10. Simpozij etnologa konzervatora početkom listopada u Šibeniku i Trogiru

10. Simpozij etnologa konzervatora u organizaciji Konzervatorskog odjela u Šibeniku i Konzervatorskog odjela u Trogiru Ministarstva kulture i medija, Grada Šibenika i Grada Trogira te Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije održat će se u Šibeniku i Trogiru od 4. do 6. listopada 2023. godine.

U Šibeniku u Kući umjetnosti Arsen, Obala hrvatske mornarice 1, bit će od 4. do 5. listopada  2023. održan 1. dio simpozija, dok će 2. dio simpozija biti održan 6. listopada u Gradskoj vijećnici, Trg pape Ivana Pavla II. br 1, u Trogiru.
 
Konzervatorski odjeli u Šibeniku i Trogiru u suradnji s hrvatskim i slovenskim etnolozima konzervatorima organiziraju deseti međunarodni skup o zaštiti kulturne baštine pod naslovom Teorijski i društveni kontekst konzervatorskog rada. Na skupu će sudjelovati etnolozi konzervatori iz Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Organizacijski odbor simpozija čine sljedeći članovi: iz Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Glavaš -Konzervatorski odjel u Šibeniku, Jasna Popović - Konzervatorski odjel u Trogiru, Ana Mlinar - konzervatorica u mirovini, Krešimir Mijakovac, Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu, dr. sc. Sanja Lončar, Filozofski fakultet u Zagrebu, a iz Republike Slovenije mag. Dušan Štepec i Dušan Strgar – oba iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Območna enota Novo mesto.
 
Etnolozi konzervatori u službi zaštite kulturnih dobara glavninu svog rada posvećuju provođenju strukovnih i upravnih zadataka zaštite i obnove nepokretne i s njom povezane zaštite pokretne te nematerijalne baštine. Uz to se svakodnevno susreću i surađuju s vlasnicima i svim zainteresiranima koji brinu o baštini. U skladu s tim posebnu pozornost posvećuju i promidžbi rezultata svog rada te pripremi različitih stručnih skupova, predavanja i izložaba, gdje prezentiraju zaštitne radove na kulturnim dobrima i baštini.
 
Na jubilarnom X. SEK-u otvorit će se nekoliko aktualnih tema, prezentirati rezultati različitih metoda u konzervatorskoj praksi s ciljem razmjene teorijskih i praktičnih pristupa obnovi i revitalizaciji baštine. Simpozij je tematski podijeljen u cjeline, počevši od prikaza sustava upravljanja baštinom u regiji, učinka prirodnih i društvenih promjena koje ugrožavaju baštinu, a bit će govora i o izazovima konzerviranja, rekonstruiranja i adaptacija, posebno o očuvanju tradicijskih graditeljskih znanja, tehnike i zanata te njihovoj ulozi u održivom razvoja. U simpoziju će sudjelovati više od trideset referenata iz pet zemalja.
 
U okviru trodnevnog programa konzervatori i drugi stručnjaci s područja očuvanja kulturne baštine imat će prilike upoznati čak tri kulturna dobra upisana na Listu svjetske baštine. Drugog dana simpozija održat će se javno predstavljanje knjige „Vodič kroz suhozidnu baštinu Šibensko-kninske županije“ autora dr. sc. Jadrana Kale.

Sva su izlaganja otvorena za javnost.
 
Program simpozija s osnovnim informacijama dostupan je na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Šibenika i Grada Trogira.


Izvor: Konzervatorski odjel u Trogiru

 

Pisane vijesti