Ministri Biškupić i Hiller u Muzeju suvremene umjetnosti

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić primio je danas u službeni posjet mađarskog ministra obrazovanja i kulture Istvana Hillera.

Izražavajući dobrodošlicu ministru Hilleru i njegovim suradnicima, ministar Biškupić je podsjetio kako je imao prilike sudjelovati na svečanoj inauguraciji kulturnog projekta Pečuh-Europska prijestolnica kulture 2010. koja je održana 10 siječnja.

Biškupić je istaknuo da će nekoliko hrvatskih kazališta sudjelovati u Pečuhu kako bi europska javnost mogla bolje upoznati dosege hrvatske kazališne umjetnosti.Naglasio je kako je u interesu dviju država zaštita prirodnih vrijednosti prekograničnog područja i ekološki značajnog područja Mure, Drave i Dunava što je i u programu UNESCO-a.

Kao jedan od prioritetnih programa u području znanosti i obrazovanja istaknuo je i izradu novog Hrvatsko-mađarskog odnosno Mađarsko-hrvatskog rječnika u kojem sudjeluju stručnjaci iz obiju zemalja.

Nakon sastanka u Ministarstvu kulture, Biškupić i Hiller sa suradnicima posjetili su Muzej suvremene umjetnosti (MSU), jedan od kapitalnih objekata hrvatske kulture.
 


Mađarski ministar je izjavio kako je riječ o vrhunskom predstavljanju djela suvremene umjetnosti. Zgrada muzeja i njegov umjetnički koncept veliki su kulturni pothvat vrijedan europske pažnje, pogotovo kad se nalazimo u vremenu gospodarske krize, ocijenio je Hiller.

Zahvalio je ministru Biškupiću na današnjem susretu kojim su još jednom potvrdili dobrosusjedske odnose, poglavito one koji se tiču kulturne razmjene i suradnje.

Ministar Biškupić je istaknuo kako će u službenom programu Europske prijestolnice kulture na prijedlog Ministarstva kulture sudjelovati kazalište ''Exit'' i ''Mala scena'', Hrvatski gajdaški orkestar, potom izložba ''Suvremeno hrvatsko kiparstvo'' koja će se predstaviti u reprezentativnom izložbenom prostoru Centra Cella Sephticora, spomeniku upisanom na UNESCO-vu Listu svjetske baštine. Izrazio je zadovoljstvo što će hrvatski umjetnici biti nazočni u Pečuhu tijekom godine te će tako europska i svjetska javnost moći upoznati dosege hrvatske kulture.

S obzirom da je Hrvatsko kazalište u Pečuhu istaknuti nositelj projekta EPK 2010. izraženo je žaljenje zbog prestanka radova na proširenju i obnovi kazališta, kao što je to ranije bilo dogovoreno, te je izražena nada da će u skorije vrijeme biti i ostvareno.  (Hina) Najave