Kaštel Rota u Momjanu hrvatski je primjer digitalizirane baštine za kampanju Twin it!

Slika /slike/fotogalerija/2024 godina/rota_castle.jpg

Foto: Josip Višnjić - HRZ


U tijeku je kampanja Twin it!  koja se provodi s ciljem prikupljanja i vidljivosti digitalizirane baštine u 3D obliku radi oblikovanja zajedničkog podatkovnog prostora kulturne baštine na području čitave Europe. Uz kolege iz Poljske, Služba za digitalizaciju kulturne baštine Ministarstva kulture i medija za Europeanu je podijelila svoja iskustva i način pristupanja odabiru digitalizirane baštine za kampanju Twin it!. Više informacija napoveznici.

Podsjećamo, Ministarstvo kulture i medija priključilo se kampanji odabirom kaštela Rota u Momjanu, jednog od najboljih primjera srednjovjekovnoga obrambenog graditeljstva u Istri, čije se ruševine nalaze na izoliranoj stijeni iznad doline rijeke Argile, na sjeverozapadu istarskog poluotoka. Prvi podatci o utvrdi datiraju iz 13. stoljeća, od kada su u njoj stolovali pripadnici obitelji De Mimiliano, grofovi Gorički, Wachspeutel, Habsburg, Topplach, Raunach i Rota. U trećem desetljeću 19. stoljeća utvrda je napuštena, a prema grafičkim prikazima iz 18. i 19. stoljeća očiti su procesi propadanja napuštenog objekta koji se u samo stotinjak godina od velebnog zdanja pretvorio u ruševine s tek nekoliko očuvanih zidova.
 
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Buje i talijanska regija Regione del Veneto 2015. godine financirali su i pokrenuli projekt istraživanja i konzervacije dvorca, koji je obuhvaćao konstrukcijske i sanacijske radove te arheološka istraživanja, koja su rezultirala podatcima o arhitektonskom razvoju utvrde te o svakodnevnom životu tijekom sedam stoljeća. Ti su podatci ujedno velik doprinos istraživanju srednjovjekovnog obrambenog graditeljstva, ali i nastavku obnove i prezentacije utvrde.
 
S obzirom na to da se utvrda još uvijek smatra ugroženom, njezina 3D digitalizacija za kampanju Twin it! omogućuje daljnje istraživanje i očuvanje bogate povijesti. Više informacija na poveznici.




Pisane vijesti