#ASeaForCulture – konferencija ministara kulture euro-mediteranske regije

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
Foto: ©MinisteroDellaCultura
 
16.-17. lipnja, 2022. Napulj - Ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na Konferenciji ministara kulture euro-mediteranske regije i prvom sastanku ministara kulture u okviru suradnje Europske unije i zemalja Južnog partnerstva #ASeaForCulture u Napulju. Konferenciju je organiziralo Ministarstvo kulture Talijanske Republike u suradnji s predsjedništvom Francuske Republike Vijećem Europske unije.

Istaknute su tri teme koje su razrađene tijekom svake od plenarnih sjednica. Na prvoj se raspravljalo o  kulturi kao važnom čimbeniku za mir i sigurnost, s fokusom na zajedničkim mehanizmima i akcijama za zaštitu kulturne baštine u slučajevima prirodnih katastrofa i krizama kao i borbi protiv nezakonitog trgovanja kulturnim dobrima na području euro-mediteranske regije. Druga plenarna sjednica istaknula je kulturu kao jednog od pokretača održivog razvoja i zelene  tranzicije. Ministri su razgovarali o regionalnim strategijama i akcijama koje naglašavaju doprinos kulture u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, Pariškog sporazuma kao i zelenog plana te Novog europskog Bauhausa, a prije sastanka COP 27 koji će se održati u Egiptu u studenom ove godine. Kultura i svijet u tranziciji su istaknuti kao tema treće sjednice, a odnosi se na strategije i akcije kojima se želi ojačati otpornost, ostvariti napredak i upravljati digitalnom tranzicijom u kulturnom i kreativnom sektoru, podržavajući mobilnost te usavršavanje umjetnika i profesionalaca u kulturi u euro-mediteranskoj regiji.

Uvodno su se okupljenima obratili ministar kulture Talijanske Republike Dario Franceschini i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola te povjerenica Europske komisije Marya Gabriel, zatim predstavnik Ureda za vanjsku politiku i sigurnost EU Stefano Sannino, voditelj uprave za susjedstvo i proširenje Maciej Popowski, ministrica kulture Francuske Republike aktualnog predsjedatelja Vijećem EU Rima Abdul Malak te ministrica kulture Hašemitske Kraljevine Jordan, ujedno i supredsjedateljica Unije za Mediteran, Haifa Najjar.

Uz ministre kulture euro-mediteranske regije, konferenciji su prisustvovali i predstavnici međunarodnih organizacija iz područja kulture, umjetnosti i zaštite kulturne baštine kao što su UNESCO, ICOM, Europa Nostra, ALIPH, Antiquities Coalition i ICOMOS, Zaklada Anna Lindh te Unija za Mediteran.

Posebno se osvrnuvši na tragediju, ljudske gubitke i ratna razaranja kulturne baštine u Ukrajini, u svom obraćanju, ministrica Obuljen Koržinek naglasila je ostvarivanje prilika i projekata kulturnih i kreativnih industrija koji proizlaze iz zaštite i očuvanja kulturne baštine što je trenutno pred brojnim izazovima suvremenog društva. Istaknula je potrese koji su zahvatili područje sjeverozapadne Hrvatske u posljednje vrijeme, te učestale požare, poplave, i druge rizične situacije, koje su dramatično narušile balans održivog suživota čovjeka i prirode na području Mediterana. Naglasila je važnost međunarodne suradnje te izrazila zahvalnost zbog iskazane solidarnosti prema Hrvatskoj. Na marginama konferencije, ministrica je održala bilateralne sastanke s prisutnim ministrima kulture.

Na kraju drugog dana konferencije ministri i predstavnici Europske unije te UNESCO-a, ICCROM-a, ICOM-a i ICOMOS-a prihvatili su Deklaraciju ministara kulture Sredozemlja, kojom se pozivaju mediteranske države na blisku suradnju u području kulture, znanstvenih istraživanja, obrazovnih inicijativa, mobilnosti umjetnika, zaštite kulturne baštine te intenziviranja suradnje kulturnog i kreativnog sektora općenito.
 


Pisane vijesti