Ministar Biškupić uputio brzojav sućuti obitelji kipara Vinka Fabrisa

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uputio je brzojav sućuti obitelji preminulog akademskog kipara Vinka Fabrisa.

"S tugom sam primio vijest o odlasku vrsnog hrvatskog kipara Vinka Fabrisa. U svojem je nadahnutom i plodonosnom umjetničkom djelovanju trajno ostao vjeran skulpturi u kamenu i svojoj figurativnoj tematici, za što je talent naslijedio rodivši se i odrastajući u tradicionalnoj kamenoklesarskoj obitelji u Korčuli.

Vinko Fabris svoj je život posvetio umjetnosti, neumorno je stvarao, paralelno radeći kao vrsni pedagog u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu te kao restaurator, sve dok ga bolest nije omela. Njegova djela predstavljaju trajno svjedočanstvo raznolikosti hrvatske likovne scene, na kojoj je njegovo ime upisano velikim slovima.

Fabris je bio nesuspregnut u oblikovanju izvornog rukopisa u kamenu, kojime ostavlja pečat monumentalnosti izraza i dočarava ruku vrsnog majstora predočavajući svu životnost prirode. Zbog svog bogatog umjetničkog kiparskog opusa, koji karakterizira autorska prepoznatljivost i poseban umjetnikov osjećaj za sažetost forme i mekoću oblika, Vinko Fabris će nam ostati u trajnom sjećanju.


U ime Ministarstva kulture i moje osobno primite izraze sućuti."

Najave