6 sati za 6 desetljeća Rođendana umjetnosti u organizaciji umjetničkih akademija

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA

17. siječnja 2023. – Udružene u povodu obilježavanja Međunarodnog rođendana umjetnosti, umjetničke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Osijeka, Pule i Splita održale su na Muzičkoj akademiji u Zagrebu prigodan cjelovečernji program. 

Čestitajući rođendan umjetnosti svima koji su umjetnost izabrali za svoj životni put, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je koliko je važno promovirati bavljenje umjetnošću. „Svaki susret s ogromnom kreativnom energijom mladih veliko je nadahnuće svima nama koji radimo na ovom području i zato zahvaljujem Akademiji dramske umjetnosti, Akademiji likovnih umjetnosti, Muzičkoj akademiji i Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta što su okupili svoje studente kako bi na najbolji mogući način proslavili Međunarodni rođendan umjetnosti“, poručila je ministrica.
 
Ministrica je naglasila kako je suradnja svih umjetničkih akademija i suradnja mladih umjetnika i kreativaca snažna poruka šezdesetog rođendana umjetnosti, koju kontinuirano našim programima ističemo u Ministarstvu kulture i medija. „Uz suradnju i koprodukcije jednako je važna i decentralizacija, stoga mi je posebno veselje što su organizatori u ovaj program uključili i Muzičku akademiju Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule, Glazbeni odjel Umjetničke akademije Sveučilišta iz Splita i Odsjek za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka“, dodala je ministrica. Sa željom da i ova prigoda ohrabri još puno mladih ljudi da se uključe u uzbudljivu avanturu umjetničkog života, ministrica je uputila čestitke mladim umjetnicima i svim sudionicima ovog raznolikog i bogatog programa.
 
Rođendan umjetnosti, u čijem obilježavanju na dan 17. siječnja sudjeluju umjetnici diljem svijeta, proglašen je na inicijativu francuskog umjetnika Roberta Fillioua. Cilj ovogodišnjeg događanja u Hrvatskoj jest raznolikim programom publici svih uzrasta pružiti uvid u posebnosti visokog umjetničkog obrazovanja. Tijekom šestosatnog programa svaki je sat simbolički posvećen jednom desetljeću šezdesetogodišnjeg obilježavanja manifestacije u koje se i ove godine izravno uključila Europska radiodifuzijska unija (EBU) putem Dramskog i Glazbenog programa Hrvatskog radija te video streaminga



 

   
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica