Dodijeljene Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2019. godinu

  • Slika /arhiva/Nagrade u Kulturi/Nagrada Nazor za 2019/Nagrada Vladimir Nazor 2019 dodjela2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je istaknutim umjetnicima nagradu „Vladimir Nazor“ − najviše hrvatsko državno priznanje u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u utorak, 7. srpnja 2020. godine na Hrvatskoj radioteleviziji u Zagrebu. Nagrade su dodijeljene u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i brojnih uzvanika.

Čestitavši laureatima, ministrica kulture istaknula je kako nagradu „Vladimir Nazor za 2019. godinu dodjeljujemo u godini obilježenoj nesvakidašnjim iskušenjima te dodala kako u doba krize ljudska potreba za umjetnošću poprima novo lice. „Više nije prikrivena, čuvana za posebne prigode, ne odgađa se kako bi ustupila mjesto drugim neophodnostima, ne zanemaruje se. Ona postaje sredstvo preživljavanja, primarnost, razonoda i utjeha“, rekla je ministrica.

Dodala je kako je krizno razdoblje, obilježeno pandemijom, koja je posljednjih mjeseci uzdrmala Hrvatsku i svijet, te potresom koji je u ožujku pogodio Zagreb, pokazalo s jedne strane svu ranjivost kulture, ali istodobno i sposobnost umjetnika za regeneracijom, pronalaskom novih načina izražavanja i putova do publike.

Ministrica kulture dodala je i kako usprkos današnjim izazovima, vrsni autori i njihova djela koja ove godine odlikujemo pokazuju ne samo raznovrsnost i kvalitetu hrvatske kulture, već i moć umjetnosti.

Predsjednik Odbora nagrade „Vladimir Nazor“ akademik Zvonko Kusić čestitao je dobitnicima nagrada i zaželio im nastavak uspješnoga umjetničkog stvaralaštva na dobrobit Hrvatske i njezine kulture. Neka nam svojom nepresušnom kreativnom i stvaralačkom energijom i dalje budu inspiracija, poticaj i uzor, rekao je akademik Kusić.

Dobitnici Nagrade za životno djelo su: Andriana Škunca za književnost, Valter Dešpalj za glazbu, Vera Zima za filmsku umjetnost, Mihajlo Arsovski za likovne i primijenjene umjetnosti, Helena Buljan za kazališnu umjetnost te Ivan Čižmek u kategoriji arhitekture i urbanizma.

U kategoriji godišnjih nagrada „Vladimir Nazor“ dobitnici su: za književnost Maša Kolanović za zbirku priča „Poštovani kukci i druge jezive priče“za glazbu Ivan Repušić za koncert „Fuoco di gioia“ s Orkestrom Münchenskog radija i Zborom Bavarskog radija održan u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u ciklusu Lisinski subotom 2. veljače 2019. godine, za filmsku umjetnost Dana Budisavljević za režiju filma „Dnevnik Diane Budisavljević“, u kategoriji likovnih i primijenjenih umjetnosti Mirjana Vodopija za samostalnu izložbu „Lutajući krajolik“ u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u kategoriji kazališne umjetnosti Jadranka Đokić za uloge Nastasje Filipovne u predstavi „Idiot“ F. M. Dostojevskog i Maše u predstavi „Tri sestre“ B. Jelčića u HNK-u u Zagrebu te u kategoriji arhitekture i urbanizma Studio 3LHD za projekt „Urania“.

U ime laureata zahvalila se Helena Buljan i rekla kako nagrada, koja se dodjeljuje za zaokružen umjetnički doprinos, potiče da se nastavi s radom. Izrazila je zahvalnost članovima Komisija i Ministarstvu što je u ovim neizvjesnim vremenima opterećenima velikom zdravstvenom ugrozom, dodatno otežanima posljedicama razornog potresa učinilo sve kako bi umjetnici mogli nastaviti raditi i kako bi njihova ostvarenja mogla biti prepoznata i priznata.

Odbor Nagrade „Vladimir Nazor“ pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 8. lipnja 2020. godine, donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.
 
 

Pisane vijesti