Ministrica Obuljen Koržinek primila u službeni posjet ministricu civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicu Gudeljević

  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek održala je u Splitu radni sastanak s ministricom civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicom Gudeljević sa suradnicima. Ministrice su razgovarale o suradnji dviju država u području kulture.

Prva od zajedničkih tema o kojima su ministrice razgovarale europski je program potpore za kulturni i kreativni sektor Kreativna Europa, u kojem Hrvatska uspješno sudjeluje od 2008. godine. Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako će sa zadovoljstvom podijeliti dobro višegodišnje iskustvo rada hrvatskog deska u promociji i provođenju programa te pomoći oko transfera znanja bosanskohercegovačkim kolegama.
 
Još jedna od tema o kojoj su dvije ministrice razgovarale je sudjelovanje u projektu obnove objekta i zajedničke izložbe u Bloku 17 u Muzeju Auschwitz-Birkenau. U tijeku je usklađivanje sporazuma o podjeli troškova projekta koji bi trebao biti utvrđen na zajedničkom sastanku svih država sljednica ovu jesen u Zagrebu.
 
Kulturna baština hrvatskog naroda  u Bosni i Hercegovini  kao i očuvanje spomenika kulture tema je od posebnog značaja za obje države. Dogovorena je intenzivnija institucionalna suradnja koja je posljednje dvije godine bila privremeno onemogućena radi okolnosti pandemije koronavirusa kao i razornih potresa koji su pogodili Hrvatsku. Hrvatska i Bosna i Hercegovina uspješno surađuju u okviru Međudržavnog koordinacijskog odbora za implementaciju Plana upravljanja za stećke upisane na Popis svjetske baštine UNESCO-a te je dogovorena intenzivnija suradnja na pripremi periodičkog izvješća o implementaciji Konvencije o svjetskoj baštini za ovo prekogranično kulturno dobro.
 
Ministrica Gudeljević nazočila je jučer svečanom otvorenju 68. Splitskog ljeta, kojeg je ministrica Obuljen Koržinek otvorila te premijeri Verdijeve opere Simon Boccanegra u izvedbi solista, zbora i orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, u režiji Krešimira Dolenčiča i pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića.

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi