Međuinstitucionalna suradnja za rješenja očuvanja cjeline groblja Mirogoj uz potporu Europe Nostre i Instituta Europske investicijske banke

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

29. srpnja 2022. – U Ministarstvu kulture i medija održan je treći po redu sastanak na temu provedbe projekta posvećenog zaštićenoj cjelini groblja Mirogoj u okviru programa 7 Most Endangered s potporom Europe Nostre i Instituta Europske investicijske banke.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ustanova u čijoj je nadležnosti praktična provedba mjera očuvanja cjeline groblja Mirogoj: voditelj podružnice Zagrebačkog holdinga Gradska groblja Igor Rađenović i voditeljica Službe za tehničke poslove Sanja Magzan, pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba Lana Križaj i viša stručna savjetnica-konzervatorica Ana Vranić Rob. Akademkinja Željka Čorak, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti dr.sc. Katarina Horvat-Levaj te zamjenik pročelnice Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Dragan Damjanović sudjelovali su kao predstavnici hrvatskih stručnjaka u čijem je znanstvenom fokusu vrednovanje cjeline groblja Mirogoj u kontekstu hrvatske i europske povijesti umjetnosti i arhitekture. S perspektivom provođenja istraživanja o znamenitim pokojnicima sastanku je prisustvovao i ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest dr.sc. Gordan Ravančić, a u ime Ministarstva kulture i medija sastanak su vodili glavni konzervator za nepokretnu kulturnu baštinu Davor Trupković, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu baštinu Tatjana Horvatić i viša stručna savjetnica-konzervatorica Petra Smajić.

Podsjećamo, nakon potresa koji su tijekom 2020. godine pogodili središnju Hrvatsku cjelina groblja Mirogoj uvrštena je na popis Sedam najugroženijih baštinskih lokaliteta (7 Most Endangered) za 2021. godinu. U rujnu i listopadu 2021. godine stručnjaci Europe Nostre i Europske investicijske banke posjetili su Mirogoj i definirali preporuke za ulaganje potpore dodijeljene putem navedenog programa. Sagledavši svakodnevne izazove funkcioniranja groblja i predstojeće obnove u odnosu na potencijal Mirogoja kao turističko-baštinske destinacije, zaključeno je da će se bespovratna sredstva u iznosu od 10.000 EUR usmjeriti u istraživanja, studije i konzultacije o izazovima očuvanja cjeline groblja Mirogoj.

Ovaj treći sastanak projektnog tima zaključen je u suglasnosti o dugoročnoj prirodi krajnjih ciljeva čitave inicijative, među kojima se ističe i podizanje svijesti stručne i šire javnosti o vrijednosti Mirogoja te ugrozama njegovog očuvanja. Usporedno nužnom radu na obnovi nakon potresa i održavanju svakodnevnog funkcioniranja groblja, istraživanja povjesničara umjetnosti dodatno će se usmjeriti na daljnju analizu i kategorizaciju grobova, grobnica i nadgrobne plastike te vrednovanje cjeline groblja Mirogoj, a istraživanja povjesničara na identificiranje pokojnika znamenitih za Zagreb i cijelu Hrvatsku. Inicijativu je podržala i Turistička zajednica Grada Zagreba, čije će sudjelovanje u provedbi doći do izražaja u kasnijim fazama provedbe.
 

Pisane vijesti