70 godina u službi baštine: izložba u povodu obljetnice Društva prijatelja dubrovačke starine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

16. kolovoza 2022. – Društvo prijatelja dubrovačke starine koje od 1952. godine predano radi na očuvanju, zbrinjavanju i promicanju bogate kulturno-povijesne baštine dubrovačkog područja, prigodnom izložbom pod nazivom „70 godina u službi baštine“ obilježava visoku obljetnicu svoga djelovanja.

Otvarajući izložbu u Palači Sponza, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je ponos sustavnom građanskom i institucionalnom brigom za vrijednu dubrovačku baštinu koja posebice dolazi do izražaja u ovoj važnoj obljetničkoj godini za Dubrovnik, u kojoj uz obilježavanje 750 godina Dubrovačkog statuta te 150 godina Dubrovačkih muzeja i Društvo prijatelja dubrovačke starine slavi svojih 70 godina djelovanja.  
 
Istaknula je kako je Društvo prijatelja dubrovačke starine po svojoj tradiciji i kontinuitetu u Hrvatskoj jedinstveno građansko volontersko društvo posvećeno očuvanju kulturne baštine, koje je brigu o našem bogatom nasljedstvu širilo kroz cijelu zajednicu, prenoseći svijest o vrijednosti kulture i umjetnosti na mlađe generacije i time potvrdilo važnost svoje društvene uloge te postalo model drugim sredinama.
 
„Ponosni smo što je Društvo u proteklih sedam desetljeća održalo visoke standarde i ciljeve u očuvanju, zaštiti, znanstvenom istraživanju i promicanju vrijednosti kulturne baštine Dubrovnika, odnosno Dubrovačke Republike. Od kada su se prvi put počeli okupljati upravo ovdje u Palači Sponza, na ovom mitskom mjestu dubrovačke državnosti i gospodarstva, članovi Društva su dosljedno, stručno i uspješno provodili zaštitu i obnovu kulturne baštine te tako osigurali status pouzdanog partnera ostalim ustanovama i stručnjacima“, rekla je ministrica. Podsjetila je i kako je rezultate Društva prijatelja dubrovačke starine kao i doprinos lokalnoj zajednici, Ministarstvo kulture i medija vrednovalo dodjelom državne nagrade „Vicko Andrić“ za 2015. godinu u kategoriji pojedinaca ili udruga civilnog društva za doprinos u očuvanju i promidžbi kulturne baštine.
 
Uz čestitke svim sadašnjim i bivšim članovima, predsjednicima, tajnicima i svima koji su volonterski dali svoj izniman doprinos, ministrica je zahvalila Društvu na stalnoj brizi za obnovu bogate kulturno-povijesne baštine Dubrovnika i okolice koja je osobito došla do izražaja tijekom Domovinskog rata kada su njegovi članovi, bez obzira na ratno stanje i neizvjesnosti, požrtvovno evidentirali oštećenja na spomenicima kulture, sanirali oštećenja i provodili sigurnosnu zaštitu kako bi sačuvali ugroženu kulturnu baštinu, a u vremenu poslijeratne obnove provodili zahtjevne konzervatorsko-restauratorske radove.
 
Uz ministricu okupljenima su se obratili i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković te predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Vedran Kosović. U svojim govorima također su istaknuli aktivnosti održavanja, zaštite, istraživanja, obnove i prezentacije koje Društvo kontinuirano provodi, uz prioritetne radove u samoj urbanističkoj cjelini grada Dubrovnika, zaštićenoj upisom na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Podsjetili su i na obnovu fortifikacijskih sustava šireg dubrovačkog područja, od Konavala, preko Primorja do otoka. Molunat, Cavtat, Ston, tvrđava Sokol u Dubravki, tvrđava Sutvrač na Lopudu, kneževi dvorovi na Šipanu, Lopudu, u Slanome i Pridvorju, mlinovi i stupe na rijeci Ljutoj te brojne sakralne građevine, očuvani su naime, upravo zaslugama Društva prijatelja dubrovačke starine, a danas svjedočimo koliko je ta obnova i revitalizacija pridonijela afirmaciji hrvatske kulturne baštine, obogaćivanju lokalne kulturne ponude, odnosno gospodarskom razvoju cijelog područja.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica