Nagrada Vladimir Nazor za 2005. godinu

Nagrada Vladimir Nazor za 2005. godinu
Urednik: Srećko Šestan
Suradnici: Ivan Bete, Dijana Ivezić, Jadranka Hrga
Nakladnik: Ministarstvo kulture RH


"Vrijeme dodjele najviše državne nagrade za kulturu i umjetnost "Vladimir Nazor" uvijek je vrijeme u kojem na poseban način promišljamo rezultate umjetničkih napora i postignuća u nacionalnoj kulturi. Kako one recentne, nastale u jednogodišnjem razdoblju, tako i cjelovite opuse koji ostavljaju dubok trag u povijesti naše kulture. Te su nagrade svjedoci vremena, stilova, umjetničkih svjetonazora, no ponajprije one su pohvala ličnostima, autorima ostvarenja koja nas inspiriraju, uzbuđuju, čine nas ponosnima.

Razdoblje u kojem Hrvatska jasno i nedvosmisleno kroči prema punopravnom članstvu u Europskoj Uniji ujedno je i razdoblje u kojem kulturi i umjetnosti posvećujemo posebnu pozornost. Po kulturi nas prepoznaju i razlikuju, umjetnost i znanost dva su znaka koja mladu državu Hrvatsku prepoznaju kao sredinu starih korijena. Upravo na takvom temelju, čvrstom i dugo¬vječnom, moramo graditi budućnost bogatu plodonosnim rezultatima. Uvjeren sam da su postignuća i opusi ovogodišnjih dobitnika „Nagrade Vladimir Nazor" ugrađeni u tu budućnost."
     
mr. sc. Božo Biškupić, ministar kulture


"Tko li se više ne sjeća Nazorova klasičnoga stiha kojim je uspio predočiti gotovo savršenu radnu tišinu:
Ti'o, ti'o, ti'o prede pauk nit.

Upravo su tako, u sebi, u tišini preli svoja djela naši nagrađenici. Neprestance, kao istinski izvrsnici pera i kista, glazbe i dlijeta, riječi i pokreta, zgrade i knjige. Uvijek u početku stvaralačkoga čina suprotstavljeni praznoj bjelini koju je trebalo brižljivo popunjavati. A onda se zavrtio mukotrpan stvaralački rad i radost umjetničkoga poziva. I pojavilo se zadovoljstvo s učinjenim kao prva i prava nagrada. I uspjevali su, dakako, postizavajući vrhunska dostignuća u književnosti, u glazbi, u likovnosti, u filmu, u kazalištu, u arhitekturi. Upravo je zbog takvih kulturnih vrsnoćâ uspostavljena „Nagrada Vladimir Nazor“ koja se dodjeljuje svake godine sredinom lipnja. Ona označava Nazorov dan. I svake se godine lipanjskih dana prisjećamo Pjesnikova djelovanja, ponajviše njegovih književnih ostvarenja, rođendanâ njegove rimovane ili nerimovane pjesničke riječi. Pa ako i ne govorimo o tome prečesto, govorimo opetovano sada, ne zato što bismo ili što smo ponešto i zaboravili, nego zato da baš ništa temeljnoga - ako je ikako moguće - ne zaboravimo.
Jer, Vladimir Nazor jest veličina i pjesnička i ljudska, veličina hrvatske kulture. A učinak na polju kulture, učinak je najvišega dostignuća, jer njegovati kulturu znači njegovati dijalog. I uvijek kad može, društvo to nagrađuje. A u nas se, na sreću, za takva dostignuća u književnosti, u glazbi, u likovnosti, u filmu, u kazalištu, u arhitekturi ustalila nagrada najvišega društvenoga priznanja za umjetnička djela – „Nagrada Vladimir Nazor“. Nakon strogih prosudbi stručnih povjerenstava, nakon svojevrsna ispita savjesti, Odbor za dodjeljivanje Nazorove nagrade odlučio je od mnogo dobrih nagraditi one koji su bili najbolji. Pročitat ćemo njihova imena, uručiti im zaslužene nagrade i čestitati im od srca pljeskom. Zaokružit ćemo tako na dostojan način još jedan blagdan posvećen onima koji pod Nazorovim imenom uzveličaše hrvatsku kulturu."

Milan Moguš
predsjednik Odbora „Nagrade Vladimir Nazor“


Tekst publikacije