Izložba i prigodan obljetnički program u Muzeju seljačkih buna

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Zvonimir Babić

9. veljače 2023. – Muzej seljačkih buna u povodu obilježavanja 450. obljetnice Seljačke bune iz 1573. godine i 50 godina rada Muzeja tijekom veljače održava raznolik program i aktivnosti za posjetitelje svih uzrasta.

Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić tom je prigodom posjetila Muzej koji se nalazi u baroknom dvorcu obitelji Oršić u Gornjoj Stubici i otvorila izložbu „Seljačka buna u djelima Zorislava Drempetića Hrčića“, slikara i prvog kustosa, kasnijeg direktora Muzeja seljačkih buna te prvog ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja. 
 
Uz čestitke u povodu posebnih obljetnica, pola stoljeća postojanja Muzeja seljačkih buna (osnovanog 1973. godine na 400. obljetnicu Seljačke bune) i tri desetljeća njegova rada u okrilju Muzeja Hrvatskog zagorja, ravnateljica Deranja Crnokić istaknula je važnost izložbe koja djelima zaslužnog muzejskog djelatnika i ljubitelja svojeg zavičaja i čuvara njegove baštine Zorislava Drempetića Hrčića prikladno započinje cjelogodišnju proslavu.
 
„Slike koje danas imamo priliku vidjeti, a koje se čuvaju u Muzeju seljačkih buna i obiteljskoj ostavštini, svjedoče o slikarevoj posvećenosti temama koje su obilježile stubički kraj i želji da one uđu u trajno pamćenje sadašnjih i budućih generacija“, rekla je ravnateljica Deranja Crnokić te dodala kako je izložba zapravo posveta autorovom stručnom radu kao dugogodišnjem ravnatelju koji je uvelike pridonio velikim postignućima te muzejske ustanove, kojoj je zaželjela nove uspjehe i dinamičnu budućnost.
 
Muzejski programi dio su manifestacije oživljene povijesti, jubilarne 15. Seljačke bune, koja će završiti 11. veljače uprizorenjem Bitke kod Stubice kod dvorca Stubički Golubovec.

Više: https://msb.mhz.hr/aktualno/programi-i-popusti-u-veljaci-povodom-obljetnice-bune/



Pisane vijesti