Ministar Biškupić uputio brzojav sućuti obitelji Vida Barca

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uputio je brzojav sućuti povodom smrti fotografa i djelatnika Ministarstva kulture Vida Barca.

"Zatečeni i duboko pogođeni, s nevjericom smo primili vijest o preranom odlasku našega voljenog kolege, prijatelja i vrsnog fotografa Vida Barca. Teško je pronaći riječi kojima se može izraziti tuga kada se jedan život u naponu snage tako nenadano ugasi, kada neočekivano i iznenada ode osoba pred kojom je bilo još toliko mnogo stvaralačkih izazova, osoba koja je toliko toga planirala napraviti i otkriti, pritom ne samo misleći na sebe, već nastojeći svojim djelima oplemeniti okolinu, probuditi prošlost i baštiniti budućnost.
 
Kao vrstan fotograf, ostavio nam je u naslijeđe svoje opsežno djelo iznimne kakvoće koje će uvijek svjedočiti o njegovoj istančanoj sposobnosti da minuciozno rekonstruira prošlost, vjerno interpretira događaj te nam slikom i igrom svjetla svijet dočara na uvjerljiv, svima razumljiv i blizak način.
 
Svojim odlaskom Vid Barac ostavlja golemu prazninu u našim srcima, ali iza njega ostaju njegovi umjetnički svjetovi kao neprolazno sjećanje na čovjeka, umjetnika, kolegu i prijatelja kojemu je fotografija obilježila život, ali ga i trajno upisala među umjetnike čiji će rad ostati sačuvan kao važan dio nasljeđa hrvatske kulture.
 
Svi mi koji smo ga poznavali i s njime surađivali dijelimo Vašu duboku bol, jer ga nismo znali samo kao umjetnika nego smo ga u svakodnevnim susretima imali priliku upoznati ponajprije kao čovjeka. I tu možemo bez iznimke posvjedočiti da je bio pouzdan i vrijedan suradnik, uvijek spreman pomoći, ali prije svega drag prijatelj, koji će nam trajno nedostajati.
 
U trenucima neizmjerne tuge koja Vas je zadesila, u osobno ime i u ime Ministarstva kulture upućujem Vam izraze najdublje i najiskrenije sućuti zbog ovoga, za sve nas nenadoknadivog gubitka."


Najave