Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Splita Ivica Puljak održali radni sastanak

22. studeni 2022. – U drugom po veličini hrvatskom gradu s kulturnom baštinom upisanom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine Ministarstvo kulture i medija s Gradom Splitom ostvaruje suradnju kroz čitav niz zajedničkih tema, programa i projekata.

Gradonačelnik Puljak najavio je skoro usvajanje dvaju dokumenata s ključnim utjecajem na upravljanje promjenama unutar povijesne gradske jezgre i razvojem šireg gradskog područja – Odluku o komunalnom redu i Plan upravljanja starom gradskom jezgrom Splita. 

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je da se radi o dvama izravno povezanim dokumentima te je ponudila stručnu suradnju u njihovoj izradi po svim pitanjima koja su u fokusu konzervatorske službe. Opće konzervatorske smjernice za upravljanje javnim prostorom kulturnopovijesnih cjelina gradskih obilježja, koje je Ministarstvo kulture i medija objavilo 2019. godine, već su poslužile kao temelj za rad na dokumentima prostornog upravljanja vrijednim povijesnim jezgrama u drugim hrvatskim gradovima, uključujući aktualne inicijative uprave Grada Splita.

Rasprava o pitanjima komunalnog reda u odnosu na poslove iz jasno definirane nadležnosti konzervatorske inspekcije konstruktivno je usmjerena kroz zajedničku motivaciju za očuvanjem vrijedne kulturne baštine grada Splita, a osobito povijesne gradske jezgre stasale unutar gabarita Dioklecijanove palače.

Predstavnici delegacije Grada Splita izdvojili su i prioritetne projekte i ulaganja u zaštitu kulturne baštine i kulturnu djelatnost, poput kontinuiteta usmjeravanja sredstava prikupljenih mehanizmom spomeničke rente u projekte održavanja kulturne baštine, rekonstrukcije Hrvojeve ulice uz istočni zid Dioklecijanove palače te rekonstrukcije zgrade Doma mladih u skladu sa suvremenim potrebama.

Ministrica je istaknula da će Ministarstvo i dalje inzistirati na tome da se sva sredstva prikupljena iskorištavanjem Podruma kao i sredstva spomeničke rente namjenski koriste za obnovu najvrjednijih i najugroženijih spomenika u kulturnopovijesnoj cjelini.

U razgovoru su uz ministricu sudjelovali ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec, načelnik Sektora za normativne i upravno-pravne poslove Tomislav Jelić, voditelj Službe za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine Hrvoje Koržinek, voditelj Odjela za graditeljsku baštinu, krajolik i prostornoplanske mjere zaštite Bruno Diklić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu dr. sc. Radoslav Bužančić i viša stručna savjetnica konzervatorica Petra Smajić, a uz gradonačelnika bili su prisutni njegov zamjenik Bojan Ivošević, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mario Negotić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne poslove Leona Grgić, voditeljica Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu Jasna Jerkov te viša savjetnica specijalistica i voditeljica projekta Plan upravljanja SGJ-om Radojka Tomašević.
 
 



Pisane vijesti