Djelima Amanda Ivančića i Antonija Vivaldija švicarski ansambl La Cetra Barockorchester Basel otvorio 53. Varaždinske barokne večeri

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Foto agencija Sjever i HINA

23. rujna 2023. godine – Nastupom jednog od najpoznatijih orkestara u svijetu, La Cetra Barockorchester Basel iz ovogodišnje zemlje partnera Švicarske, pod umjetničkim vodstvom Andrea Marcona u varaždinskoj katedrali otvoreno je 53. izdanje Varaždinskih baroknih večeri.


Vrhunski barokni interpreti predstavili su se skladbama Amanda Ivančića i Antonija Vivaldija, a u izvedbi su im se pridružiti kontratenor Carlos Mena, sopranistica Jone Martinez te Zbor Hrvatske radiotelevizije.

Uz čestitke svim umjetnicima i organizatorima, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako su tijekom dugogodišnjeg niza suradnji sa zemljama partnerima Varaždinske barokne večeri nadrasle svoju primarnu misiju slavljenja barokne glazbe i umjetnosti te postale punokrvni međunarodni kulturni projekt u kojem se zrcali poštovanje i međusobno njegovanje povijesne i kulture baštine.

Ministrica je izrazila posebno zadovoljstvo time što publika Varaždinskih baroknih večeri, što kroz majstorske tečajeve, što kroz brojne koncertne nastupe, iz prve ruke može posvjedočiti o dosezima profesora i diplomanata Scholi Cantorum Basiliensis, međunarodno priznate glazbene akademije i instituta.

„Jedna od najvažnijih dodatnih vrijednosti koja proizlazi iz ovakvih suradnji upravo  je uvođenje hrvatskih skladatelja u programe inozemnih ansambala, što snažno doprinosi afirmaciji hrvatske glazbe u inozemstvu“, naglasila je ministrica. Osvrnula se i na važnost projekta Hrvatske operne akademije, kojim će se obilježiti stota obljetnica smrti akademika Vatroslava Jagića, rođenog Varaždinca i jednog od najvećih slavista svog doba.
 
U 13 festivalskih dana održat će se 25 koncerata u Varaždinu i u pet hrvatskih županija te jednako toliko popratnih programa pod zajedničkim nazivom Total baroque. U sklopu festivala, na kojem će nastupiti i brojni domaći vrhunski barokni interpreti, održat će se i znanstveni skup posvećen akademiku Vatroslavu Jagiću, izložba u galeriji Keramemeikona, koncert za bebe i roditelje, nekoliko majstorskih tečajeva za učenike, a tradicionalno je na varaždinskom Korzu otvorena 28. Međunarodna izložba cvijeća sa stalnom temom Barok, glazba, cvijeće.
 

Više o programu na poveznici.

Pisane vijesti