Koordinacija provedbe korištenja sredstava Fonda solidarnosti EU za obnovu kulturne baštine nakon potresa

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

22. rujna 2022. – Ministarstvo kulture i medija nastavlja stabilnim tempom provoditi projekte financirane sredstvima Fonda solidarnosti EU za obnovu kulturne baštine nakon potresa, a ovoga su tjedna održana dva radno-koordinacijska sastanka radi praćenja provedbe i konzultiranja oko zajedničkih izazova.

U srijedu, 21. rujna 2022., pročelnici i djelatnici konzervatorskih odjela središnje i sjeverne Hrvatske okupili su se na regionalnom kolegiju u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu, a u četvrtak, 22. rujna 2022., održan je u Ministarstvu kulture i medija koordinacijski sastanak s predstavnicima Grada Zagreba i ustanova u kulturi kojima je osnivač Grad Zagreb.

Na kolegiju su dobrodošlicu i uspješan rad okupljenima poželjeli domaćini susreta, karlovački gradonačelnik Damir Mandić i županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin. Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i njezini suradnici iz Ministarstva raspravljali su o tijeku provedbe ukupno 280 projekata obnove kulturne baštine nakon potresa, s ciljem otklanjanja eventualnih prepreka te postizanja koordiniranog i ujednačenog postupanja nadležnih konzervatorskih odjela, Gradskog zavoda i Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva.

   

Foto: MKM                                                                  Foto: Karlovačka županija


U raspravi su sudjelovali ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec, glavna tajnica Ministarstva Marica Mikec, v.d. ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda Boris Mostarčić, glavni konzervatori Višnja Bralić i Davor Trupković, načelnica sektora za konzervatorske odjele i inspekciju dr. sc. Tatjana Lolić, načelnica sektora za upravljanje rizicima i provedbu programa zaštite kulturne baštine Kristina Zloušić Idjaković, načelnik sektora za normativne i upravno-pravne poslove Tomislav Jelić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu Sonja Kočevar, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini Viki Jakaša Borić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zagrebu Amelio Vekić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milan Pezelj te pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba Lana Križaj.

Na koordinacijskom sastanku u četvrtak, predstavnici Grada Zagreba i ustanova u kulturi kojima je osnivač Grad Zagreb izvijestili su stručne službe Ministarstva o tijeku provedbe ukupno 25 projekata zaštite i obnove kulturne baštine nakon potresa sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije. Primarni je cilj bio identificirati eventualne poteškoće u njihovoj daljnjoj provedbi, uskladiti načine postupanja te otvoriti kanale komunikacije i suradnje za sve predstojeće izazove obnove.

Uz ministricu kulture i medija dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek iz Ministarstva su sudjelovali ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec, glavna tajnica Ministarstva Marica Mikec, načelnica sektora za upravljanje rizicima i provedbu programa zaštite kulturne baštine Kristina Zloušić Idjaković i voditeljica Službe za upravljanje rizicima i pripremu i provedbu programa zaštite kulturne baštine Melinda Trbojević.

Uz dogradonačelnika dr. sc. Luku Korlaeta u koordinaciji su sudjelovali pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Emina Višnić, pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Lana Križaj, pomoćnik pročelnice Stručne službe Grada Zagreba Igor Delak, pročelnik Službe za informacijski sustav i tehničke poslove Igor Plavčić, pomoćnik pročelnice Stručne službe Grada Zagreba Hrvoje Kalčiček te voditeljica Odjela za financijske i pravne poslove i održavanje objekata Suzica Bušljeta. Sastanku su se odazvali i predstavnici Gradskog dramskog kazališta "Gavella", Muzeja Prigorja, Arheološkog muzeja u Zagrebu, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, ustanove Zagreb film, kazališta Komedija, Umjetničkog paviljona, Etnografskog muzeja, Muzeja za umjetnost i obrt te Knjižnica Grada Zagreba.



Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja