Veselje u tonu klasične glazbe u Goli (Koprivničko-križevačka županija) 12. lipnja 2019. godina

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Osnovnoj školi Gola za 90-ak učenika od 1. do 4. razreda održana je dječja predstava Drvo koje je pjevalo Umjetničke organizacija „RadioTeatar Bajsić i prijatelji" - Kazališne družina „Radio teatar", nudeći djeci kazališni susret s instrumentom violine i violončela, upoznavanje s njihovim temeljnim obilježjima, posebnostima i podrijetlom, kao i s osnovnim pojmovima glazbene teorije. U zadnjem tjednu školske godine, djeca su, nakon cjelodnevne nastave, sa zanimanjem odgledala predstavu koju su ispratili velikim pljeskom i pohvalama u evaluacijskom razgovoru koji je uslijedio nakon predstave.

Na popratnoj radionici pod vodstvom Nine Bajsić Naćulit dobro uši treba, sudjelovalo je 25 učenika, a započela je razgovorom o predstavi u kojem su mogli iznijeti svoje komentare i pitanja, prisjetivši se i osnovnih pojmova glazbene teorije s kojima su djeca bila upoznata tijekom izvedbe (glazbena ljestvica, ritam, dijelovi instrumenata). Učenici su pokazali kako su usvojili veći dio sadržaja, a uslijedio je i mali razgovor o njihovim dosadašnjim iskustvima iz glazbene kulture, instrumentima koje sviraju ili bi željeli svirati. Nakon predstave, nekoliko učenika pokazalo je želju naučiti svirati violinu i violončelo (koji su protagonisti  dječje predstave).

Polaznici su podijeljeni u 3 grupe: majstori (oni koji izrađuju instrumente, po uzoru na lik iz predstave, majstora Amatija, pronalaze zvukove i glazbu u običnim predmetima i iz njih izrađuju jednostavne instrumente: riža kao šuškalica, kamenčići, limene i plastične kutije, lonci, kuhače, šmirgl papir, drveni predmeti, plastična folija), udaraljkaši (učenici koji su učili svirati instrumente orffovog muzičkog instrumentarija: glockenspiel, štapići, zvončići, triangl, šuškalice, tamburin, bubanj) i pjevači (učenici koji su učili melodiju i stihove pjesme iz predstave).

S pjevačima je radila glumica Marija Šegvić, u izradi instrumenata djeci je pomagala violinistica Jasmina Bojić, violončelist Stanko Kovačić vodio je ritamsku sekciju, a sve skupa je moderirala voditeljica radionice, autorica dramskog teksta predstave, Nina Bajsić.

Djeca su sa zanimanjem i veseljem prihvatili zadatke, a kada su se sve grupe uvježbale, polaznici su se spojili u jedan orkestar i zajednički izveli song iz predstave. Pokazali su otvorenost prema suradnji i međusobnom slušanju, a pažljivo su slušali i dinamičke upute violinistice Jasmine Bojić koja je bila u ulozi dirigentice.

Na kraju radionice djeca su dobila priliku isprobati violinu i svatko je, uz pomoć violinistice, na kratko zasvirao instrument.