Cjelogodišnji program Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi

Po prvi puta ove godine provodi se cjelogodišnji program Ruksak (pun) kulture na temu filmske pismenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji, a zadnje gostovanje održat će se u petak, 20. prosinca 2019. godine, u 14:00 sati u Osnovnoj školi Budaševo – Topolovac – Gušće.

Svrha programa Ruksak (pun) kulture je poticanje djece i mladih na razumijevanje i usvajanje umjetnosti i kulture, u dislociranim i prometno slabije povezanim područjima Republike Hrvatske.

U okviru programa Ruksak (pun) kulture za 2019. godinu, tijekom drugog polugodišta 2018. / 2019. i prvog polugodišta 2019. / 2020. godine provodi se cjelogodišnji program na temu filmske pismenosti u OŠ Budaševo - Topolovac - Gušće (Sisačko-moslavačka županija) u okviru koje djeluju područne škole u mjestima Topolovac i Gušće. Filmski program Sedmi kontinent zamišljen je kao nadopuna nacionalnog školskog kurikuluma, a aktivnosti s učenicima i nastavnicima provodi Udruga Djeca susreću umjetnost koja djeluje na području promicanja filmske pismenosti djece i mladih, a program je namijenjen učenicima petih razreda.

U programu nazvanom po igranom filmu Sedmi kontinent hrvatskog oskarovca za animirani film, Dušana Vukotića godišnje sudjeluje 25 tisuća djece zahvaljujući suradnji lokalnih partnera diljem Hrvatske, kulturnih centara, kina, pučko otvorenih učilišta i škola i vrtića. Od početka realizacije programa Sedmi kontinent sudjelovalo je 120.000 djece i mladih koji su imali priliku pogledati izabrane filmske naslove prilagođene njihovoj dobi. Održano je više od 600 filmskih projekcija, a posebnost programa je edukativni dio koji slijedi nakon gledanja filma. Provedeno je više od 3.000 radionica optičkih igračaka i analiza filmova te organizirano 400 susreta s gostima – kreativnim djelatnicima iz svijeta filma.

U razdoblju od 4. veljače do 7. svibnja 2019. godine, Tamara Curić iz Plesnog centra Tala održala je 10 radionica „Susret s pokretom i plesom“ za djecu predškolske dobi, starije vrtićke grupe u Dječjem vrtiću „Bambi“ u Sunji u Sisačko-moslavačkoj županiji. Eksperimentalni Ruksak (pun) kulture završio je izvedbom koreografije „Morsko dno“ u izvedbi cijele grupe.

Podsjetimo i kako je Ruksak (pun) kulture po prvi puta ove godine gostovao izvan granica Republike Hrvatske, u vrtićima i školama u kojima se provodi program na hrvatskom jeziku gdje su tijekom tri dana gostovanja voditelji osam različitih kulturno-umjetničkih programa održali 16 radionica. U prvom gostovanju programa Ruksak (pun) kulture u Subotici sudjelovalo je 439 djece i mladih te više od 20 odgojno-obrazovnih djelatnika.                          
 

Pisane vijesti