Hrvatska prvi put domaćin kongresa Međunarodnog vijeća organizatora festivala folklora i tradicijske umjetnosti (CIOFF)

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

7. studenog 2023. - Pod pokroviteljstvom Ministarstva  kulture i medija Hrvatska je prvi put domaćin 52. Kongresa Međunarodnog vijeća organizatora festivala folklora i tradicijske umjetnosti (CIOFF), koji se održava u Osijeku do 12. studenog.


Raznovrsni program Kongresa okuplja više od 150 sudionika iz cijelog svijeta, predstavnika nevladinih udruga i organizatora festivala folklora, a Hrvatska će se predstaviti kao zemlja bogate nematerijalne kulturne baštine. U okviru programa Kongresa obilježit će se 20. obljetnica UNESCO-ove konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

Kongres je otvorila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazivši zadovoljstvo što se ove godine održava u Osijeku,  gradu bogate povijesti i kulturne baštine te domaćinu brojnih kulturnih i umjetničkih manifestacija. Istaknula je da je dugotrajno ulaganje u kulturno-umjetnički amaterizam i živu baštinu omogućilo Hrvatskoj da bude prepoznata po svojoj iznimno bogatoj nematerijalnoj kulturnoj baštini i rezultiralo velikim brojem upisanih nematerijalnih kulturnih dobara u nacionalni Registar i UNESCO-ove popise. Ministrica je podsjetila kako je od donošenja Konvencije u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske do danas upisano 221 nematerijalno kulturno dobro, od kojih je 21 upisano na UNESCO-ove popise nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

„Njegujući vlastitu kulturnu baštinu, koja se prenosi s naraštaja na naraštaj i stalno iznova nastaje kao odgovor na svoje okruženje, gradimo osjećaj identiteta i kontinuiteta te promičemo poštovanje kulturne raznolikosti i ljudske kreativnosti“, naglasila je ministrica.  Dodala je da su upravo kulturno-umjetnička društva i udruge glavni pokretači i nositelji kulturnog života manjih sredina, a predstavljanjem svojih programa na brojnim festivalima, manifestacijama i smotrama zajednici omogućuju aktivno sudjelovanje u kulturnom životu, što rezultira stvaranjem nove publike, ne samo za tradicijske kulturne sadržaje već za kulturu uopće.

Kongres obuhvaća sjednice sektora, komisija i radnih grupa CIOFF-a te glavnu skupštinu, a na Kulturnoj konferenciji i Kulturnom forumu ove godine tema će biti očuvanje nematerijalne kulturne baštine.
Poseban naglasak programa bit će na prezentaciji nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, organizirat će se tematske večeri na kojima će hrvatska kulturno-umjetnička društva i udruge putem folklornih izvedbi, tradicijskih rukotvorina i gastronomije predstaviti nematerijalnu kulturnu baštinu raznih dijelova Hrvatske. 
 

Pisane vijesti