosti života. Pratite Dnevnik na stranicama HDP-a. 
 
 „Dnevnik iz karantene“, za sada je donio tekstove: Dinka Telećana, Ivice Prtenjače, Nore Verde, Alena Brleka, Dorte Jagić, Sanje Lovrenčić, Krune Lokotara, Monike Herceg i Ivane Bodrožić.
Moguće ih je pratiti na internetskoj stranici i Facebook stranici Društva. 
 
Od vikenda 28. i 29. ožujka, pa svakog sljedećeg vikenda, u suradnji s glumcima Zagrebačkog kazališta mladih HDP objavljivat će autorske video-priloge pod naslovom „Glumci iz karantene“ u kojima glumci interpretiraju tekstove iz „Dnevnika“.
 
U subotu, 28. ožujka, bit će objavljen video u kojem glumac Danijel Ljuboja interpretira „Dnevnik iz karantene“ Dinka Telećana, a u nedjelju 29. ožujka video u kojem Petar Leventić interpretira „Dnevnik iz karantene“ Ivice Prtenjače.

 
Knjigom protiv korone
Hoću knjigu u suradnji s izdavačima pokrenuo veliku akciju
url: www.facebook.com/hocuknjigu.hr/
 
Knjižarski lanac Hoću knjigu u suradnji s partnerima izdavačima pokrenuo je veliku knjišku akciju Knjigom protiv korone koja se provodi na dva načina: putem webshopa hocuknjigu.hr te Facebook stranice knjižarskog lanca gdje će svakoga dana u 19 sati jedan domaći autor čitati isječak iz najdraže knjige. Na taj će način publika imati priliku malo bolje upoznati domaće autore, a možda čuti i zainteresirati se za štivo koje dotad nisu čitali. 

Prvi film prikazan je u srijedu, 25. ožujka u 19 sati, a na Facebook stranici Hoću knjigu gostovala je mlada autorica Jelena Kastaneti koja je 2019. godine proglašena influencericom godine na području književnosti. Video možete pogledati na poveznici: shorturl.at/glEJ4. Od drugih autora očekuju vas Kristian Novak, Bruno i Maja Šimleša, Frane Herenda, Danica Juričić Spasović, Davor Špišić i mnogi drugi, a povremeno će knjige čitati i pokoji inozemni autor kao gost iznenađenja.  


Noć knjige ide dalje – 23. travnja virtualno slavlje knjige!
S ciljem popularizacije knjige i poticanja čitanja u Republici Hrvatskoj te u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige 23. travnja ove godine održat će se deveta, virtualna Noć knjige.

Ovogodišnju Noć knjige obilježit će online programi kao i virtualno otvaranje Noći knjige na kojem će biti prezentirani rezultati novog godišnjeg istraživanja kupovnih i čitalačkih navika građana Hrvatske.
U tijeku su prijave programa, a knjižare, antikvarijate, sve vrste knjižnica, škole, različite ustanove i sve prijatelje knjige pozvali smo da iskoriste online kanale, društvene mreže, video i audioservise, prijenose uživo i ostale mogućnosti s kojima raspolažu kako bismo i ove godine jedinstvenom akcijom pogled javnosti usmjerili na knjigu, koja se u ovim izazovnim i neizvjesnošću ispunjenim vremenima pokazuje kao utočište, utjeha, razbibriga, pa i imperativ. Prijave programa bit će otvorene do 23. travnja putem online prijavnice dostupne na mrežnim stranicama Noći knjige.

Organizatori pozivamo sve da se pridruže te da dio vašeg medijskog sadržaja uoči 23. travnja posvetite knjizi, čaroliji njezinog stvaranja i čitanja.  Bilo da je riječ o razgovorima s književnicima, nepoznatim i manje znanim crticama iz književnosti, predstavljanjima knjiga i autora, glazbenim izvedbama inspiriranim knjigama, razgovorima s građanima svih generacija o budućnosti knjige, najdražim im knjigama ili citatima iz knjiga, top listama knjiga – svako spominjanje knjige je dobrodošlo.

