Ministrica kulture sudjelovala na videokonferenciji „United for a New Future“

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na videokonferenciji pod nazivom „United for a New Future“, organiziranoj na inicijativu platforme Creative Flip i povjerenice Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariye Gabriel s ciljem razmjene mišljenja o izazovima u kulturnom i kreativnom sektoru u razdoblju krize uzrokovanom koronavirusom.Povjerenica Mariya Gabriel poslala je tri ključne poruke za uzeti u obzir pri izradi rješenja za oporavak kulturnog i kreativnog sektora: vrijednost kulture kao nositelja najboljih praksi, zajedništvo među dionicima te raznolikost kulturnog sektora u vidu identifikacije i sinergije instrumenata koji postoje na razini Europske unije.
 
Ministrica kulture i predsjedateljica Vijećem EU ministara kulture i AV podsjetila je da za nekoliko dana završava prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije te da je za oblikovanje budućnosti kulturnog i kreativnog sektora potrebno djelovati zajednički, posebice u izazovnim trenucima.

Podsjetila je i na održane videokonferencije EU ministara kulture i audiovizualnih djelatnosti i medija,   koje je ministrica sazvala s ciljem razgovora i djelovanja EU ministara o implementiranim mjerama u državama članicama uzrokovanih COVID19 krizom i utjecajem istih na kulturni i kreativni sektor, o potrebnim koracima na europskoj razini, o rezultatima učinjenog i daljnjem djelovanju u razdoblju ponovnog pokretanja kulturnih aktivnosti.

Dodala je da ćemo nastaviti živjeti u razdoblju neizvjesnosti te kako ministri  i dalje trebaju promišljati i predlagati, u dijalogu sa sektorom, prikladna rješenja.

Ministrica je zahvalila svim dionicima kulturnog i kreativnog sektora na dijeljenju ideja i pokretanju raznih inicijativa poput ove te rekla kako vjeruje da će sektor prebroditi i ovu krizu. Ujedno je najavila zaključenje hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te izrazila buduću potporu i daljnju aktivnu suradnju na europskoj razini.

Pisane vijesti