Ministrici Obuljen Koržinek uručena godišnja nagrada na središnjoj svečanosti obilježavanja Svjetskog dana Roma

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

5. travnja 2023. – U povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je središnja svečanost na kojoj je ministrici kulture i medija dr. sc. Nini Obuljen Koržinek uručena godišnja nagrada, koju Skupština Saveza Roma u RH „Kali Sara“ dodjeljuje istaknutim pojedincima za doprinos integraciji romske zajednice u hrvatsko društvo, poboljšanje njihovih životnih uvjeta i osnaživanje romskog identiteta očuvanjem jezika, kulturne i tradicijske baštine.

Uz čestitke povodom Svjetskog dana Roma svim članovima romske zajednice u Republici Hrvatskoj i zahvalu na nagradi, ministrica Obuljen Koržinek poručila je kako nagradu doživljava prije svega kao priznanje svojim suradnicima u Ministarstvu kulture i medija bez čijeg predanog rada ne bi bili postignuti rezultati koje danas bilježimo. „Nagrada je za mene tim važnija jer znači da ste vi u svojim sredinama prepoznali napore koje mi u Ministarstvu ulažemo u osnaživanje romskog identiteta, očuvanje i razvoj romskog jezika, očuvanje i obogaćivanje romske tradicijske i suvremene kulture, ali i u jačanje sudjelovanja Roma u javnom i kulturnom životu Republike Hrvatske“, istaknula je ministrica.
 
„Uz kontinuiranu potporu razvoju kulturnih sadržaja, lingvističkih istraživanja i normativnih postignuća te književnosti na romskom jeziku, Hrvatska je imala važnu ulogu i u proglašenju Međunarodnog dana romskog jezika, na poticaj Hrvatskog sabora“, podsjetila je među ostalim ministrica te dodala kako su sve to iskoraci koji značajno pridonose jačanju uloge Roma u hrvatskom društvu i podizanju kvalitete njihova života.
 
Na središnjoj svečanosti koja se održala u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ i Ureda saborskog zastupnika Veljka Kajtazija sudjelovali su izaslanica predsjednika Vlade Anja Šimpraga, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Reiner, predsjednik Republike Zoran Milanović, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet, predsjednica SRRH-a „Kali Sara“ Suzana Krčmar, a uz dodjelu plaketa povodom 15 godina rada Saveza Roma u RH „KALI SARA“ godišnje nagrade uručene su i Pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter i članu Uprave JANAF-a Vladislavu Veselici.
 



Pisane vijesti | Društvo i zajednica