Pozivaju i da redovito pratite aktivnosti na internetskoj stranici i Facebook stranici Noći knjige jer će, kao i uvijek, pripremiti mnoštvo zanimljivosti i iznenađenja.

Noć knjige 2020. organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara. 


Portal Znameniti.hr
 
Godine 2016. pokrenut je portal  Znameniti.hr koji okuplja digitalnu građu velikana hrvatske kulture, znanosti, umjetnosti i javnog života iz digitalnih zbirki i repozitorija raznih hrvatskih kulturnih, umjetničkih i znanstvenih ustanova.  Znamenite osobe na Portalu su zastupljene svojim digitaliziranim opusom ili radovima drugih autora o njihovu životu i stvaralaštvu, a do sada je objavljena tekstovna, slikovna, zvučna i video građa o više od 60 znamenitih umjetnika, znanstvenika i kulturnih djelatnika. 


KUD NIKUD - Priče iz daljine
url: https://www.youtube.com/channel/UCA5mENmIEUlm_C8YLaDK2sQ/featured

U okviru projekta Kulturnoumjetničko društvo Nikud na posebnom YouTube kanalu svakodnevno će se objavljivati originalan sadržaj hrvatskih umjetnika svih disciplina. 


"Kulturom protiv koronavirusa" – virtualni program kluba Azimut
url: https://www.facebook.com/Azimut.sibenik/

Šibenski klub Azimut, kako je i najavio, pokrenuo je virtualni program "Kulturom protiv koronavirusa", na Međunarodni dan poezije, 21. ožujka. Obavještavaju sve zainteresirane da mogu sudjelovati u širenju dobrih vibracija na društvenoj mreži Facebook, a ostavljajući svoje pjesničke uratke bilo u pisanim stihovima ili video uradcima u komentarima ispod postova objavljenih na stranici Azimuta  mogu osvojiti vrijedne nagrade koje će im biti od velike koristi jednom kad se oprostimo od COVID-a 19.

Na Facebook stranici kluba Azimut, uz podršku Kulturne udruge Fotopoetika, objavljuju se snimljeni recitali, čitanje pa čak i sviranje poezije, a svoje sudjelovanje potvrdila su brojna poznata imena od Matije Dedića i Olje Savičević Ivančević preko Aljoše i Antonije Šerić do Luce, Sare Renar, Ide Prester, Franke Klarić, Monike Herceg, Šime Bubice, Aljoše Vukovića,  Maje Klarić i Slobodana Nikolića do Bojana Slačala i Želimira Periš.
 
"Pjesnici su čuđenje u svijetu", napisao je hrvatski književnik Antun Branko Šimić, a njegovu će misao oživotvoriti brojni pjesnici i pjesnikinje, mlade kantautorice i glumice, pijanisti i gitaristi, književnice i književnici, pjevačice i pjevači.
Inicijativu "Poezija iz dnevnog boravka" na Facebooku su pokrenuli Kulturna udruga Fotopoetika i Klub Azimut u Šibeniku
"'Ima nešto jače od COVID-19 i koronavirusa što nas sve spaja unatoč kućnoj izolaciji. Poezija. Trideset i sedam umjetnika iz regije proteklog je vikenda umjesto planirani jedan, čak dva dana obilježavalo Međunarodni dan poezije online programom "Poezija iz dnevnog boravka". Za to vrijeme cijela regija gledala je i slušala njihove poetične uratke objavljivane na Facebook stranicama Kulturne udruge Fotopoetika i kluba Azimut. Oni su bili naš prozor u svijet', poručio je Azimut. 

