Brozojav sućuti ministra Biškupića povodom smrti Gerharda Ledića

Ministar kulture RH mr. sc. Božo Biškupić uputio je brzojav sućuti supruzi novinara Gerharda Ledića.

"Poštovana gđo Ledić,

primite moju iskrenu sućut povodom gubitka voljenog supruga, gospodina Gerharda Ledića, novinara, sportskog izvjestitelja, voditelja, putopisca, scenarista, novinskog i televizijskog urednika, legendarnog "lutajućeg reportera".

Brojne su generacije odrastale uz njegove napise u gotovo svim hrvatskim dnevnicima i tjednicima, a pamtit ćemo ga ponajviše po prilozima u legendarnom VUS-u i "Večernjem listu". Čovjek iskričava duha i neutažive znatiželje, vječiti putnik i tragač za neobičnostima, Gerhard Ledić proputovao je cijelu domovinu, nerijetko tragao i po inozemstvu, otkrivajući i objavljujući rijetkosti i neobičnosti iz svih dijelova svijeta. Njegov "lutajući reporter", u kojem je nenametljivo, duhovito i katkada autoironično svjedočio o vremenu i gotovo koloristički oslikao portrete bezbrojnih znanih i neznanih sugovornika pionirski je žanr, koji mu je osigurao trajno mjesto u povjestici hrvatskog novinarstva.

Odlaskom gospodina Gerharda Ledića izgubili smo zaslužnu i svestranu ličnost koja je dala snažan doprinos napretku i afirmaciji hrvatskog novinarstva. I on i njegov lutajući reporter ostat će nam u trajnom sjećanju."

Najave