Dodijeljene nagrade „Marin Držić“ za 2020. godinu i nagrade „Marul“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA

22. travnja 2021. – Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2020. godinu te nagrade „Marul“ prošlogodišnjih, 30. Marulićevih dana dodijeljene su u srijedu, 21. travnja 2021. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

Iako se nagrade tradicionalno dodjeljuju u okviru manifestacije Marulićevih dana koja je zbog epidemiološke situacije odgođena za jesen, dodjela nagrada održana je u planiranome terminu. Izaslanica ministrice dr. sc. Nine Obuljen Koržinek posebna savjetnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo uručila je nagrade dobitnicima. 
 
„Kiklop“ Ranka Marinkovića u izvedbi zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella proglašen je najuspješnijom predstavom u cjelini. „Kiklop“ je nagrađen „Marulom“ u sljedećim kategorijima: Saša Anočić nagrađen je za režiju i dramatizaciju, za umjetničko ostvarenje za oblikovanje svjetla nagrađen je Zdravko Stolnik, a za najbolju mušku ulogu, ulogu Melkiora nagrađen je Franjo Dijak. „Marula“ za suvremeni dramski tekst festivalske predstave dobio je Ivor Martinić za predstavu "Dobro je dok umiremo po redu", dok je Ana Marija Veselčić nagrađena za glumačko ostvarenje u vlastitoj predstavi „Domaši“.
 
Dobitnica prve nagrade „Marin Držić“ za 2020. godinu, ravnateljica drame HNK Split Marina Vujčić zahvalila se u ime ovogodišnjih laureata „Marina Držića“ . Drugu nagradu „Marin Držić“ ravnopravno dijele Monika Herceg za „Ubij se, tata“ i Dorotea Šušak za „Vježbanje smrti ili pauze u disanju“, dok treću nagradu ravnopravno dijele Marija Dejanović s dramskim tekstom „Ne moramo više govoriti, svi su otišli“, Anja Pletikosa s djelom „zaivanaradica@gmail.com“ te Nikolina Rafaj s „U pakao, lijepo molim“.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica