​Digitalna Noć muzeja 2021. u izazovnim vremenima

Ovogodišnja šesnaesta po redu Noć muzeja u Hrvatskoj održat će se u virtualnom okruženju s tematskim programom „Zadaće muzeja u uvjetima krize“. Unatoč svim poteškoćama uzrokovanim pandemijom te potresima koji su pogodili središnju Hrvatsku, brojne muzejske, obrazovne i druge zainteresirane ustanove sudjeluju na manifestaciji.Kultura i u izazovnim uvjetima opstaje zahvaljujući prije svega afirmaciji onih koji je stvaraju te uz pomoć novih tehnologija i digitalnih kanala putem kojih kulturni sadržaji pronalaze put do svoje publike. 
Iako je ove godine manifestaciju Noći muzeja nemoguće održati u njezinom tradicionalnom obliku, javnost će usprkos tome imati priliku istraživati različite kulturno-umjetničke i edukativne programe putem platforme i društvenih mreža, različitih aplikacija te internetskih stranica pojedinih ustanova. Tako je od početka pandemije, koja je u jednom trenutku potpuno zatvorila muzeje, kazališta, knjižnice, arhive te druge kulturne ustanove kultura preselivši se u virtualni svijet ostala u kontaktu s publikom. Muzeji i galerije organizirali su rad prema preporukama Stožera civilne zaštite, no veliki broj ustanova prilagodio je svoje aktivnosti uz pomoć novih tehnologija i učinio ih dostupnima putem interneta. 

Da kultura opstaje i u najtežim trenutcima potvrđuje izložba na otvorenom u središtu Petrinje koju su u povodu Noći muzeja organizirali djelatnici POU Hrvatski dom Petrinja – Galerije „Krsto Hegedušić“ i članovi Savjeta Galerije.

Potres koji je u ožujku 2020. pogodio područje Grada Zagreba i šire okolice prouzročio je značajna oštećenja na zgradama muzeja, galerija i zbirki, s ukupnom štetom na oko 4 % muzejske građe. Nakon potresa koji su se dogodili 28. i 29. prosinca 2020. godine na području Sisačko-moslavačke županije provode se nove provjere šteta na oštećenim muzejima, obavljen je prvi pregled i popis stradale baštine, a u tijeku su i evakuacije kulturnih dobara te provedba hitnih mjera sanacije. Muzejska građa je zbrinuta prema pravilima struke unutar muzejskih ustanova, a na dijelu oštećene građe izvršit će se konzervatorsko-restauratorski radovi kako bi ponovno zablistala i bila dostupna javnosti.


 

Pisane vijesti