Izazovi izrade stalnih postava – povijesni trenutak hrvatske muzejske struke

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA i MKM

22. siječnja 2024. - S obzirom na to da se od 22 muzeja u nadležnosti Ministarstva kulture i medija čak 15 trenutno nalazi u nekoj od faza pripremnih radnji i izrade novih stalnih postava, potaknuto velikim brojem projekata obnove nakon potresa, energetske obnove ili drugih projekata obnove sufinanciranih iz EU fondova, Ministarstvo kulture i medija zajedno s Muzejsko dokumentacijskim centrom u Galeriji Klovićevi dvori organiziralo je okrugli stol o izazovima izrade suvremenih stalnih muzejskih postava.

Obraćajući se uvodno na skupu muzealaca iz svih krajeva Hrvatske, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je važnost ovog povijesnog trenutka za hrvatsku muzejsku struku, ali i hrvatsku kulturu općenito. Naglasila je kako smo svjesni uloge koju muzeji imaju u njegovanju našeg kulturnog identiteta, u zaštiti, proučavanju i komunikaciji baštine, ali i u podržavanju suvremenog stvaralaštva i promociji hrvatske kulture i umjetnosti te upozorila kako je izrada novih stalnih postava prepoznata kao jedan od većih izazova. „Ovaj skup smatram tek prvim korakom u procesu u kojem očekujem suradnju, raspravu, usvajanje najboljih domaćih i međunarodnih praksi kako bi svaki muzej na najbolji način realizirao taj važni projekt“, istaknula je ministrica

Posjetivši kako je putem Ministarstva kulture i medija za projekt obnove zgrada koje imaju status kulturnog dobra - oštećenih uslijed potresa koji su pogodili Zagreb i Petrinju s okolicom, ukupno realizirano više od 470 milijuna eura radova iz sredstava Fonda solidarnosti, a od toga za 10 zgrada muzeja više od 18 milijuna eura, ministrica je izrazila zadovoljstvo što je za nastavak konstrukcijske obnove nakon isteka roka provedbe Fonda solidarnosti Ministarstvo za muzejske zgrade iz državnog proračuna do sada osiguralo za isplatu gotovo 2.5 milijuna eura. „Kada je riječ o obnovi zgrada u kojima su smješteni muzeji, izazov je bio tim veći jer je trebalo organizirati i evakuaciju i zbrinjavanje muzejske građe i muzejske dokumentacije, pronaći i prema zahtjevima struke prilagoditi  izdvojene, sigurne i primjerene privremene čuvaonice“, podsjetila je ministrica te zahvalila na predanosti i angažmanu muzejskih djelatnika koji su koordinirali poslove obnove, proces pakiranja, preseljenja građe i njezine sigurne pohrane.
 
Ministrica je također podsjetila kako je od muzeja kojima je Ministarstvo kulture i medija osnivač, u Zagrebu i okolici, trenutno u procesu cjelovite obnove ukupno 7 ustanova koje su stradale u potresu, a za njihovu obnovu iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano je više od 110 milijuna eura. To su Hrvatski muzej naivne umjetnosti u Kući Lovrenčić, Hrvatski povijesni muzej na dvije lokacije, Palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch i zgradi bivšeg Hidrometeorološkog zavoda, Javna ustanova Ante i Wiltrud Topić Mimara - Muzej Mimara, Muzeji Ivana Meštrovića - Atelijer Meštrović, Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Galerija Klovićevi dvori i Muzeji Hrvatskog zagorja. Istaknula je kako su krajem prosinca dodijeljeni ugovori za 72 projekta sveobuhvatne obnove zgrada javne namjene u vrijednosti od gotovo 500 milijuna eura, među kojima su brojne zgrade djelatnosti u kulturi (Muzej za umjetnost i obrt, Umjetnički paviljon, zgrade HAZU-a i HDLU-a).
 
Ministrica je najavila kako će uz navedene projekte obnove velik broj muzeja unaprijediti stanje svojih zgrada provedbom projekata energetske obnove nakon koje će se izraditi i novi stalni postavi u energetski uvjetnom i pogodnom prostoru. Izrazila je zadovoljstvo što je putem poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“ u okviru NPOO-a Ministarstvo donijelo Odluke o financiranju energetske obnove za 10 muzeja u ukupnom iznosu od 12, 4 milijuna eura, a uz Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu (3.594.426,97) i Dvor Trakošćan (322.643,83) sredstva su dodijeljena i Muzeju grada Koprivnice, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog Primorja Rijeka, Gradskom muzeju Varaždin, Samoborskom Muzeju, Muzeju Đakovštine Đakovo, Gradskom muzej Vinkovci, Muzeju Međimurja i ostalima.
 
U svom uvodnom obraćanju ministrica je usmjerila pozornost muzealaca i na trajni Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Obnova javne kulturne infrastrukture” putem kojeg će se ulagati u temeljnu kulturnu infrastrukturu: muzeje, knjižnice, kina i domove kulture kako bi se prilagodili standardima današnjeg vremena te omogućila energetska obnova i modernizacija, čime se građanima omogućuje veća dostupnost sudjelovanja u kulturi. „Sve navedene linije financiranja doista pružaju značajnu potporu za unaprjeđenje muzejske infrastrukture pa time i same djelatnosti, a pred nas ujedno stavljaju izazov da paralelno radimo na pripremnim radnjama stalnih muzejskih postava te budemo spremni da ih i realiziramo na najbolji i najprofesionalniji način u skladu s najnovijim svjetskim praksama“, zaključila je ministrica.
 
Uz ministricu, uvodno su se na skupu obratili predsjednik Hrvatskog muzejskog vijeća Darko Komšo i ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra Maja Kocijan. Na panelu pod nazivom „Prezentacija idejnih rješenja i pripremnih radova stalnih postava“ ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić osvrnula se na otvorenje prvog stalnog postava,  ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar predstavila je prvi stalni postav Hrvatskog povijesnog muzeja u dvije gornjogradske palače, o konceptu stalnog postava u muzeju i izvan njega govorio je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, a idejni projekt stalnog postava Atelijera Meštrović predstavila je ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir. Na okruglom stolu sudjelovali su ravnateljice i ravnatelje te kustosi i ostali stručni djelatnici ustanova u kulturi koji sudjeluju u izradi stalnog postava. Nakon okruglog stola ravnatelja i stručnih djelatnika muzeja na kojem se raspravljalo o unapređenju pristupa izradi stalnog postava održan je i kolegij ravnatelja muzeja.

Izazovi izrade stalnih postava ppt.

Pisane vijesti

Dokumenti