Četvrto izdanje konferencije PROFilm Days o izazovima filmske i gaming industrije

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
© Matija Djanješić i Damir Krajac // CROPIX

11. listopada 2022. – Četvrto izdanje konferencije PROFilm Days nakon dvije godine održavanja u online formatu okupilo je stručnjake filmske i gaming industrije uživo u Zagrebu kako bi, predstavljajući novitete i tendencije u audiovizualnom sektoru, razmijenili primjere dobre prakse te raspravljali o izazovima i budućnosti kulturnih i kreativnih industrija.

Govoreći o ulaganjima u audiovizualnu djelatnost, u svom uvodnom obraćanju državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl istaknuo je kako je ideja državnih poticaja da dolaskom stranih produkcija u Hrvatsku domaći filmski profesionalci dobiju priliku za razvoj i jačanje svojih kapaciteta.
 
„Mora postojati balans strane i domaće produkcije, ne želimo biti samo servis nego imati i jaku nacionalnu produkciju“, naglasio je državni tajnik Partl te najavio nastavak povećavanja proračuna HAVC-a.
 
Sudjelujući na panelu na temu filmskog turizma, Partl je istaknuo značajan utjecaj programa filminga na turizam i međunarodnu promociju RH te naglasio nužnost pronalaska načina da se dio sredstava iz turističkog sektora prelije u audiovizualnu industriju.
 
Načelnica sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Vjera Matković predstavila je financiranje kulturnih i kreativnih industrija te mogućnosti korištenja sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić sudjelovao je na poslijepodnevnom panelu na temu „Kako iza sebe ne ostaviti spaljene mostove“ o korištenju gradskih cjelina i površina za snimanje stranih i domaćih produkcija.
 
Cjelodnevna konferencija u organizaciji Zagrebačkog filmskog ureda, Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske turističke zajednice okupila je brojne međunarodne profesionalce s područja audiovizualnih djelatnosti, lokalnu vlast te kreatore kulturnih politika, članove svjetskog udruženja Location Managera (LMGI), među kojima su svjetski poznati filmaši Carsten H. W. Lorenz, John Rakich, Harriet Lawerence i Markus Bensch, koji će idućih dana obići Hrvatsku u potrazi za novim lokacijama za buduće filmske projekte.
 
Tom je prigodom prikazan restaurirani animirani film „Surogat“ Dušana Vukotića, u povodu 60. obljetnice nagrade Oscar dodijeljene 1962. godine, a okupljenima je predstavljena i aktualna hrvatska produkcija kao i manjinska koprodukcija te su predstavnici gaming industrije kao i drugi sudionici predstavili svoje uspješne projekte.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica