Dodijeljene nagrade Vicko Andrić za postignuća u zaštiti kulturne baštine

Nikola Nino Vranić umjetnički fotograf, dobitnik je nagrade za životno djelo "Vicko Andrić" za izuzetna postignuća u zaštiti kulturne baštine koju dodjeljuje Ministarstvo kulture a godišnju nagradu "Vicko Andrić" dobio je arhivist Jozo Ivanović, pomoćnik ravnatelja HDA..

Nagrade je uručio mr. sc. ministar kulture Božo Biškupić na svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu (HDA).

U obrazloženju za životnu nagradu Nini Vraniću, uz ostalo se ističe, da je vrsni fotograf više od pola stoljeća posvetio zaštiti kulturne baštine, što je rezultiralo impozantnim brojem dokumentarnih fotografija i negativa naše kulturne baštine, nacionalnih spomenika kulture i ostalih tema. Stvaralačka osobnost Nine Vranića, predanost fotografiji, evidentiranju i istraživanju spomeničke baštine uključuje široki raspon tema.


Više od 30 tisuća Vranićevih fotografija i negativa pohranjeno je fototeci Ministarstva kulture, navodi se u obrazloženju nagrade.

Digitalizirana zbirka, dijela Vranićevih fotogafija nastalih za potrebe službe zaštite spomenika kulture danas su dijelom široko otvorene virtualne izložbe i nalaze se na portalu Hrvatska kulturna baština Ministarstva kulture, istaknuto je na današnjoj svečanosti.


Dobitnik godišnje nagrade "Vicko Andrić" arhivist Jozo Ivanović nagrađen je za veliki doprinos na izradi stručne podloge za programsko rješenje ARHiNET-a, mrežnog informacijskog sustava za opis, obradu i upravljanje arhivskim gradivom. Primjenom toga programa u svim državnim arhivima, omogućeno je uvođenje suvremene mrežne tehnologije u obradi i digitalnoj prezentaciji najvrjednije pisane hrvatske kulturne baštine, navodi se u obrazloženju te nagrade.


Čestitajući nagrađenima, ministar Biškupić je podsjetio da je Vicko Andrić bio arhitekt i konzervator koji je djelovao na zadarskom i splitskim području, a njegov konzervatorski ured bio je drugi u Europi nakon Beča. Andrić je već u 19. stoljeću prepoznao vrijednost hrvatske kulturne baštine, njezino značenje za budućnost i uključivanje u suvremeni život, istaknuo je Biškupić.

U ime nagrađenih zahvalio se Nikola Nino Vranić. (Hina)

>>> Fotogalerija

 

 

 Pisane vijesti