Mediteranska prehrana kao dio nematerijalne kulturne baštine – primjeri dobre prakse

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Mirna Bojić

U Galeriji Arsenal u gradu Hvaru održan je okrugli stol pod nazivom „Mediteranska prehrana kao dio nematerijalne kulturne baštine – primjeri dobre prakse“.

Susret je održan u organizaciji Ministarstva kulture i medija, Grada Hvara i Turističke zajednice Grada Hvara s ciljem okupljanja predstavnika odgojno-obrazovnih institucija, knjižnica, muzeja i javnih ustanova na otoku Hvaru, kao i udruga te svih drugih zainteresiranih za promidžbu mediteranske prehrane.
 
Skup su uvodno pozdravili hvarski gradonačelnik Rikard Novak te voditelj Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija Mladen Kuhar. Moderatorica okruglog stola viša kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu dr. sc. Tanja Kocković Zaborski iznijela je teorijski okvir za nematerijalnu baštinu mediteranske prehrane, a potom prezentirala projekte vezane uz prehranu provedene u Puli i Zadru. U raspravi su predstavljeni primjeri aktivnosti i projekata na otoku Hvaru, riječi je bilo o izazovima i mogućnostima u njihovom provođenju, kao i o idejama za nastavak dobre prakse. Sudionici su se usuglasili kako održavanje sličnih skupova može biti iznimno korisno za ugostitelje i zainteresirane građane.
 
Tom su prilikom dogovorene i aktivnosti za Dane mediteranske prehrane, koji će se održati u Hvaru 11. i 12. svibnja ove godine u povodu 10. obljetnice uvrštenja Mediteranske prehrane na UNESCO-ov Popis nematerijalne baštine čovječanstva, u okviru proslave blagdana gradskog i biskupijskog suzaštitnika sv. Prošpera mučenika.



Pisane vijesti