Potpora stranim izdavačima

Upute stranim izdavačima za objavljivanje djela hrvatskih autora na strane jezike
 
Ministarstvo kulture i medija tijekom cijele godine daje potpore za prijevode djela hrvatskih autora, prvenstveno beletristike, na strane jezike kako bi se promicalo njihovo djelovanje u inozemstvu. 

Ispravno popunjenu, potpisanu, pečatiranu i skeniranu prijavu s popratnom dokumentacijom izdavač sa sjedištem izvan Republike Hrvatske šalje na e-adresu: translation-grants@min-kulture.hr
 
Nakon što izdavač Ministarstvu dostavi uredno ispunjenu prijavnicu (Prijavnica za potporu stranim izdavačima za objavljivanje djela hrvatskih autora), primljeni prijedlog programa izdavanja knjige se razmatra, a rezultati se objavljuju na mrežnim stranicama Ministarstva. Prijave se vrednuju kvartalno i ne postoji rok za prijavu. Važno je istaknuti da Ministarstvo pri njihovu razmatranju posebnu pažnju poklanja kvaliteti prijevoda i adekvatnoj promociji prevedenog djela, a ne broju prijavljenih naslova.
 
Ukoliko se predlagatelju odobre sredstva, koja djelomično ili u cijelosti pokrivaju troškove prijevoda, izdavač s Ministarstvom potpisuje Ugovor o korištenju tih sredstava. Njime se Ministarstvo obvezuje da će po primitku potpisanoga i žigom ovjerenoga Ugovora isplatiti nakladniku 80% ukupno odobrenih sredstava.
 
Izdavač se također obvezuje u knjizi istaknuti da je izdana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
 
Nakon što izdavač realizira program izdavanja ugovornoga djela te Ministarstvu dostavi financijsko izvješće i pet primjeraka tiskanoga djela, isplaćuje mu se ostatak sredstava.
 

Kontakt: https://min-kulture.gov.hr/, www.croatian-literature.hr, translation-grants@min-kulture.hr.