Ministrica uputila sućut u povodu odlaska Antuna Maračića

26. listopada 2023. Ministrica Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut ​povodom odlaska umjetnika i kulturnog djelatnika Antuna Maračića.

„Umjetnički opus gospodina Maračića obilježavala je potraga za novim izričajima, malim pomacima unutar suvremene umjetničke prakse.

Pažljivo je osluškivao duh trenutka i bio dosljedan u propitivanju najznačajnijih pojava u suvremenoj umjetnosti.  Antun Maračić bio je umjetnik, kustos, kritičar, voditelj više galerijskih prostora i dugogodišnji ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik. Njegovi umjetnički radovi nosili su istu poruku kao i njegovo kustosko djelovanje: afirmirati postojeće i tragati za nevidljivim. Razumijevao je i tumačio svoj rad kao i radove drugih umjetnika, često intuitivno, uvijek neposredno. Kao multimedijski umjetnik priredio je više od trideset  samostalnih, sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a izveo je više vlastitih akcija i performansa.

Djela koja ostaju iza njega u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Moderne galerije Zagreb, Povijesnog muzeja Zagreb, grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Thyssen-Bornemisza Art Contemporary trajno će nas podsjećati na mjesto koje je zaslužio u hrvatskom kulturnom prostoru.“

 

Pisane vijesti