Rezultat prve u nizu brojnih planiranih inicijativa objedinjenih pod nazivom "... iz dnevnog boravka", 37 poetičnih videouradaka sastavljeni su u jedan koji će se moći pogledati u srijedu, 25. ožujka, od 20 sati na Facebooku Azimuta i Fotopoetike. Za video je zaslužno 37 umjetnika, a završnu produkciju potpisuju kreativci iz Photo Studio 82 iz Šibenika. 


Virtualne arhivske zbirke na Topoteka platformi
url: www.icarushrvatska.hr/projekti/topoteka

Na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platform Topoteka dostupno je više od 20 virtualnih arhivskih zbirki nastalih suradnjom baštinskih i lokalnih ustanova, udruga, zajednica i pojedinaca diljem Hrvatske, koje okupljaju gradivo, sjećanja i znanja raspršeno u raznovrsnim privatnim, lokalnim i drugim zaboravljenim izvorima. 

Kroz priče različitih hrvatskih Topoteka iz Zagreba, Rijeke, Iloka, Osijeka, Međimurja, Like i drugih mjesta upoznajte zavičajnu povijest, kulturne baštine i tradicije koje čuvaju arhivi, muzeji, knjižnice, škole, fakulteti, udruge i lokalne zajednice.

Digitalna zbirka dostupna je na:
https://www.icarushrvatska.hr/projekti/topoteka
 
Gradska knjižnica Zadar 
url: https://www.gkzd.hr/

Zbog cjelokupne situacije, od prošloga tjedna Gradska knjižnica Zadar primorana je zatvoriti vrata za svoje korisnike no svoju će misiju i djelatnost nastaviti obavljati u okvirima u kojima to trenutno moguće.
Pozivaju zainteresirane da prate YouTube kanal Knjižnice na kojemu objavljuju snimljene preporuke za čitanje online građe te ih dijele putem svojih društvenih mreža - Facebooka i Instagrama.

Također, u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar organizirali su čitanje slikovnica uživo, putem YouTube kanala Kazališta. Slikovnice su odabrale i preporučile knjižničarke s Dječjeg odjela Gradske knjižnice, a čitaju ih glumci Kazališta lutaka s ciljem da najmlađima omogućimo da od kuće mogu poslušati zanimljive pričama i olakšati si vrijeme boravka u kućama. 
 
Knjižnice grada Zagreba online
url: http://www.kgz.hr/hr

Knjižnice grada Zagreba obavještavaju da poput brojnih kulturnih ustanova, u vrijeme kada su zatvorene zbog sprječavanja širenja koronavirusa nude građanima niz online usluga. 
Usluga posudbe e-knjige dostupna je putem aplikacije ZakiBook, više od 600 naslova e-knjige dostupno je za različite uređaje – mobitele, tablete, e-čitače ili računala. Besplatne eKnjige potražite na popisu: http://www.kgz.hr/hr/e-izvori/besplatne-eknjige-5189/5189.   

Putem usluge „Pitajte knjižničare“ (https://www.knjiznica.hr/pitajte-knjiznicare/) možete dobiti pomoć u pronalaženju i odabiru tiskanih i internetskih informacijskih izvora za teme koje vas interesiraju.
U vrijeme kada su odgođena sva kulturna događanja, Knjižnice grada Zagreba na svom YouTube kanalu (https://www.youtube.com/user/KnjizniceZagreba) osigurale su snimke različitih događanja koja su se održala, a koja ste možda propustili.

Vrijedne Digitalizirane zbirke (https://digitalnezbirke.kgz.hr/) svim zainteresiranima omogućuju pregledavanje mnoštva knjiga i slikovnica, fotografija i razglednica, partitura i druge građe inače teško dostupne, poput izdanja „Šegrta Hlapića“ iz 1913. godine, knjige „Moja najmilija slikovnica“ od Stjepana Širole, najznačajnijih naslova Augusta Šenoe te rijetkih dijela Marije Jurić Zagorke. 

