Ministrica u posjetu Zadru

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: MKM/Vlada RH

3. studenog 2023. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima boravila je u Zadru, gdje je uoči sastanka Otočnog vijeća održala radni sastanak u gradskoj upravi s gradonačelnikom Brankom Dukićem,  obišla radove na obnovi kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole i izložbu „Jedan svijet“ u Providurovoj palači u Zadru.

Ministrica je boravak u Zadru započela sastankom u gradskoj upravi s gradonačelnikom Dukićem i suradnicima, pročelnicima Dinom Bušić, Darkom Kasapom i Antom Ćurkovićem te pročelnikom Konzervatorskog odjela u Zadru Igorom Miletićem. Razgovaralo se o projektima u području kulture i zaštite kulturne baštine, ponajprije o projektima obnove kulturne baštine koji su se odvijali u Zadru u posljednjih desetak godina kao što su Kneževa palača, Providurova palača, bedemi (Muraj), plača Cedulin, stara Tehnička škola te crkva sv. Nikole.

Ministrica je potvrdila kako je konzervatorska podloga za prostor Ravnica gotova i predana Ministarstvu te da se uskoro očekuje njezino finaliziranje. Razgovaralo se i o daljnjim koracima u upravljanju Znanstvenom knjižnicom nakon što ju je preuzelo Sveučilište u Zadru, kako bi tranzicija prošla na najbolji mogući način. Pročelnica za kulturu Dina Bušić izvijestila je kako je gotov Lokalni plan upravljanja zaštićenim područjima pod UNESCO-om, a ministrica je najavila inicijativu kojom će se kroz razmjenu iskustava i zajedničke radionice povezati svi hrvatski gradovi koji imaju baštinu pod UNESCO-ovom zaštitom. U Gradu su najavili kako je sljedeći zadarski projekt obnove i uređenja baštine Citadela, za koju je na redu izrada glavnog projekta, čime Grad Zadar nastavlja uspješan niz velikih projekata kojima se restauriralo i revitaliziralo bogato povijesno i kulturno nasljeđe grada i kojima su se dobile neke potpuno nove vizure, ali i funkcije u gradu.

Nakon sastanka ministrica je sa suradnicima obišla radove na obnovi kompleksa sv. Nikole koji su u samom završetku, kao i nove prostore u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju. 

Obilazak ministrice Zadru nastavljen je sastankom Otočnog vijeća kojim je predsjedao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministri, župani, gradonačelnici i drugi. Na sastanku koji se održao u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru razgovaralo se o gospodarskim aktivnostima i mjerama usmjerenima prema otocima. Predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako su u mandatu ove Vlade uložene tri milijarde eura u različite projekte na hrvatskim otocima te dodao kako će se nastojati da život otočana diljem jadranske obale bude što bolji i integriraniji. Podsjetio je i da je u novoj financijskoj perspektivi u okviru Integriranog teritorijalnog programa alocirano 150 milijuna eura isključivo za hrvatske otoke.  

U nastavku posjeta Zadru predsjednik Vlade i ministrica sa suradnicima obišli su izložbu „Jedan svijet“ postavljenu u obnovljenoj Providurovoj palači u Zadru, koja s Kneževom čini reprezentativni kompleks Dviju palača. Izložba „Jedan svijet“ vrijedan je kulturni projekt ostvaren u sinergiji Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zadra te njihove partnerske ustanove Narodnog muzeja Zadar, zahvaljujući kojoj će čak 199 kapitalnih djela iz Zbirke NMMU-a biti privremeno smješteno dok traju radovi na obnovi historicističke Vranyczanyjeve palače nakon potresa.



 
 

Pisane vijesti