Čitanjem kreativnih priča o europskim vrijednostima i prikazivanjem filmskih djela iz Hrvatske, Bugarske i Slovenije obilježava se Dan Europe


  
9. svibnja 2024. - U povodu proslave Dana Europe Desk Kreativne Europe - Kultura pri Ministarstvu kulture i medija i Ured za udruge Vlade RH u svojstvu Nacionalne kontaktne točke programa Unije  Građani, jednakost, prava i vrijednosti, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu organizirali su javno čitanje priča nastalih na kreativnoj radionici pisanja pod nazivom „Europa priča priču“, koju je vodila spisateljica Ksenija Kušec.


Podsjećamo, stručni žiri odabrao je autore koji su svojom jedinstvenom idejom obradili aktualnu temu ozelenjivanja i uključivosti, ujedno neke od prioriteta Europske unije:
  • „Zeleni grad“, Lana Makarun
  • „Svi smo povezani“, Andrea Grgić
  • „Rok trajanja“, Fani Frković
  • „Invazija“, Marija Nezirović
  • „Bezimenom“, Adi Tufek
  • „Nevidljivi“, Sandra Karabaić
  • „I did it to save my child“, Renata Budak Lovrić.

Odabrani radovi bit će dostupni u digitalnom zborniku radova na mrežnim stranicama programa Europske unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti www.cerv.hr i Deska Kreativne Europe - Kultura  www.deskkultura.hr.

Također, u organizaciji Deska Kreativne Europe - Ureda MEDIA Hrvatske, počevši od 20.00 sati, tri filma nastala s potporom Potprograma MEDIA bit će besplatno dostupna gledateljima  putem interneta tijekom sljedeća 72 sata:

1. „Od Cremone do Cremone“ (Bugarska, 2016.), dokumentarni film, 75'
Redateljica i scenaristica: Maria Averina
https://vimeo.com/video/935776684?share=copy
 
2. „Zbornica“ (Hrvatska, 2021.), igrani film, 126'
Redateljica i scenaristica: Sonja Tarokić
https://screeners.cinesend.com/view/661fe40fe7d81888bc00c5d3
 
3. „Krhki snovi“ (Slovenija, 2022.), dokumentarni film, 83'
Redateljica i scenaristica: Haidy Kancler
https://bsf.si/en/events/melting-dreams-europe-day-2024/.
 
Riječ je o filmovima koji su producirani u Hrvatskoj, Bugarskoj i Sloveniji te su osvojili nagrade na međunarodnim filmskim festivalima. ‍Prikazivat će se na svom izvornom jeziku, uz prijevod na engleski. Pristup filmovima bit će omogućen putem navedene poveznice uz šifru: MEDIA2024.

Podsjećamo, Danom Europe, koji svake godine obilježavamo 9. svibnja, slave se europske civilizacijske vrijednosti, među kojima su mir i zajedništvo. Datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije“ iz 1950., kojom je tadašnji francuski ministar vanjskih poslova predložio stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala današnja Europska unija.



  

 

Pisane vijesti