Eurobarometar: Hrvati kao i drugi građani EU najviše vjeruju tradicionalnim medijima

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Anketni instrument Europske unije – Eurobarometar objavio je rezultate istraživanja kojim su detaljno ispitane i razmatrane navike građana EU u konzumaciji medijskih sadržaja, njihovo povjerenje u različite medijske izvore i stavovi prema dezinformacijama.

Mediji imaju važnu ulogu u informiranju europskih građana o aktivnostima Europske unije i njezinih institucija, a ovo je istraživanje pokazalo kako je 72 % ispitanika EU nedavno pročitalo, vidjelo ili čulo nešto o Europskoj uniji, a 57 % o Europskom parlamentu. U Hrvatskoj su ove brojke nešto veće pa je tako 86 % građana pročitalo nešto o Uniji, a 73 % o Europskom parlamentu.

Televiziju ispitanici EU i u Hrvatskoj navode kao primarni izvor vijesti, u istom postotku od 75 % što osobito vrijedi za starije generacije. Općenito, ispitanici navode javne televizijske i radijske postaje kao najpouzdaniji izvor vijesti u EU-u (EU 49 %, Hrvatska 39 %), slijede ih tiskani mediji (EU 39 %, Hrvati 26 %) i privatne televizijske i radijske postaje (27 %, Hrvatska 23 %).

Pokazalo se zanimljivim kako Hrvati u većem postotku od drugih ispitanika EU, vjeruju informacijama dobivenim putem društvenih mreža i razmjenom informacija putem drugih online platformi (Hrvatska 19 %, EU 14 %), isto tako u većem postotku Hrvati povjerenje daju elektroničkim medijima i platformama uključujući blogove i podcastove (Hrvatska 14 %, EU 11 %). Hrvati u istom postotku kao i ostali građani EU (12 %) „vrlo samouvjereno“ vjeruju kako mogu prepoznati lažne vijesti, dok je 56 % Hrvata u odnosu na 52 % ostalih građana EU „prilično samouvjereno“ pri prepoznavanju lažnih vijesti.

Više:

Pisane vijesti