Koncert u povodu primopredaje predsjedanja Vijećem Europske unije između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke

Slika /slike/glazba violine.jpg
Povodom primopredaje predsjedanja Vijećem Europske unije između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke, a suradnjom ministrice kulture Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek i državne ministrice za kulturu i audiovizualnu djelatnost Monike Grütters, Orkestra Minhenskog radija pod ravnanjem Ivana Repušića te Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija, pripremljen je prigodni program u ponedjeljak, 6. srpnja 2020. godine.

U obliku posebne televizijske emisije prikazat će se koncert čije je snimanje s hrvatske strane upriličeno u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a s njemačke u Herkulessaal  Stare kraljevske rezidencije u Münchenu.

Tijekom emisije, publici će se obratiti ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, državna ministrica za kulturu i audiovizualnu djelatnost Monika Grütters te bavarski ministar za znanost i kulturu Bernd Sibler.


FOTO: HRT

Ansambli će se izmjenjivati u izvedbama reprezentativnih ostvarenja hrvatske i njemačke glazbene baštine. Orkestar Minhenskog radija provest će gledatelje kroz kratku povijest njemačkih i austrijskih velikana glazbe, ali i odati počast hrvatskom velikanu Borisu Papandopulu. U tome će im se pridružiti proslavljeni flautist Emmanuel Pahud, trenutačno rezidencijalni umjetnik Orkestra Minhenskog radija te prvi flautist Berlinske filharmonije.

Simfonijski orkestar HRT-a predstavit će najznačajnija djela hrvatske glazbe – pretklasični simfonijski rukopis Luke Sorkočeviće i trijumfalno finale opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, kao i glazbu njemačkih autora Richarda Wagnera i Maxa Brucha. Nacionalni prvak Opere HNK-a u Zagrebu, tenor Tomislav Mužek te violončelistica Monika Leskovar pridružit će se hrvatskom orkestru kao solisti.

Vrhunac glazbene večeri bit će zajednička izvedba ulomka zadnjeg stavka Devete simfonije Ludwiga van Beethovena čime će Orkestar Minhenskog radija i Simfonijski orkestar te Zbor HRT-a odati počast Ludwigu van Beethovenu na 250. obljetnicu njegova rođenja, ali i podsjetiti da je upravo glasovita Oda radosti, sa svojim idealom bratstva među ljudima, himna Europske unije.

Hrvatska publika koncert će imati priliku pratiti u ponedjeljak, 6. srpnja 22:15 sati na Trećem programu HTV-a u isto vrijeme kao i njemačka publika na televizijskom kanalu ARD-alpha Bavarske radiotelevizijske mreže (Bayerischer Rundfunk). Njemačka publika snimku će također moći pogledati i poslušati 11. srpnja u 21:15 sati na televizijskom kanalu 3sat te 25. srpnja u 12:05 sati na radiju BR-Klassik.

Cjeloviti program emisije potražite na poveznici:
https://glazba.hrt.hr/630134/koncert-povodom-primopredaje-predsjedanja-vijecem-europske-unije-izmeu-republike-hrvatske-i-savezne-republike-njemacke

https://www.rundfunkorchester.de/festkonzert-zur-uebergabe-der-eu-ratspraesidentschaft-von-kroatien-an-deutschland-muenchen-06-07-2020/k18559/

 

Pisane vijesti