Ministrica kulture održala sastanke s povjerenicom Mariyom Gabriel i povjerenikom Thierry Bretonom

U okviru posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i povjerenika Europske komisije Zagrebu, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sastala se s povjerenicom za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade

Mariyom Gabriel te s povjerenikom za unutarnje tržište Thierry Bretonom.



Ministrica je izvijestila povjerenicu Mariyu Gabriel o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u području kulture i audiovizualnih djelatnosti. Razgovarale su o upravljanju rizicima u kulturnoj baštini i o medijskoj pismenosti, prioritetima na temu kojih će biti organizirane konferencije u Dubrovniku i Zagrebu. Dotaknule su se i teme Europske prijestolnice kulture, titule koju ove godine nosi grad Rijeka, kao i važnosti sinergija između istraživanja i kulturnog i kreativnog sektora. Za kraj, razgovarale su i o nastavku trijaloga o Uredbi o uspostavi programa Kreativna Europa za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Nakon bilateralnog sastanka, ministrica se sastala s povjerenikom za unutarnje tržište Thierry Bretonom gdje je zajedno s ministrima iz drugih resora istaknula važne teme za Ministarstvo kulture kao što je implementacija Direktive o autorskim pravima, Akt o jedinstvenom tržištu i regulacija digitalnih platformi, medijska pismenost i uskraćivanje pristupa (geo-blocking) u kontekstu audiovizualnih usluga.



Pisane vijesti