Vlakovi u Zlatnoj dolini u Požegi (Požeško-slavonska županija) 7. studenog 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Program Ruksak (pun) kulture gostovao je 7. studenoga 2019. u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića u Požegi s programom HŽ Infrastrukture „Učimo s maketama“.  Na radionici su sudjelovali učenici šestog i sedmog razreda. Radionicu su vodili Gordan Ilenić iz Hrvatskoga kluba ljubitelja uskotračnih željeznica i Janka Fučić iz HŽ Infrastrukture odnosno iz Hrvatskog željezničkog muzeja.

Odmah nakon što je unesena u razred, velika željeznička maketa oduševila je učenike sedmog razreda koji su imali brojna pitanja. U razgovoru o iskustvu putovanja učenici su mahom spominjali putovanje od Požege do Velike, putovanje na koje učenici idu i u organizaciji škole. Bilo je jasno da ih takva tema zanima i s lakoćom su prepoznali lokomotivu na slici slagalice koja je pojedinim skupinama bila ponuđena za igru tijekom uvodnoga dijela radionice.

Naime, u kolodvoru Požega stoji lokomotiva iste serije kao i lokomotiva na slagalici. Učenici su naučili da je ta spomen-lokomotiva u kolodvoru postavljena 2004. u znak sjećanja na 110. obljetnicu dolaska prvoga vlaka u Požegu. Učenicima su ponuđene i druge slagalice s tematikom željeznice. Na jednoj od njih prikazani su željezničarska kapa, svjetiljka i lampa te se s učenicima razgovaralo o željezničarskim zanimanjima, opremi i zaposlenicima kolodvora. 

Učenici su se radovali praktičnome radu i jedva su dočekali da počne. Bezlične pločice stiropora postajale su zanimljive diorame koje je svaki učenik kreirao za sebe. Iz papira su nastajale kućice, a potom se „sijala“ trava, koja je negdje više, a negdje manje „rasla“ uz pomoć ljepila i posebnoga posipa.
 
Zaposlenici škole, posebno učiteljica Blanka Đimoti Zima i ravnateljica Zvjezdana Kripa, potrudili su se da radionica uspije te da i ostali zainteresirani učenici iz jutarnje smjene barem nakratko mogu pogledati željezničku maketu i naučiti ponešto o maketama, lokomotivama, vlakovima  i mjerama opreza prilikom prelaženja preko pruge.