Izložbom o bogatom kulturno-povijesnom naslijeđu cerničkog kraja završavaju Dani europske baštine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Gradski muzej Nova Gradiška

Prošlog tjedna u Gradskom muzeju Nova Gradiška otvorena je izložba „Srednjovjekovno graditeljsko i povijesno naslijeđe cerničkog kraja“, koja u okviru ovogodišnjeg izdanja manifestacije Dani europske baštine u Hrvatskoj progovara o važnosti podizanja razine svijesti o zaštiti i uspostavljanju održivosti kulturne baštine.

Ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić otvorila je izložbu uz poruke o važnoj ulozi lokalne zajednice u održivosti kulturne baštine, posebice u širenju svijesti o važnosti njezine zaštite i zajedničke skrbi kako bi ostala u nasljeđu budućim generacijama. „Iznimno mi je drago kao nacionalnoj koordinatorici Dana europske baštine da je ova izložba dio ovogodišnjeg programa Dana europske baštine koji se odvijaju pod zajedničkom temom Održivost baštine na razini cijele Europe, koja je posebno relevantna u kontekstu sve izraženijih klimatskih promjena i učestalih pojava prirodnih nepogoda, a naročito nakon potresa koji su pogodili središnju Hrvatsku 2020. godine i razmjera i složenosti obnove stradale kulturne baštine.“ Uz čestitke autorima izložbe i zahvalu svima uključenima na angažmanu, ravnateljica Deranja Crnokić zaključila je kako je ova izložba primjer dobre međuinstitucionalne suradnje.
 
Okupljenima su se obratili i autori izložbe Marija Mihaljević, Ratko Ivanušec, Petar Seletković, Marija Karbić, Stanko Andrić te pročelnica Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu Željka Perković i načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić.
 
Izložba je rezultat interdisciplinarnog pristupa temi i suradnje konzervatora, povjesničara umjetnosti, arheologa i povjesničara te predstavlja najnovije rezultate istraživanja lokaliteta srednjovjekovne sakralne i fortifikacijske arhitekture kao i nove povjesničarske spoznaje o srednjovjekovnim plemićkim obiteljima koje su živjele i imale svoje posjede na prostoru današnje općine Cernik (Dessewffy Cernički, Podvrški, Tamásy, Héderváry i dr.).
 
Organizirana je na inicijativu Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu, u suradnji s Gradskim muzejom Nova Gradiška i Hrvatskim institutom za povijest, Podružnicom za Slavoniju, Srijem i Baranju iz Slavonskog Broda te uz podršku i pokroviteljstvo Općine Cernik. Izložba ostaje otvorena do kraja studenog 2022. godine i njome službeno završava bogat program ovogodišnjeg izdanja manifestacije Dani europske baštine.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica