Ministrica izrazila sućut u povodu odlaska filmskog urednika, producenta i pisca Nenada Pate

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska filmskog urednika, producenta i pisca Nenada Pate.

"Od svojega prvoga angažmana u Studiju za crtani film u legendarnom Zagreb filmu, preko bogate karijere glavnog urednika Filmskog programa Televizije Zagreb, do producenta jednog od najuspješnijih hrvatskih filmova Ritam zločina Zorana Tadića, za koji je nagrađen kao najbolji producent na festivalu u Bruxellesu, Nenad Pata kontinuirano je promovirao vrhunske vrijednosti filmske umjetnosti.

Generacije glumaca, redatelja i ljubitelja filma odrastale su uz njegovu kultnu emisiju 3,2,1,...kreni! u kojoj su gostovali vodeći svjetski redatelji (Orson Welles, Francois Truffaut, Werner Herzog, Claude Chabrol i mnogi drugi). Za uspješnu promociju europskoga filma, odlikovan je i francuskim Ordenom Vitez umjetnosti i književnosti za zasluge u kulturi 1983. godine. Posebno je zaslužan za vrednovanje i popularizaciju Zagrebačke škole crtanog filma, ne samo kao urednik televizijske serije o školi, nego i kao autor više knjiga o animaciji i urednik monografije o Dušanu Vukotiću.

Suosjećajući s obitelji i prijateljima, u trenutku odlaska Nenada Pate, posebno se sjećamo njegovog velikog doprinosa odgoju filmske publike i općenito hrvatskoj kinematografiji."
 



Pisane vijesti | Društvo i zajednica