Ministar Biškupić čestitao 84. rođendan Slobodanu Novaku

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić čestitao je 84. rođendan Slobodanu Novaku, hrvatskom prozaiku, romanopisacu i esejistu.

"Poštovani gospodine Novak,

u ime hrvatske kulturne javnosti i svoje osobno od srca Vam upućujem iskrene čestitke u povodu Vašega 84. rođendana.

Svojom kakvoćom, izražajnošću i estetskom ujednačenošću Vaš je literarni opus jedan od vrhunaca hrvatske moderne proze, ravnopravan ponajboljim svjetskim književnim ostvarenjima. Vaša djela rezultat su akumulirana životna iskustva i goleme estetske energije, a u njima tražite odgovore na temeljna moralna i egzistencijalna pitanja modernoga čovjeka. Vi znate snagu riječi i zato se s njima ne razmećete. Svaku pažljivo odvagujete i pod Vašim perom riječ postaje materijal za najprofinjenije estetsko oblikovanje, ali i ubojito sredstvo socijalne kritike. Nitko u nas nije s takvom snagom i ironijskim nabojem obračunao s kolektivnim mitovima, iluzijama i ideologijama. Na mapi poratne hrvatske proze Vaše novele i romani, osobito kultni Mirisi, zlato i tamjan, ostaju trajnim uporišnim točkama u vrijednosnom smislu i mjesto provjere svim budućim generacijama. Svojim ste superiornim pripovjedačkim stilom, eruditskim literarnim asocijacijama i virtuoznim korištenjem svih jezičnih potencijala trajno obilježili hrvatsku književnost u drugoj polovici 20. stoljeća, ali i na početku novoga milenija.

Želeći vam dobro zdravlje, najiskrenije Vam još jednom čestitam i zahvaljujem na stalnim doprinosima hrvatskoj književnosti i kulturi u cjelini."

Najave