Dogovorena daljnja pomoć ukrajinskom Ministarstvu kulture u zaštiti kulturnih dobara, borbi protiv dezinformacija i gostovanjima umjetnika

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek razgovarala je danas sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksandrom Tkachenkom o daljnjoj pomoći ukrajinskom kulturnom i kreativnom sektoru, organiziranju i financiranju gostovanja, odnosno rezidencija ukrajinskih umjetnika i ansambala u Hrvatskoj te stručnoj, tehničkoj i financijskoj pomoći u području zaštite kulturne baštine. Razgovarali su i o sprečavanju širenja ruskih dezinformacija i propagandnih  programa te koracima koje je moguće i potrebno poduzimati.

Ministrica Obuljen Koržinek izvijestila je ministra Tkachenka o sastanku hrvatskih i ukrajinskih stručnjaka u području zaštite kulturne baštine, temeljenog  na iskustvu u organizaciji i provedbi spašavanja i zaštite kulturne baštine tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj. Kao rezultat sastanka, hrvatsko Ministarstvo kulture i medija uputilo je potrebnu opremu za evakuaciju i zaštitu kulturne baštine, od aparata na bazi praha za gašenje požara bez izazivanja dodatnih oštećenja, preko aluminijskih sanduka različitih dimenzija za evakuaciju i transport umjetnina i druge građe, do transportne zaštitne folije i drugih materijala koji su stigli prekjučer u Lavov. Ministrica je također ponudila dolazak hrvatskih stručnjaka u Ukrajinu radi pomoći u obnovi pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara, čim se za boravak steknu uvjeti. 

Ministrica je posebno izdvojila nužnost evakuacije i digitalizacije inventarnih knjiga kako bi se spriječila ilegalna trgovina kulturnim dobrima do koje uvijek dolazi tijekom i nakon ratnih sukoba.

Ministar Tkachenko je informirao ministricu Obuljen o potrebama ukrajinskih stručnjaka u području zaštite kulturne baštine. Istaknuo je posebno potrebu digitalizacije kao i transfera znanja vezano uz pokretanje procesa popisa i procjena šteta i planiranje obnove, na čemu surađuju sa stručnjacima UNESCO-a i Alipha. Ukrajinski je ministar posebno apelirao na pomoć umjetnicima i ansamblima od kojih neki već i sada borave u europskim državama kako bi im se omogućio rad i nastupi pogotovo u ljetnim mjesecima. Isto tako, istaknuo je kako je s više ministara kulture razgovarao o mogućnosti financijske pomoći Ukrajinskom kulturnom fondu i Ukrajinskom institutu za knjigu kako bi se omogućio nastavak financiranja umjetničkih programa umjetnika koji nastavljaju raditi u Ukrajini.
 
Ministrica je izvijestila da je Ministarstvo, u suradnji s hrvatskim nakladnicima, pokrenulo nabavu knjiga na ukrajinskom jeziku koje će se distribuirati narodnim knjižnicama te da je osiguran besplatni pristup svim kulturnim ustanovama i programima za ukrajinske prognanike. Ministar Thachenko je informirao ministricu da je Ukrajinski institut za knjigu sastavio popis preporučenih naslova za distribuciju ili tisak u državama koje primaju izbjeglice.
 
Ministrica je potvrdila kako i u Hrvatskoj već boravi određeni broj ukrajinskih umjetnika, uglavnom vizualnih umjetnosti, koji djeluju putem rezidencijalnog programa te je obećala ispitati mogućnosti rada za pojedine ansamble tijekom ljeta i jeseni. Ministar je posebno izdvojio rusku dezinformacijsku kampanju koja se širi putem društvenih mreža i televizijskih kanala, što je spriječeno u Hrvatskoj, jer se provodi kontinuirani nadzor, a pojedini kanali odmah su zabranjeni na svim distribucijskim platformama. 

Online sastanku su uz ministricu Obuljen Koržinek prisustvovali i v. d. ravnatelja Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić te glavna konzervatorica Ministarstva kulture i medija Višnja Bralić. Uz ukrajinskog ministra Oleksandra Tkachenka u razgovoru su sudjelovali njegovi zamjenici Kateryna Chuyeva, Anastasia Bondar i Taras Shevchenko, zatim ravnateljica Odjela za međunarodnu suradnju Iryna Strashnenko te ravnateljica Državne agencije za umjetnost i obrazovanje Galyna Grygorenko.
 Pisane vijesti