Hrvatska slikarska scena u dijalogu s litavskom – 7. bijenale slikarstva

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

25. listopada 2023. – 7. bijenale slikarstva i gostujuću izložbu litavskih umjetnika Floating Identity: Between a Recognisable Image and Abstraction u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika otvorila je izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić.

Istaknuvši kako se Bijenale u svojih prethodnih šest izdanja profiliralo u nezaobilaznu manifestaciju na kulturnoj mapi, ravnateljica Deranja Crnokić dodala je kako kontinuirano podižući ljestvicu izvrsnosti i predstavljajući presjek recentne slikarske umjetničke produkcije, Bijenale primarno predstavlja domaće umjetnike koje dovodi u dijalog sa slikarskom scenom Europe.
 
Ravnateljica Deranja Crnokić rekla je kako je vidljiv značaj Bijenala kao mjesta na kojem se na jedinstven način može steći cjelovit uvid u najaktualnije slikarsko stvaralaštvo domaće umjetničke scene, od studenata završnih godina Akademije likovnih umjetnosti sve do etabliranih slikara različitih generacija te dodala kako je stoga od iznimne važnosti zadržati kvalitetu manifestacije i kontinuirano je nadograđivati. Istaknula je i važnost da u kontekstu ovakve manifestacije organizatori, ali i umjetnici, uvijek promišljaju izravan i aktivan odnos s publikom, koja onda uz Bijenale ima priliku rasti, educirati se i inspirirati, s posebnim naglaskom na uključivanje različitih grupa korisnika. Ministarstvo kulture i medija kontinuirano potiče ovakav pristup pri kreiranju kulturnih programa, koji moraju biti otvoreni i dostupni najrazličitijoj publici.
 
Okupljenima su se obratili predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak, kustos litavskog dijela izložbe Remigijus Venckusa, veleposlanik Republike Litve u Hrvatskoj Eduardas Borisovas i izaslanica gradonačelnika Maja Novoselec, pomoćnica pročelnice za kulturne djelatnosti i planiranje razvoja kulture u Gradskom uredu za kulturu i civilno društvo. Bijenale se uz središnju izložbu predstavlja i u tri dodatna prostora, s različitim segmentima popratnog programa koji će uključiti edukativne, inkluzivne i diskurzivne programe. Unutar glavne selekcije te dodatnih izložbenih programa bit će predstavljeno više od 100 hrvatskih i litavskih umjetnika, a manifestaciju prati bogat popratni program.
 

Pisane vijesti