Ministrova čestitka povodom Međunarodnog dana muzeja - 18. svibnja 2009.

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uputio je čestitku svim muzealcima povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja na temu "Muzeji i turizam".

"Poštovane kolegice i kolege muzealci, članovi Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a, profesori i studenti Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, članovi Hrvatskog muzejskog vijeća, posjetitelji muzeja, u prigodi ovogodišnjeg Međunarodnoga dana muzeja na temu Muzeji i turizam, koju je Međunarodni savjet za muzeje - ICOM - predložio svjetskoj mreži muzeja upućujem Vam u ime Ministarstva kulture Republike Hrvatske najsrdačnije čestitke.

Već 29. godina i u Republici Hrvatskoj se, stručnim snagama Muzejskog dokumentacijskog centra i potom i Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a, svih Vas muzealaca, na poseban način obilježava Međunarodni dan muzeja – u cilju promoviranja kulturne baštine i uloge muzeja u njenom očuvanju i prezentiranju te aktualiziranjem društveno i strukovno relevantne teme.

Ovogodišnja tema Muzeji i turizam ukazuje na značaj muzeja kao baštinske ustanove i spoznaju kulturnog turizma koji pridonosi jačanju identiteta i jačanju pozicije muzeja kao posebne, jedinstvene i razvijene turističke destinacije. Suradnja turističkih i baštinskih institucija te širenje pokretačkog kreativnog dijaloga i upravljanja potencijalom kulturnog turizma pridonosi sagledavanju cjelovite baštine određenog područja.

Svjesni smo činjenice kako baština svih naroda širom svijeta sve više dobiva na važnosti i upravo očuvanje tog neprocjenjivog kulturnog nasljeđa nameće obvezu i nove izazove svima nama da se zajedničkim naporima okrenemo kulturi kao svojem najvitalnijem sadržaju i uz vrednovanje od lokalnog do nacionalnog kulturnog potencijala razvijamo i dalje poveznice sa specifičnostima turističke ponude.

Niz raznovrsnih programa i muzejskih aktivnosti koje su priredili hrvatski muzeji i galerije povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, od izložaba, predavanja, radionica, okruglih stolova, priredaba, prezentacija, akcija, festivala do promotivnih aktivnosti muzeja svjedoče o promišljanju daljnjeg razvoja i integraciji kulture i turizma kako bi muzeji kao mjesta kulturne proizvodnje kreativno predstavili nacionalni korpus baštine i njegov kompleksni identitet.

U prilog tome ističem i novootvoreni Muzej antičkog stakla u Zadru, koji je ne samo novi član Sustava muzeja Republike Hrvatske već i poticajni čimbenik bogatije turističke ponude zadarskog područja i cijele Hrvatske, te novi stalni postav obnovljene Galerije umjetnina u Splitu koja prezentira i čuva jedan od najdragocjenijih muzejskih fundusa.

Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja uz želju da naše muzeje i galerije pohodi što veći broj posjetitelja i turista."

Najave