Ministrica kulture primila u posjet glavnog tajnika Kanadskog povjerenstva za UNESCO Sébastiena Goupila

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u posjet glavnog tajnika Kanadskog povjerenstva za UNESCO Sébastiena Goupila u srijedu, 6. ožujka 2019. godine.  



Uz ministricu sastanku su prisustvovali pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo, pomoćnik ministrice Davor Trupković, glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i voditeljica Službe za UNESCO Rut Carek i viša stručna savjetnica u Službi za UNESCO Ivana Kecur. Tema sastanka bila je dosadašnja uspješna kulturna suradnja između Republike Hrvatske i Kanade te mogućnost suradnje na novim projektima na području materijalne i nematerijalne baštine između Hrvatske i Kanade.

Ministrica je navela kako su nam aktivnosti na području kulture prioritet, a osobito u okviru tri međunarodna normativna UNESCO-ova instrumenta: Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine (1972.), Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine (2001.) i Konvencije za očuvanje nematerijalne kulturne baštine (2003.). U tom smislu surađujemo s drugim zemljama kroz različite inicijative, stručne razmjene i primjere dobrih praksi. Ministrica je istaknula i kako su Hrvatska i Kanada bile među zemljama koje su inicirale UNESCO-ovu Konvenciju za zaštitu i promicanje raznolikosti kulturnih izričaja (2005.). Također je zahvalila glavnom tajniku Kanadskog povjerenstva za UNESCO Goupilu na promicanju izložbe o hrvatskoj nematerijalnoj kulturnoj baštini koja se održala u Kanadi.

U nastavku posjeta razgovaralo se o mogućim zajedničkim projektima i suradnji, stručnoj razmjeni i razmjeni iskustava na više područja UNESCO-ova djelovanja. 




 

Najave