Ministar kulture RH mr. sc. Božo Biškupić sastao se s ministrom kulture Republike Srbije Nebojšom Bradićem

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić zajedno sa suradnicima, sastao se sa ministrom kulture Republike Srbije Nebojšom Bradićem koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.Posjetio je Sajam knjiga u Puli i prisustvovao hrvatskoj premijeri filma „Turneja“, redatelja Gorana Markovića.

Ministar Biškupić naglasio je potrebu za nastavkom rada na povratu kulturnih dobara i potrebu da se ona u što kraćem vremenu vrate u RH. Ministar Biškupić pozdravio je i zahvalio ministru Bradiću što je u vrlo kratkom roku od stupanja na dužnost nakon višegodišnjeg zastoja osnovao novu Komisiju za povrat kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture Republike Srbije. Nedavni povrat od ukupno 35 ikona iz Srbije u Hrvatsku dobar je poticaj za nastavak povrata.
 
Ministar Bradić predložio je češću razmjenu umjetničkih zbirki između dviju država a kao dobar primjer suradnje istaknuo je posuđena djela iz Nacionalnog muzeja u Beogradu koja su bila izložena u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu
 
Zajednički je istaknuto da je suradnja na području izdavačke djelatnost jače zaživjela što se vidi i po hrvatskim naslovima u beogradskim knjižarama i srpskim naslovima u hrvatskim knjižarama.
 
Također je istaknuta dobra suradnja na području kazališne djelatnosti, a posebno nedavno gostovanje Gavele i Kerempuha na Festivalu u Užicama na kojem su dobili brojne nagrade.
 
Bilateralnom susretu dvoje ministara nazočili su i državna tajnica Republike Srbije Nadica Momirov, državni tajnik u Ministarstvu kulture RH mr. Jasen Mesić, ravnateljica uprave u Ministarstvu kulture i Predsjednica međudržavnoga Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske mr. sc. Branka Šulc, ravnatelj uprave u Ministarstvu kulture Čedomir Višnjić te Veleposlanik Republike Srbije u Hrvatskoj Radivoj Cvetičanin.


Najave