Ministar Biškupić uputio brzojav sućuti obitelji Ice Voljevice

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uputio je brzojav sućuti obitelji istaknutoga hrvatskog karikaturista Ice Voljevice.

"Poštovana obitelji,

u povodu smrti našeg Ice Voljevice, jednog od najistaknutijih i najnagrađivanijih karikaturista ovih prostora, primite u moje osobno ime i u ime Ministarstva kulture izraze duboke sućuti.

Nenadoknadiv je to gubitak kako za obitelj, prijatelje i štovatelje, tako i za hrvatsku kulturu u cjelini.

Od studentskih dana, kada počinje surađivati u humorističkom tjedniku Kerempuh, njegov ga je karikaturistički rad vodio kroz redakcije najpoznatijih hrvatskih listova, poput Globusa, Narodnog lista, Vjesnika i Večernjaka. Uz istančani osjećaj za društvenu zbilju i obični, svakodnevni život malog čovjeka te nepotkupljivu kritičnost, čija britkost tijekom godina nije nimalo otupjela, Ico Voljevica pokazao je iznimnu sposobnost da viđeno pretvori u vizualnu poeziju karikature. Tijekom desetljeća svakodnevnog druženja njegov se Grga u našoj svijesti pretvorio u referentno mjesto za komentiranje i vrednovanje društvene stvarnosti i njezine slojevitosti.

Odlaskom Ice Voljevice hrvatska kultura je izgubila jednog od najistaknutijih karikaturista i ilustratora, a s njim je otišao i njegov vjerni Grga. Obojica će nam ostati u trajnom sjećanju."

Najave