Dodijeljene nagrade 56. Natječaja za najbolju kratku priču „Ranko Marinković“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: BORIS ŠĆITAR/VEČERNJI LIST 

22. studenog 2022. –  Na svečanosti dodjele nagrada za najbolju kratku priču „Ranko Marinković“ u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar danas su nagrađene spisateljice Monika Herceg, glavnom nagradom za priču „Noge iz praktičnih razloga pošteđene“, Ivana Bodrožić, drugom nagradom za priču „Fikcija“, te Sara Kopeczky Bajić, trećom nagradom za priču „Kako je djed prodao kuću“.

„Danas, u vrijeme brze izmjene događaja i trendova, kratke usredotočenosti i medija i publike na svaku vijest, kao ministrici kulture i medija veliko mi je zadovoljstvo sudjelovati u dodjeli priznanja koja promiču književnost, trajnu, istinsku vrijednost“, rekla je ministrica te podsjetila kako su brojni autori zahvaljujući upravo Večernjakovoj kratkoj priči stasali u književnike u čijim djelima, često i zahtjevnijima i opsežnijima od kratkih priča, danas uživamo kao čitatelji književnosti na našem lijepom hrvatskom jeziku.
 
Ističući dugu i vrijednu tradiciju ovog natječaja, ministrica je, uz čestitke laureatkinjama i svima onima koji ustraju u pisanju kratkih priča, posebno zahvalila Večernjem listu koji svoj prostor iz tjedna u tjedan posvećuje književnosti i tako desetljećima pridonosi razvoju publike.
 
Na ovogodišnji natječaj prijavilo se 630 autora, a u subotnjem prilogu Obzor objavljeno je pedeset najboljih prema odabiru stručnog ocjenjivačkog suda koji je radio u sastavu: književna teoretičarka, kritičarka i autorica Helena Sablić Tomić (predsjednica), Tomislav Sabljak, urednica rubrike Kultura Večernjeg lista Milena Zajović, nakladnik Seid Serdarević i Večernjakov književni kritičar Denis Derk.
 
Kratke priče zaštitni su znak Večernjeg lista, u kojemu se od 1964. godine u subotnjem prilogu objavljuju prozni tekstovi poznatih i manje poznatih autora. Natječaj za najbolju kratku priču pokrenut je 1966. godine kada su dodijeljene i prve nagrade te je jedan od najdugovječnijih novinskih natječaja za kratku priču u svijetu, u kojem su tijekom desetljeća objavljivali istaknuti hrvatski pisci te mnogi tada nepoznati koji su time započeli svoje autorske karijere.
 



Pisane vijesti | Društvo i zajednica