Ministrica kulture primila u posjet zamjenika ravnatelja Ureda za međunarodne poslove u Memorijalnom muzeju holokausta u SAD dr. Roberta Williamsa

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u posjet zamjenika ravnatelja Ureda za međunarodne poslove u Memorijalnom muzeju holokausta dr. Roberta Williamsa te Jessicu Copeland i Vlatku Đukić iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država

u Republici Hrvatskoj u četvrtak, 7. ožujka 2019. godine.
Uz ministricu sastanku su prisustvovali pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo, glavna savjetnica Dubravka Đurić Nemec, tajnica Kabineta Ana Perišić Mijić i viši savjetnik specijalist Dražen Klinčić.



Kao ključna osoba Memorijalnog muzeja holokausta za suradnju s vladama, muzejima, memorijalnim ustanovama, sveučilištima i stručnjacima diljem Sjeverne Amerike i Europe dr. Williams je ujedno i američki predstavnik pri Međunarodnom savezu za sjećanje na Holokaust (International Holocaust Rememberance Association – IHRA), gdje obnaša funkciju predsjedatelja Povjerenstva za pitanja antisemitizma i poricanja holokausta.

Zahvalivši na sastanku, dr. Williams je istaknuo kako je cilj njegova posjeta Hrvatskoj, kao predstavnika neovisne organizacije američke vlade koja se bavi pitanjima holokausta, edukacije o njemu te čuvanjem istine o žrtvama, ponuditi pomoć Vladi RH, ali i civilnom sektoru pri suočavanju s pitanjima vezanim za holokaust i sjećanja na žrtve.

U kontekstu edukacije o holokaustu, ministrica Obuljen Koržinek istaknula je nastojanja Vlade i resornih ministarstava da se od iduće školske godine posjet JUSP Jasenovac uključi u obvezni nastavni sadržaj, što bi uz posjet Vukovaru bila vrlo snažna poruka mladima kako se stradanja i zločini mogu dogoditi svakome u svakome trenutku. Osvrnula se i na pitanje stalnog postava JUSP Jasenovac koji treba osuvremeniti i kontekstualizirati s naglaskom na povijesne dokaze te individualizaciju kako žrtava i njihove patnje, tako i počinitelja zločina. Pritom bi suradnja s priznatim međunarodnim stručnjacima bila dragocjena, osobito radi razmjene primjera dobre prakse i optimalne metodologije istraživanja, odnosno koncipiranja postava.



Dr. Williams je podržao takav pristup, istaknuvši kako bi nastavak istraživanja na utvrđivanju stvarnog broja žrtava i okolnosti njihova stradavanja bilo najbolje provesti u javnom istraživanju s međunarodnim stručnjacima koji bi imali pristup svom potrebnom arhivskog gradivu, uključujući i ono koje je otuđeno iz Republike Hrvatske ili u procesu sukcesije nije vraćeno. Također je pozvao hrvatske stručnjake da posjete Memorijalni muzej holokausta i upoznaju se s njegovim radom na obnovi stalnog postava i pratećeg narativa, čiji se fokus s nacionalnog težišta proširuje na sve stradalničke skupine nacističkih i totalitarističkih režima.

Što se tiče svijesti o holokaustu i razvijanja kulture sjećanja, ministrica je istaknula kako je Vlada RH u želji da se suzbiju manipulacije brojem žrtava, prevladaju neuralgične točke iz prošlosti i uspostavi konstruktivan dijalog među predstavnicima svih skupina stradalnika potaknula stvaranje Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Rad Vijeća rezultirao je dokumentom koji uz čitav niz smjernica za suočavanje s kršenjima ljudskih prava i zločinima po prvi put prenosi u neki službeni hrvatski dokument međunarodno usvojenu definiciju antisemitizma, što je dr. Williams pozdravio. Dodala je i kako je Ministarstvo kulture provodi brojne aktivnosti, čiji su cilj zaštita i očuvanje židovske baštine u Republici Hrvatskoj, baštine koja predstavlja dragocjenu sastavnicu ukupne hrvatske nacionalne baštine te s posebnom pažnjom vodi brigu o njezinoj prezentaciji, kontekstualizaciji i primjerenoj komemoraciji.

Ministrica je ukratko informirala dr. Williamsa i o novom Zakonu o arhivima koji omogućuje slobodan pristup svom gradivu bez dosadašnjeg vremenskog ograničenja, kao i neograničeni pristup građi o zločinima i počiniteljima zločina u svim totalitarnim režimima. Dr. Williams je u ime organizacija koje predstavlja obećao kako će pomoći u osiguravanju neograničenog pristupa građi koja je otuđena iz Republike Hrvatske, i to bilo fizičkim povratom te građe, bilo njezinom digitalizacijom.

Dr. Williams je u svojoj završnoj riječi istaknuo kako su dojmovi koje je stekao tijekom dosadašnjeg posjeta Hrvatskoj i u razgovoru s različitim sugovornicima iz različitih institucija pozitivni te ukazuju na značajne pomake koje su hrvatska država i njezini građani ostvarili u suočavanju s pitanjima holokausta.






 

Najave