U ritmu bluesa u Novigradu Podravskom (Koprivničko-križevačka županija) 6. svibnja 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Program "Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe" održan je 6. svibnja 2019. godine u Osnovnoj školi prof. Blaž Mađer u Novigradu Podravskom kod Koprivnice. Uz voditelja programa Tomislava Golubana na radionici je sudjelovao Hrvoje Funda kao gitaristička pratnja. Programu u trajanju od 90 minuta prisustvovalo je 90-tero učenika od 4. - 8. razreda i 6 odgojno-obrazovnih djelatnika.  

Na samom početku, nakon predstavljanja, Tomislav Goluban je učenike upoznao sa svojim zanimanjem i pokušao ih zainteresirati za glazbene aktivnosti. Slijedilo je predstavljanje usne harmonike kao instrumenta na kojem se može ozbiljno svirati i glazbeno izražavati. Uz osnovne tipove usnih harmonika učenicima su prezentirani i neki „primitivni" instrumenti koje se mogu izraditi kod kuće. U glazbenom dijelu spomenuti su brojni izvođači koji su utjecali na razvoj suvremene glazbe s bazom u country, blues i rock glazbi s izvedbom glazbenih primjera.

Također se raspravljalo, u interakciji s učenicima, o glazbenim formama i definicijama pri čemu su učenici pokazali stečena znanja. Naglasak je stavljen i na korelaciju s hrvatskom tradicijskom glazbom. Spomenuti su neki glazbeni i video izvori koji mogu poslužiti za daljnja istraživanja prezentiranih glazbenih oblika.

Pred sam kraj održano je malo natjecanje te su učenici postavljali pitanja i pokušali zasvirati neke prezentirane instrumente.