U ritmu muzike usne harmonike u Smokvici (Dubrovačko-neretvanska županija) 10. rujna 2019. godine

  • Slika
  • Slika
U sklopu programa Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi držana je radionica „Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe“ 10. rujna 2019. godine u Osnovnoj školi Smokvica na otoku Korčuli. Uz Tomislava Golubana kao voditelja programa nastupio je Hrvoje Funda kao gitaristička pratnja. Na radionici je sudjelovalo 61 učenika 5. – 8. razreda i četiri odgojno-obrazovna djelatnika.

 U 90 minuta učenicima su objašnjeni osnovni pojmovi vezani za usne harmonike, njihove vrste i stilove glazbe koji se mogu na njima izvoditi. Spomenuta je i povijest nastanka instrumenta s naglaskom na miješanje različitih kultura i civilizacija koje su se događale početkom prošlog stoljeća u Americi i utjecajima izuma Nikole Tesle na te procese.

Objašnjene su i glazbene forme poput bluesa, countryja, jazza i rock'n'rolla, a u interakciji s učenicima pričalo se o glazbenim oblicima koje oni raspoznaju. Razgovaralo se o razvoju diskografije i usporedbi današnjih mp3 zapisa spram vinilnih singl ploča. Druženje se završilo međusobnim postavljanjem pitanja i muziciranjem.