Književna baština u muzejima
url: http://kbm.mdc.hr/

Muzejski dokumentacijski centar sastavio je tematski vodič kroz hrvatske muzeje i galerije koji sadržavaju ostavštine ili pojedine predmete povezane sa životom i radom književnika koji su rođeni i/ili su stvarali u Hrvatskoj. Među njima su imena književnih velikana, ali i ona manje poznatih, no iznimno važnih književnika za kulturni život lokalnih sredina.
Pretražite bazu književnika prema imenu, prezimenu, pseudonimu, nazivu muzeja, nazivu ustanove ili gradu muzeja ili ustanove na poveznici http://kbm.mdc.hr/

Društvo hrvatskih književnih prevodilaca
url: www.facebook.com/dhkpcroatia

Društvo hrvatskih književnih prevodilaca na svojoj Facebook stranici pod oznakama #noviprijevodiDHKP #štoprevodimo #štočitati objavljuje preporuke za uzbudljivo štivo koje može kvalitetno ispuniti vrijeme u doba samoizolacije i karantene te poručuje: "Ostanite kod kuće i čitajte!".   

Digitalizirana i izvorno digitalna građa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
mjesto: NSK Zagreb
url: https://www.nsk.hr/obavijest-korisnicima

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu obavijestila je korisnike o zatvaranju Knjižnice u skladu s mjerama suzbijanja širenja bolesti COVID-19, ali i poručila kako se građa Knjižnice može se pretraživati i istraživati korištenjem Kataloga NSK te portala NSK s digitaliziranom i izvornom digitalnom građom – Digitalne zbirke NSKStare hrvatske novineStari hrvatski časopisiHrvatski arhiv webaNacionalni repozitorij završnih i diplomskih radovaNacionalni repozitorij disertacija i znanstvenih magistarskih radovaGlagoljica.hr i Virtualne izložbe

"Vrijeme je za online priču" Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek  
mjesto: Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek
url: https://www.gskos.unios.hr/index.php/vrijeme-je-za-online-pricu/

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek pridružuje se inovativnim i kreativnim načinima omogućavanja online dostupnosti književnih sadržaja najmlađim čitateljima. Tako će na svome službenom YouTube kanalu objavljivati video materijale dječje književnosti. Također poziva zainteresirane autore slikovnica i dječjih priča da u skladu s autorskim pravima i u dogovoru s izdavačima podrže projekt.

Pisci na mreži - virtualni književni susreti
url: https://www.aquilonis.hr/Poslovanje/pisci-na-mrezi-snimke.html  

Ciklus virtualnih susreta Pisci na mreži već dugi niz godina ljubiteljima književnosti omogućava izravan kontakt s hrvatskim književnicima, prevoditeljima, kritičarima, pjesnicima. Snimke održanih susreta mogu se pronaći na poveznici te se slobodno koristiti.

Digitalni sadržaji Državnog arhiva u Bjelovaru
mjesto: Državni arhiv u Bjelovaru
url: www.dabj.hr

Državni arhiv u Bjelovaru obavještava zainteresirane građane o dostupnosti digitalne građe arhiva.
Virtualnu šetnju Bjelovarom putem starih razglednica potražite na poveznici: vub.hr/razglednice/.

Dostupna je i digitalna platforma koja prikuplja stare fotografije Bjelovara i Bjelovarčana na poveznici: bjelovar.topoteka.net/.

Digitalizirani tjednik Bjelovarski list od 1958. do 1980. godine nalazi se na poveznici: library.foi.hr/lib/knjiga.

Putem Digitalnog arhiva na službenim stranicama Državnog arhiva u Bjelovaru korisnicima je dostupan i mali dio arhivskog gradiva organiziranog po temama – nacrti javnih objekata Bjelovara od 1881. – 1940. godine i Daruvara, sakralni objekti Križevaca i Bjelovara, planovi i nacrti školskih zgrada sa šireg bjelovarskog područja, materijali vezani za Prvi svjetski rat i računi Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar od 1880. – 1940. godine. Potražite ga na poveznici: dabj.hr/d-nacrtio.php